Παρασκευή 5 Ιουλίου 2024

Ο δολοφόνος στις σελίδες

 Ο δολοφόνος στις σελίδες - Χρήστος Μαρκογιαννάκης 

Από τις Εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ 


Όλοι γνωρίζουμε την θεωρία των Ιρανών που αφήνουν έξω κι ακάλυπτα τα βιβλία τους γιατί « Αυτός που διαβάζει δεν κλέβει και αυτός που κλέβει δεν διαβάζει» 

Τι σχέση έχει η συγκεκριμένη πρόταση με το εν λόγω βιβλίο ; Επί της ουσίας καμία,απλά εμένα μου τη θύμισε και μου γεννήθηκε ενα ερώτημα όπου θα μου επιτρέψετε να παραφράσω την παραπάνω πρόταση "άραγε αυτός που διαβάζει μπορεί να σκοτώσει κι αυτός που σκοτώνει δεν διαβάζει;"

Έμπειρος συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης , γράφει ένα ιδιαίτερο και ευφυές αστυνομικό, κάνοντας την αναφορά του σε αγαπημένα μυθιστορήματα του είδους και παγκοσμίως αναγνωρισμένους  συγγραφείς. 

Από τη μία, μια σειρά δολοφονιών που ταράζουν την Αθήνα και από την άλλη μια λέσχη ανάγνωσης αστυνομικών μυθιστορημάτων.Μέλη της, άτομα που αγαπούν το διάβασμα και απολαμβάνουν να λύνουν μυστήρια.

Το κοινό στοιχείο στους δυο αυτούς κόσμους, ο αστυνόμος Μάρκου που προσπαθεί να λύσει το μυστήριο των δολοφονιών αλλά και αποτελεί φανατικό μέλος της λέσχης ανάγνωσης. Όταν μάλιστα γίνεται εμφανές πως οι δολοφονίες έχουν στοιχεία από γνωστά αστυνομικά μυθιστορήματα και όχι τυχαία αλλά με τη σειρά που υπάρχουν τοποθετημένα στη βιβλιοθήκη του αστυνόμου, τότε η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο περίπλοκη.

« Όσο κι αν διάβαζε κάποιος , όσο κι αν άκουγε όμορφα τοποθετημένες λέξεις , που επιχειρούσαν να περιγράψουν τις τελευταίες στιγμές ενός θύματος ή τις σκέψεις ενός δολοφόνου , όσο κι αν αφηνόταν στο σκοτάδι της φαντασίας ενός συγγραφέα , τίποτα δεν μπορούσε να περιγράψει την αλήθεια . Τίποτα δεν έφτανε να εκφράσει ούτε στο ένα εκατοστό το γνώριμο πια συναίσθημα. 

Να έχεις μια ζωή στα χέρια σου . Η σκέψη γέννησε ένα χαμόγελο.

Να βλέπεις κάποιον να σβήνει μπροστά σου χωρίς να καταλαβαίνει γιατί . Να σε κοιτάζει γυρεύοντας εξηγήσει. Μόνο κάποιος που το έχει βιώσει , πώς μπορείς να το περιγράψεις; 

Εγώ ξέρω.»

Έχω διαβάσει πολλά αστυνομικά , έχω διαβάσει και παλαιότερα βιβλία του ίδιου του συγγραφέα και μου άρεσαν πολύ,ειδικά το καλοκαίρι μου αρέσει πολύ να προσπαθώ μαζί με τους πρωταγωνιστές να βρω τη λύση στους γρίφους. Τούτο εδώ όμως είναι διαφορετικό από οποιοδήποτε άλλο αστυνομικό έχω διαβάσει. 

Ο Μαρκογιαννάκης πιάνει ακριβώς τον παλμό των αναγνωστών αλλά και των συγγραφέων της αστυνομικής λογοτεχνίας και αποδεικνύει πως η αληθινή ζωή γράφει σενάρια που καμία μυθοπλασία δεν μπορεί να διανοηθεί αφού σε αυτό το βιβλίο υπάρχουν αρκετές αναφορές σε αληθινά γεγονότα που απασχόλησαν την ελληνική κοινωνία.

Εκφράζει σε μεγάλο βαθμό τόσο τους συγγραφείς αστυνομικών μυθιστορημάτων όσο και τους αναγνώστες του είδους αλλά και όλους όσοι παρακολουθούν την επικαιρότητα και παρατηρούν πως η ίδια η ζωή γράφει τα πιο απίθανα και τρομακτικά σενάρια.

Ο δολοφόνος στις σελίδες ειναι κλασικό ως προς την δομή του, έχει έναν serial killer , μια λίστα υπόπτων κι έναν αστυνόμο που ερευνά την υπόθεση. Διαφοροποιείται όμως ως προς την πλοκή του. Αληθινά γεγονότα μπλέκονται στην υπόθεση και η μυθοπλασία αναμειγνύεται με την πραγματικότητα τόσο μέσα όσο και έξω από τις σελίδες του ίδιου του βιβλίου.

Το βιβλίο έχει ενδιαφέρον και αγωνία.Θα ομολογήσω πως πίστευα ότι με ευκολία είχα βρει το δόλοφονο όμως η εξέλιξη της ιστορίας ήρθε να με διαψεύσει και να με εκπλήξει.Ένα τίμιο και αψεγάδιαστο αστυνομικό που δεν του λείπει ούτε η φαντασία ούτε η αγωνία . Ιδανικό να σας κρατήσει την καλύτερη συντροφιά στις ζεστές και ξέγνοιαστες μέρες των διακοπών σας όπως έγινε και με εμένα.

Ρ.Σ.


Ακολουθήστε μας στο Facebook και στο Instagram


Οπισθόφυλλο

Μια σειρά φρικτών δολοφονιών συνταράσσει την Αθήνα. Ο τρόπος, ο τόπος και η σκηνοθεσία των εγκλημάτων είναι εμπνευσμένα από τους μεγαλύτερους συγγραφείς αστυνομικής και νουάρ λογοτεχνίας: Άγκαθα Κρίστι, Έντγκαρ Άλαν Πόε, Φρεντ Βαργκάς, Πέτρο Μάρκαρη.

Η αλληλουχία των δολοφονιών δεν είναι τυχαία. Ακολουθεί τη σειρά με την οποία είναι τοποθετημένα τα βιβλία στη βιβλιοθήκη του επιφορτισμένου με τις υποθέσεις αστυνόμου Χριστόφορου Μάρκου.

Κινούμενος ανάμεσα στα μέλη μιας αναγνωστικής λέσχης, έναν νέο συνάδελφο που μοιάζει πολύ καλός για να είναι αληθινός και μια αποτυχημένη σύντομη σχέση του που ψάχνει για εκδίκηση, ο Μάρκου αναζητά τον αόρατο δολοφόνο μεταξύ της πραγματικότητας και των σελίδων αγαπημένων του βιβλίων.

Και με κάθε μυθιστόρημα οι νεκροί πολλαπλασιάζονται...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δάκρυα Ξυράφι

Δάκρυα Ξυράφι - S.A.Cosby Μετάφραση : Κίκα Κραμβουσάνου Από τις εκδόσεις Gutenberg Δυο άντρες βρίσκονται άγρια δολοφονημένοι.Είναι ομοφυλόφ...