Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024

Ατίμωση

 Ατίμωση - J.M. Coetzee


Από τις Εκδόσεις Διόπτρα - Dioptra Publications


Μετάφραση :Χριστίνα Σωτηροπούλου 


Ο Ντέιβιντ Λούρι είναι ένας μεσήλικας καθηγητής πανεπιστημίου  στο Κέιπ Τάουν , διδάσκει για τους ρομαντικούς ποιητές και τον Σαιξπηρ, έχει δυο διαζύγια και μια κόρη από τον πρώτο του γάμο. 

« Συνεχίζει να διδάσκει γιατί έτσι βγάζει το ψωμί του·επίσης , η διδασκαλία του μαθαίνει να είναι ταπεινός , τον κάνει να συνειδητοποιεί τη θέση του στον κόσμο . Αντιλαμβάνεται ποσό ειρωνικό είναι που εκείνος που διδάσκει παίρνει το σημαντικότερο μάθημα , ενώ εκείνοι που έρχονται για να μάθουν , δεν μαθαίνουν τίποτα .» 

Όταν ερωτεύεται μια φοιτήτριά του, βιώνει την ατίμωση από τον κοινωνικό του περίγυρο. Χάνει τη δουλειά του , αλλάζει η ζωή του όπως την ήξερε μέχρι τότε και αμαυρώνεται η τιμή του . 

Απογοητευμένος και απελπισμένος βρίσκει καταφύγιο στο αγρόκτημα της κόρης του. Εκείνη ζει λιτά , με σκληρή δουλειά κερδίζει τα προς το ζην από τη φύση , φροντίζει τα σκυλιά της , συμβιώνει με τη λεσβία σύντροφό της και δεν ενοχλεί κανέναν . 

Η πραγματική ατίμωση όμως έρχεται όταν η κόρη του πέφτει θύμα βιασμού . Ότι έχει ζήσει ο ίδιος είναι μηδαμινό μπροστά σε αυτό που ζει η κόρη του και το βιώνει από την πλευρά ενός άντρα και πατέρα.

Από τη μια στιγμή στην άλλη η ζωές των πρωταγωνιστών ανατρέπονται και ο καθένας επιλέγει μόνος του πως θα αντιμετωπίσει τα νέα δεδομένα .

« Η εκδίκηση είναι σαν πυρκαγιά . Όσο περισσότερα καταβροχθίζει , τόσο πιο ακόρεστη γίνεται.»

Το βιβλίο αυτό γράφτηκε πριν 25 χρόνια και επανεκδίδεται τώρα γιατί πραγματεύεται ένα θέμα επίκαιρο και σκληρό. Αυτό της σεξουαλικής κακοποίησης. Παρά το σκληρό του θέμα, είναι γραμμένο με έναν τρόπο απλό και ανθρώπινο .

Δεν είναι τυχαίο που ο συγγραφέας βραβεύτηκε με το βραβείο Νόμπελ ενώ το ίδιο το βιβλίο απέσπασε το βραβείο Booker το 1999.

Η πτώση του απαρτχάιντ είναι γεγονός όμως οι συνέπειές του είναι ορατές και έχει αφήσει τα σημάδια του στις ψυχές και τις συνειδήσεις των ανθρώπων .Το έργο του Μπάιρον και ο συμβολικός ρόλος των σκυλιών και η θανάτωσή τους, πλαισιώνουν το κείμενο , βάζοντας πινελιές στο έργο που το απογειώνουν κάνοντάς το μοναδικό και ξεχωριστό .

Νιώθω ότι ο συγγραφέας με “ξεγέλασε” λιγάκι κάνοντάς με αρχικά να πιστεύω ότι αλλού αναφέρεται η ατίμωση μέχρι να διαπιστώσω πού ήθελε να με πάει και με κάποιον τρόπο με οδήγησε σε μονοπάτια που δεν περίμενα και μου δημιούργησε προβληματισμούς ανέλπιστους. 

« Ζω σε ένα καθεστώς ατίμωσης από το οποίο δεν θα είναι εύκολο να βγω και να σταθώ στα πόδια μου. Δεν έχω αρνηθεί την τιμωρία . Δεν διαμαρτύρομαι . Αντιθέτως , την υφίσταμαι μέρα με τη μέρα , προσπαθώ να αποδεχτώ την ατίμωση ως κατάσταση της ύπαρξής μου.»

Πρόκειται για ένα ωραίο βιβλίο , με εθιστική γραφή και σημαντικά νοήματα.

Ρ.Σ.


Ακολουθήστε μας στο facebook και στο Instagram

Οπισθόφυλλο 


Ο καθηγητής Ντέιβιντ Λούρι είναι ένας χωρισμένος πενηντάρης που νιώθει πόθο αλλά όχι πάθος. Όταν η σχέση του με μια φοιτήτριά του προκαλεί σκάνδαλο, χάνει τη δουλειά του, οι φίλοι του τον κάνουν πέρα και η πρώην γυναίκα του τον γελοιοποιεί.

Ο Ντέιβιντ καταφεύγει στο απομονωμένο αγρόκτημα της κόρης του, και η επίσκεψή του παρατείνεται, καθώς προσπαθεί να βρει νόημα σε αυτή τη σχέση, τη μόνη που του έχει απομείνει.

Αλλά η σκληρή πραγματικότητα εισβάλλει μια μέρα στο αγρόκτημα, μέσα από ένα περιστατικό ασύλληπτης βίας. Ο Ντέιβιντ αδυνατεί να προστατέψει την κόρη του ή έστω να την καταλάβει, όπως αδυνατεί συνολικά να καταλάβει αυτόν τον καινούριο κόσμο, τον τόσο διαφορετικό από όσα ήξερε και πίστευε ο ίδιος?

Ένα σπουδαίο μυθιστόρημα, στο φόντο της ταραγμένης Νότιας Αφρικής των πρώτων χρόνων μετά το απαρτχάιντ, με το οποίο ο J. M. Coetzee έγινε ο πρώτος συγγραφέας που απέσπασε δύο φορές το βραβείο Booker.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δάκρυα Ξυράφι

Δάκρυα Ξυράφι - S.A.Cosby Μετάφραση : Κίκα Κραμβουσάνου Από τις εκδόσεις Gutenberg Δυο άντρες βρίσκονται άγρια δολοφονημένοι.Είναι ομοφυλόφ...