Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024

Δίχως Αύριο

 Δίχως Αύριο -Γιάννης Χόλης

Από τις εκδόσεις Κάκτος


Το "Δίχως αύριο" είναι ένα πολυπρόσωπο αστυνομικό μυθιστόρημα που προσφέρει αγωνία για την τύχη των ηρώων του, μέχρι το τέλος. Έχει πολλά και μικρά κεφάλαια που εξυπηρετούν στην πλοκή και διευκολύνουν την ανάγνωση.

Η βραδιά διασκέδασης στην πολυτελή βίλα του ζεύγους Διονυσίου, μετατρέπεται σε εφιάλτη, όταν ο πρόεδρος της μεγάλης και πολλά υποσχώμενης ελληνικής εταιρίας πέφτει νεκρός. Θα μπορούσαν να είναι παθολογικά τα αίτια που προκάλεσαν τον θάνατό του, όμως όλα δείχνουν πως πρόκειται για δολοφονία. Οι ύποπτοι είναι πολλοί καθώς πολλοί και οι διεκδικητές της θέσης του θανόντα. 

Το έργο του αστυνόμου Μιχελάκη δεν θα είναι εύκολο για τη διελεύκανση της υπόθεσης αν και η λύση του γρίφου δίνεται από τους ίδιους τους χαρακτήρες του μυθιστορήματος και λιγότερο από την έρευνα της αστυνομίας.

 Όσο προχωράει η πλοκή, ο αναγνώστης οδηγείται σε μονοπάτια τα οποία δεν τα περιμένει όταν ξεκινάει να διαβάζει το βιβλίο. Από τη βίλα των Διονυσίου , θα μεταφερθεί στην νότια Αμερική κι εντέλει σε μια μικρή επαρχιακή πόλη , όπου θα γραφτεί και ο επίλογος. 

Ο συγγραφέας πλέκει μια υπόθεση διαπλοκής, προσωπικών συμφερόντων κι εκδίκησης και τοποθετεί τον αναγνώστη στη θέση του θεατή των γεγονότων χωρίς να του επιτρέπει να συνδεθεί περισσότερο από το απαραίτητο, με κανέναν από τους ήρωες. Προσωπικά μου δημιούργησε την ανάγκη να αναζητήσω την αλήθεια , παρέα με τους πρωταγωνιστές , η οποία όμως δεν φανερώνεται, παρά μόνο στα τελευταία κεφάλαια , με ένα φινάλε άκρως απροσδόκητο και συναρπαστικό.

Ως που είναι ικανός να φτάσει ένας άνθρωπος για να ικανοποιήσει τους στόχους του, τις φιλοδοξίες του και την επαγγελματική του ανέλιξη? 

Οι ρευστές ανθρώπινες σχέσεις , μετατρέπουν τους ήρωες του βιβλίου σε μοναχικές προσωπικότητες με δυσκολία στις κοινωνικές συναναστροφές και αδυναμία να εμπιστευτούν τον πλησίον τους.

Το δυνατό σημείο του βιβλίου είναι η σταθερή και στρωτή γραφή του συγγραφέα.Χωρίς περιττές σάλτσες που δεν αποσκοπούν πουθενά και χωρίς εξάρσεις, σκληρές περιγραφές και μελό καταστάσεις που να εκβιάζουν συναισθήματα.

Το συγκεκριμένο βιβλίο μου πρόσφερε ένα όμορφο κι ενδιαφέρον αναγνωστικό ταξίδι.

Ρ.Σ.


Ακολουθήστε μας στο Facebook  και στο Instagram


Οπισθόφυλλο

Τη στιγμή που ο αδιαφιλονίκητος πρόεδρος ανερχόμενης εταιρείας πέφτει ξαφνικά νεκρός, ανοίγει ο ασκός του Αιόλου που θα συμπαρασύρει όλους όσοι βρίσκονται γύρω του. Έχει δολοφονηθεί; Κι αν ναι, γιατί; Και από ποιον; Το κουβάρι που σιγά-σιγά ξετυλίγεται θα φέρει στην επιφάνεια ανομολόγητες φιλοδοξίες και αδίστακτους χειρισμούς από μνηστήρες που τώρα ξεπροβάλλουν, αλλά και από μεγάλα συμφέροντα. Η Ελλάδα δεν είναι αρκετά μεγάλη για να χωρέσει τόση αλαζονεία. Ολόκληρη η αμερικανική ήπειρος θα γίνει πεδίο δράσης. Από τους πρωταγωνιστές, αυτός που θα θελήσει να φτάσει στα άκρα παίζει με τη φωτιά, όμως αγνοεί τα μηνύματα που δέχεται. Αισθάνεται πως είναι πολύ δυνατός για να φοβάται. Δείχνει να μη συνειδητοποιεί πως η ζωή του, και όχι μόνο η δική του, είναι δίχως αύριο. Έχει δίκιο; Στην ξεχασμένη ελληνική επαρχία θα παιχθεί ο επίλογος. Αντάξιος της πλοκής άραγε; Ή μήπως κιόλας την ξεπερνάει;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δάκρυα Ξυράφι

Δάκρυα Ξυράφι - S.A.Cosby Μετάφραση : Κίκα Κραμβουσάνου Από τις εκδόσεις Gutenberg Δυο άντρες βρίσκονται άγρια δολοφονημένοι.Είναι ομοφυλόφ...