Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024

Εκεί που πεθαίνει ο άνεμος

 Εκεί που πεθαίνει ο άνεμος - Albert Bertran Bas

Από τις  ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ

Μετάφραση : Αγγελική Βασιλάκου



Το πρώτο μέρος του βιβλίου ξεκινάει πολύ δυνατά με τον 15χρονο Όμηρο να βρίσκεται στη μέση του Ισπανικού εμφυλίου πολέμου χωρίς να αντιλαμβάνεται πλήρως τι συμβαίνει γύρω του. Η μητέρα του δολοφονείται μπροστά στα μάτια μου, ο πατέρας του έχει εξαφανιστεί εξαιτίας του πολέμου και ο ίδιος αναγκάζεται να εγκαταλείψει το σπίτι του. 

Με όπλο την κιθάρα του και τα βιβλία του, προσπαθεί να επιβιώσει σε έναν κόσμο σκληρό και να ενηλικιωθεί απότομα.

Όταν κι ο ίδιος τραυματιστεί , θα τον περιθάλψει σε μια σπηλιά η Χλόη, ένα συνομήλικο κορίτσι , κρυφά από τον πατέρα της. Εκείνη θα του μάθει να πολεμάει κι αυτός θα της μάθει να διαβάζει. Ανάμεσα τους θα γεννηθεί ένας έρωτας που θα τους ακολουθεί σε όλη τους τη ζωή και θα αποτελέσει κίνητρο για να κρατηθούν και οι δύο ζωντανοί.

 Μέχρι εδώ μοιάζει σαν μια ακόμα ερωτική ιστορία όμως κατά την γνώμη μου , το βιβλίο είναι κάτι περισσότερο από αυτό. Εντάξει, υπάρχουν στιγμές που γίνεται λίγο μελό, λίγο κλισέ κι αρκετά απίθανο με διάφορες βολικές συμπτώσεις να διαδέχονται η μία την άλλη.

Ωστόσο , υπήρχε αρκετό μυστήριο , ανατροπές, συγκίνηση , τρυφερότητα κι ένα ιστορικό υπόβαθρο που το διαφοροποιεί από άλλα βιβλία του είδους. Πέρα από την κεντρική ιστορία των δύο πρωταγωνιστών , παράλληλες ιστορίες με άλλα πρόσωπα που έχουν δεύτερους αλλά σημαντικούς ρόλους , βοηθάνε στην πλοκή ώστε να μην γίνεται μονότονη και βαρετή.

Το βιβλίο έχει πλούσιες εικόνες από τη Βαρκελώνη και τα δάση από τα βουνά των Πυρηναίων. Το σκηνικό και η ατμόσφαιρα συγκαταλέγονται  στα θετικά στοιχεία του βιβλίου.

Είναι γραμμένο με τέτοιο τρόπο που αναγκάζει τον αναγνώστη να συμπάσχει με τους ήρωες και να αγωνιά για την εξέλιξη της πορείας τους. Αρκετά εθιστικό κι ευκολοδιάβαστο , διαβάζεται μονορούφι.

Ρ.Σ.

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο instagram

 Οπισθόφυλλο

Ο Όμηρος, ένα δεκαπεντάχρονο αγόρι από μια εύπορη οικογένεια, χάνει τους γονείς του στον εμφύλιο της Ισπανίας. Στην προσπάθεια του να επιβιώσει, καταλήγει σε μια σπηλιά στα σύνορα της Γαλλίας.

Η Χλόη, ένα αδάμαστο κορίτσι, είναι η πρώτη μεταξύ των ανταρτών. Έχει ένα μυστικό καταφύγιο -μια σπηλιά με θησαυρούς- γεμάτη απ' ότι ξεφορτώνεται το ανθρώπινο ποτάμι των αμάχων κι εξόριστων που μετά την επικράτηση του Φράνκο επιχειρεί τη μεγάλη φυγή προς τα σύνορα της Γαλλίας.

Ακόμα κι αν ανήκουν σε διαφορετικούς κόσμους, ο Όμηρος και η Χλόη θα συνδεθούν με έναν μοναδικό τρόπο, σε μια επικίνδυνη στιγμή της ιστορίας.

Το μυθιστόρημα Εκεί που πεθαίνει ο άνεμος βασίζεται στις πραγματικές αναμνήσεις του παππού του συγγραφέα. Είναι ένα μοναδικό ταξίδι ενηλικίωσης στο οποίο παρελαύνουν πρόσωπα όπως ο Ρόμπερτ Κάππα, ο Χέμινγουεϊ, ο Χίτλερ, ο Ματσάδο ή η Μπέλα Ντορίτα· παρουσιάζοντάς μας μέρη μυθικά, όπως το κλαμπ Μολίνο και στιγμές ιστορικές όπως η βύθιση του πολεμικού πλοίου Ουρουγουάη, η είσοδος των φρανκικών στη Βαρκελώνη και η συνάντηση του Φράνκο με τον Χίτλερ στην Χεντάγια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τεχνητή Νοημοσύνη & Φιλοσοφία για όλους

  Τεχνητή νοημοσύνη και Φιλοσοφία για όλους Από τις Eκδόσεις ΧΑΡΤΙΝΗ ΠΟΛΗ Φιλοσοφία και τεχνητή νοημοσύνη. Δύο θέματα που με ενδιαφέρουν πολ...