Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024

Πανδαιμόνιο

 Πανδαιμόνιο - Κώστας Ακρίβος 

Από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο 



 Βρίσκεται ένα πτώμα και καλείται η αστυνομία. Μέχρι εδώ οκ, συμβαίνει σε όλα τα αστυνομικά. Μόνο που αυτό το πτώμα βρίσκεται στο Άγιο Όρος. Ναι, τώρα αρχίζει να περιπλέκεται λίγο η κατάσταση. Το πτώμα , είναι γυναικείο ! Και κάπου τώρα αντιλαμβάνεσαι το πανδαιμόνιο που πρόκειται να ακολουθήσει.

Το πανδαιμόνιο είναι από τα καλύτερα βιβλία που διάβασα φέτος. Καλογραμμένο και πρωτότυπο , απόλαυσα τη γραφή του Ακρίβου και με κράτησε με ενδιαφέρον μέχρι το τέλος.

Αστυνομική πλοκή αλλά και μια ιστορία έρωτα μα πάνω απ’όλα το πανδαιμόνιο περιστρέφεται γύρω από την ανθρώπινη δύναμη και αδυναμία. Η μοναστική ζωή, η βαθιά πίστη στο Θεό, οι λόγοι που οδηγούν έναν άνθρωπο να αφήσει τα εγκόσμια και να μονάσει και πολλά ακόμα που δε θα αποκαλύψω γιατί εμφανίζονται σιγά σιγά στο βιβλίο και δεν θέλω να τα μαρτυρήσω.

“ Ξέρεις τι λέει κάπου το Ευαγγέλιο; Ότι είναι ανάγκη να έρθουν στη γη τα σκάνδαλα γιατί μονάχα έτσι θα δοκιμαστεί ο χριστιανός και η πίστη του. Από την άλλα , όμως , είναι καταραμένος εκείνος που θα τα προκαλέσει.Έτσι λένε οι Γραφές … Γι’αυτό και ο Κύριος αναφέρει την παραβολή με τον άδικο διαχειριστή.»

Ρ.Σ.

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο instagram

Οπισθόφυλλο

Στις 16 Απριλίου 2004 οι καλόγεροι σε μια μονή στο Άγιον Όρος ανακαλύπτουν έντρομοι μέσα σε κελί ένα πτώμα. Αν σκεφτεί κανείς ότι το μέρος αυτό για πάνω από χίλια χρόνια απαγορεύεται να το πατήσει πόδι όχι μόνο γυναίκας αλλά ακόμη και ζώου θηλυκού γένους, τότε γίνεται φανερό τι σάλο προκαλεί η είδηση πως το πτώμα αυτό ανήκει σε μια κοπέλα. Οι ύποπτοι είναι ο κτήτορας του κελιού Νήφωνας, που θεωρείται περίπου άγιος, και ο γέροντας Γεδεών, που άλλο όνειρο δεν έχει παρά να δει να κυματίζει ξανά η ελληνική σημαία στην Κωνσταντινούπολη.

Ερωτικό σκάνδαλο; Εθνικό σχέδιο; Δάκτυλος του σατανά; Ή μήπως κάτι που ξεπερνάει κι αυτή ακόμα τη φαντασία του συγγραφέα; (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

«Ένα μυθιστόρημα ερωτικό, αστυνομικής πλοκής, με ιστορικό υπόβαθρο. Περισσότερο βλάσφημο από τη ροΐδεια "Πάπισσα Ιωάννα", αφού το ανοσιούργημα λαμβάνει χώρα στο Άγιον Όρος. Συναρπαστικότερο από "Το όνομα του Ρόδου", μια και το απόκρυφο χειρόγραφο που εντοπίζεται στη μοναστική Βιβλιοθήκη δεν αφορά έριδες της Καθολικής Εκκλησίας αλλά την επανάκτηση της Βασιλεύουσας. [...] Και ως επιστέγασμα, ένα μυθιστόρημα πλήρες μορφικών τεχνασμάτων». (Μάρη θεοδοσοπούλου, Το ΒΗΜΑ της Κυριακής)

«Ο Ακρίβος έχει δείξει επανειλημμένα ότι ξέρει να αποδίδει πιστά και να εναλλάσσει μέσα στο ίδιο κείμενο πολλά ιδιόλεκτα, από την προφορική ομιλία των λαϊκών στρωμάτων ως τη γραπτή γλώσσα άλλων εποχών ή το ιδίωμα των επίσημων εκκλησιαστικών εγγράφων. Το επιβεβαιώνει και σ' αυτό το μυθιστόρημα». (Δημοσθένης Κούρτοβικ, Τα Νέα)

«Στοιχεία ίντριγκας σε μια σύνθεση η οποία οδεύει εξαρχής πέραν του αστυνομικού μυθιστορήματος». (Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, Ελευθεροτυπία)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τεχνητή Νοημοσύνη & Φιλοσοφία για όλους

  Τεχνητή νοημοσύνη και Φιλοσοφία για όλους Από τις Eκδόσεις ΧΑΡΤΙΝΗ ΠΟΛΗ Φιλοσοφία και τεχνητή νοημοσύνη. Δύο θέματα που με ενδιαφέρουν πολ...