Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024

Το ωραίο μου πτώμα

Το ωραίο μου πτώμα - Λώρα 
Λίπμαν

Από τις εκδόσεις ΔΩΜΑ 

Μετάφραση : Κίκα Κραμβουσάνου


Αυτό το βιβλίο βρίσκεται αρκετό καιρό στη βιβλιοθήκη μου αλλά για κάποιο λόγο που δεν μπορώ να εξηγήσω , δεν το είχα διαβάσει μέχρι τώρα. Ευτυχώς ήρθε η στιγμή του και πολύ χαίρομαι γι'αυτό.

Η αντίθεση στον τίτλο του και η περίληψη στο οπισθόφυλλο υπόσχεται ένα αστυνομικό μυθιστόρημα από το οποίο περιμένει κανείς να είναι γρήγορο κι ανατρεπτικό όπως τα περισσότερα βιβλία του είδους.Όμως όχι, δεν πρόκειται για ένα τέτοιο και δεν μοιάζει με τα άλλα. Είναι περισσότερο ένα αστυνομικό με αργό ρυθμό , χωρίς όμως να υστερεί σε ενδιαφέρον και ατμόσφαιρα.

Φυσικά υπάρχει πτώμα. Όχι μόνο ένα αλλά δύο πτώματα,  δύο κοριτσιών. Έχουμε συνηθίσει στα αστυνομικά βιβλία να πρωταγωνιστεί το θύμα , ή ο δολοφόνος ή ένας αστυνόμος ντετέκτιβ. Όμως είπαμε, αυτό εδώ το αστυνομικό δεν είναι σαν άλλα. Πρωταγωνίστρια είναι η Μάντι. Η Μάντι είναι μια γυναίκα που προσπαθεί να ορθοποδήσει μετά από ένα διαζύγιο αλλά και ο μοναδικός συνδετικός κρίκος ανάμεσα στα δύο θύματα.

Κάθε κεφάλαιο κι ένας διαφορετικός αφηγητής ξετυλίγει το κουβάρι της ιστορίας από τη δική του σκοπιά. Ένας ύποπτος, ένας φίλος , ένας υπάλληλος στην καφετέρια μέχρι και το ίδιο το πτώμα. Κοινός παρονομαστής σε όλα τα κεφάλαια η Μάντι.

Στο εξώφυλλο,το πίσω μέρος ενός γυναικείου κεφαλιού με την χαρακτηριστική κόμμωση των κυριών της εποχής. 

Δεκαετία του '60 και οι κάτοικοι της Βαλτιμόρης προσπαθούν να αποβάλλουν από πάνω τους ρατσιστικές και κοινωνικές ανισότητες. Μαύροι και  λευκοί , πλούσιοι και φτωχοί ,  Εβραίοι και καθολικοί ζουν αρμονικά χωρίς όμως να λείπουν στερεότυπα και προκαταλήψεις βαθιά ριζομένες στις αντιλήψεις και τις συμπεριφορές τους.Συνοικίες κακόφημες και μεγάλες κοινωνικές αντιθέσεις είναι το μεγαλύτερο αγκάθι της εποχής.

Ένα λευκό κορίτσι βρίσκεται νεκρό κι όλη η κοινωνία ξεσηκώνεται ενώ ταυτόχρονα μία μαύρη νεαρή γυναίκα εξαφανίζεται και κανείς δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται.

Είναι δυνατόν να συνδέονται αυτά τα δύο περιστατικά; 

Το γεγονός οτι συμβαίνουν παράλληλα, φανερώνει τη μεγάλη αντίθεση στην αντιμετώπισή τους και σημαντικά ρατσιστικά κατάλοιπα στις ψυχές των ανθρώπων.

"Το ωραίο μου πτώμα" είναι ένα βιβλίο που με αφορμή δύο αστυνομικές υποθέσεις καταφέρνει να καταδείξει πολλά και σημαντικά κοινωνικά ζητήματα. 

Οι ηρωίδες της Λίπμαν , είναι γυναίκες που ξέρουν τι θέλουν και που θα κάνουν τα πάντα μέχρι να καταφέρουν να το αποκτήσουν. Που δεν σταματούν εκεί που οι αλλοι τις λένε οτι δεν μπορούν. Που σιωπούν εκεί που πρέπει,μα φωνάζουν δυνατά εκεί όπου είναι απαραίτητο. Που φεύγουν όταν κάτι δεν τους αρκεί αλλά κρατούν με όλες τους τις δυνάμεις αυτά που αγαπούν.

Πρόκειται για ένα υπέροχο μυθιστόρημα , πολυφωνικό και πολυεπίπεδο. Το διάβασα με μεγάλη απόλαυση.Δεν ήθελα να τελειώσει , ένιωσα να με παρασέρνει η δυναμικότητα και η αποφασιστικότητα της Μάντι. 

Πολλές και διαφορετικές ιστορίες, φαινομενικά ασύνδετες,  μπλέκονται με δεξιοτεχνία και ρίχνουν φως σε όλα τα κακώς κείμενα μιας κοινωνίας. Η Λίπμαν δεν αφήνει τίποτα και δεν χαρίζεται σε κανέναν.Η αστυνομική υπόθεση περνάει στο παρασκήνιο και θέματα όπως  οι ανθρώπινες σχέσεις,οι οικογενειακές σχέσεις, η διαπλοκή στην πολιτική και  τη δημοσιογραφία,η ασφάλεια είναι μερικά από αυτά που έρχονται στο προσκήνιο.

Τέλος δεν μπορώ να παραλείψω και την υπέροχη μετάφραση της Κίκας Κραμβουσάνου που μου έδωσε την αίσθηση οτι διαβάζω το βιβλίο στην γλώσσα την οποία γράφτηκε. 

Ρ.Σ.

Ακολουθήστε μας στο facebook  και στο instagram

Οπισθόφυλλο
Μια μέρα, εντελώς απροειδοποίητα, η Μάντι Σουόρτς θα εγκαταλείψει την οικογένειά της και το ρόλο της τέλειας νοικοκυράς, για να κυνηγήσει το ασαφές όνειρο μιας άλλης ζωής - πιο ελεύθερης, πιο ενδιαφέρουσας, πιο ουσιαστικής.
Η Μάντι δεν ξέρει ακριβώς τι θέλει, ξέρει όμως πώς να το αποκτήσει. Ανατρέποντας ανενδοίαστα τα στερεότυπα της εποχής, καταφέρνει να μπει στον ανδροκρατούμενο κόσμο των εφημερίδων, και περιμένει την ευκαιρία που θα την καθιερώσει ως δημοσιογράφο.
Η ευκαιρία εμφανίζεται με τη μορφή του πτώματος μιας ανώνυμης μαύρης γυναίκας, που κανείς δεν ενδιαφέρεται να μάθει την ιστορία της. Κανείς - εκτός από τη Μάντι.
Με όχημα μια συναρπαστική αστυνομική ιστορία στη Βαλτιμόρη της δεκαετίας του '60, το Ωραίο μου πτώμα μιλά για μια κοινωνία στο κατώφλι κοσμογονικών αλλαγών. Η Λώρα Λίπμαν παραδίδει ένα πολυφωνικό μυθιστόρημα που ξεχειλίζει από επιθυμίες -για χρήμα, για ελευθερία, για αυτοπραγμάτωση, για σεξ- κι από πρόσωπα που διεκδικούν με κάθε τρόπο το δικαίωμα να ζήσουν έξω από τα στεγανά της κοινωνικής τους προέλευσης. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

"Αυτό που κάνει τόσο εντυπωσιακό τούτο το βιβλίο είναι ότι η εξιχνίαση του εγκλήματος είναι δευτερεύουσας σημασίας. Η προσοχή στρέφεται σε κάτι πολύ πιο ενδιαφέρον: στο χάσμα ανάμεσα στο τι περίμενε η κοινωνία από μια γυναίκα και στο τι η ίδια η γυναίκα λαχταρούσε να γίνει". (Stephen King)
"Ένας υπέροχος χορός γυναικείων χαρακτήρων. Μια απ' τις καλύτερες μυθιστοριογράφους του καιρού μας. Τελεία". (The Washington Post)
"Η Λώρα Λίπμαν είναι εδώ εντυπωσιακή όπως πάντα". (The Wall Street Journal)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι - Σοφία Πανίδου Εικονογράφηση : Κώστας Μαρκόπουλος Από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ