Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024

Η Μεγάλη Χίμαιρα

 Η Μεγάλη Χίμαιρα - Μ.Καραγάτση

Από τις  Εκδόσεις Εστία


Συστάσεις δεν χρειάζονται , ούτε για το βιβλίο αλλά ούτε και για τον συγγραφέα. 

Μετά από τον ντόρο που έγινε τελευταία , συνειδητοποίησα πως εγώ, δεν το είχα διαβάσει ακόμα. Ήρθε λοιπόν η ώρα του , κάπως αργά ομολογουμένως, αλλά δεν πειράζει , κάλλιο αργά παρά ποτέ. Γνώριζα κάποια πράγματα για την υπόθεσή του , άκουσα ακόμα περισσότερα για το ύφος του Καραγάτση κι επιτέλους ήρθε η ώρα να πω κι εγώ την αποψάρα μου ( 😉 )

Το βιβλίο έχει ψυχή, έχει συναίσθημα , έχει παλμό που χτυπάει στις φλέβες σε σημεία ζωτικά και σημεία που πονάνε.

Έχει πάθος , έχει πόθο , έχει πόνο ,έχει θαλασσινό αέρα και στοιχεία αρχαίας τραγωδίας. Έχει δυνατά συναισθήματα και φέρνει τον έρωτα σε αντιδιαστολή με τον θάνατο.Από τη μία ο πλούτος και η κοσμική ζωή κι από την άλλη η οικονομική καταστροφή.Κι όλα αυτά συμπυκνωμένα με μια γραφή λυρική και μεστή που άλλα τα εξηγεί κι άλλα τα αφήνει να εννοηθούν. 

Η κεντρική πρωταγωνίστρια , η Μαρίνα, είναι κόρη, ερωμένη , σύζυγος , νύφη , μάνα ,μα κυρίως είναι μια φιγούρα τραγική που θα έρθει αντιμέτωπη με τις συνέπειες των σωματικών απολαύσεων αλλά και την σκληρή και άδικη αντιμετώπιση μιας κοινωνίας που δεν δίνει στη γυναίκα τη θέση που της αξίζει. 

Σε όλο το έργο στο φόντο βρίσκεται η Ελλάδα. Τα ελληνικά νησιά,η Ελλάδα του Ευριπίδη και του Σοφοκλή, η Ελλάδα που κλαίει τους άνδρες της στις θαλασσινές φουρτούνες. Η Μαρίνα ξεκινάει τη ζωή της γοητευμένη από την Ελλάδα και βάζει σκοπό να τη γνωρίσει. Και τελικά τα καταφέρνει , γνωρίζει τη χώρα και τους ανθρώπους της, από την καλή και την ανάποδη. Σε όλο το έργο , η Μαρίνα μοιάζει μια γυναίκα που έχει τα πάντα , όμως υπάρχει κάτι που της λείπει. Δεν έχει αίμα ελληνικό , είναι μια ξένη και ως ξένη αντιμετωπίζεται σε ολόκληρο το έργο.  Αυτό είναι το μοιραίο «αμάρτημα» που θα της στερήσει την ευτυχία και θα της στοιχίσει ο,τι αγαπά.

Είπαν ότι ο Καραγάτσης είναι σεξιστής και μισογύνης όμως εγώ είδα έναν Καραγάτση να περιγράφει μια Ελλάδα που δεν μπορεί να αποδεχτεί το διαφορετικό , που προσπαθεί να εξελληνίσει οτιδήποτε ξένο. Κι αν γράφτηκε 100 χρόνια πριν , δυστυχώς αυτό είναι κάτι που εν μέρει ισχύει μέχρι τώρα.

Να μην τα πολυλογώ , το βιβλίο μου άρεσε πολύ! Ταξίδεψα, συγκινήθηκα , έκλαψα , θύμωσα,μαγεύτηκα κι απόρησα πώς δεν το είχα διαβάσει μέχρι τώρα αλλά και τί άλλο θα διαβάσω μετά από αυτό το αριστούργημα.

Ρ.Σ.

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο instagram

Οπισθόφυλλο

«Η μεγάλη χίμαιρα» είναι ένα λεπτομερές ψυχογράφημα. Ο συγγραφέας καταπιάνεται με έναν γυναικείο χαρακτήρα και τον αναλύει συστηματικά. Είναι η ιστορία της Μαρίνας, μιας νεαρής Γαλλίδας που ερωτεύεται, παντρεύεται κι ακολουθεί τον άνδρα της στη Σύρα, στο πατρικό σπίτι της Επισκοπής. Εκεί ζει κάτω από τον βαρύ, αποδοκιμαστικό ίσκιο της πεθεράς της. Καθώς η Μαρίνα συνδέει την τύχη της με τα βαπόρια του άνδρα της, κάθε ψυχική της αναταραχή έχει περίεργες συνέπειες πάνω στη ζωή τους. Όταν έρχεται η οικονομική καταστροφή που είναι συνδεδεμένη με την ψυχική φθορά της ηρωίδας, τότε όλα μπαίνουν στον φαύλο κύκλο του έρωτα και του θανάτου. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τεχνητή Νοημοσύνη & Φιλοσοφία για όλους

  Τεχνητή νοημοσύνη και Φιλοσοφία για όλους Από τις Eκδόσεις ΧΑΡΤΙΝΗ ΠΟΛΗ Φιλοσοφία και τεχνητή νοημοσύνη. Δύο θέματα που με ενδιαφέρουν πολ...