Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024

Το Μένος

Το Μένος - Alex Michaelides 

Από τις Εκδόσεις Διόπτρα - Dioptra Publications 


"Το Μένος" ίσως και να είναι το πιο πολυαναμενόμενο βιβλίο της χρονιάς. Ένα βιβλίο που περίμεναν όλοι οι λάτρεις του είδους και φανς του συγγραφέα.Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις διόπτρα και διαβάζεται με μεγάλες προσδοκίες. 

Εγώ, θα το μαρτυρήσω , δεν έχω διαβάσει τη Σιωπηλή Ασθενή ( ακόμα) και μάλλον είμαι και η μοναδική γιατί βλέπω οτι έχει αγαπηθεί πολύ, όχι μόνο από το ελληνικό κοινό αλλά και παγκοσμίως. Οι απόψεις για τις Κόρες  , του ίδιου συγγραφέα , δίχασαν,κι έτσι ο Alex Michaelìdes, καλείται να κερδίσει ένα δύσκολο στοίχημα με το νέο του βιβλίο. Τα καταφέρνει άραγε? 

Το Μένος είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με μικρές δόσεις αστυνομικού μυθιστορήματος που θυμίζουν Αγκάθα Κρίστι. 

Η ιστορία του είναι πρωτότυπη και άκρως ενδιαφέρουσα μα αυτό για το οποίο κυρίως ξεχωρίζει , είναι η μοναδική δομή του και η ιδιαίτερη αφήγησή του. 

Εφτά  άτομα,όλοι φίλοι , γνωστοί και συγγενείς επισκέπτονται ένα ιδιωτικό Ελληνικό νησί για να περάσουν το Πάσχα. Ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο, με την ονομασία " Το Μένος" τους  κρατάει αποκλεισμένους από τον υπόλοιπο κόσμο , την στιγμή που γίνεται ένας φόνος. 

Ένας νεκρός κι έξι ύποπτοι. Ο δολοφόνος βρίσκεται ανάμεσά τους ή κάποιος άλλος εισβολέας έχει καταφέρει να φτάσει στο νησί πριν ξεσπάσει η κακοκαιρία? 

Αφηγητής της ιστορίας , ο Έλιοτ Τσέις. Ένας από τους εφτά επισκέπτες του νησιού. Θύτης ή θύμα; Δεν θα το μάθουμε παρά μόνο όταν φτάσουμε στην τελευταία σελίδα. 

Προσωπικά μίσησα τον αφηγητή από την αρχή μέχρι το τέλος. Εσείς μπορεί να τον μισήσετε πολύ αργότερα ή ακόμα και να τον συμπαθήσετε. Διαφορετικοί αναγνώστες, θα σχηματίσουν και διαφορετικές απόψεις. Άλλωστε πρόκειται για μια εντελώς αμφιλεγόμενη προσωπικότητα. 

Για ψυχολογικό θρίλερ, θεωρώ πως είχε πολύ ανάλυση , πολλά λόγια και λιγότερη δράση.Ο συγγραφέας "επενδύει" περισσότερο στην ψυχοσύνθεση των χαρακτήρων του και λιγότερο στις πράξεις τους. 

Απανωτές ανατροπές και συνεχείς αποκαλύψεις, άλλες ανέλπιστες κι άλλες αναμενόμενες , αλλάζουν τα δεδομένα από κεφάλαιο σε κεφάλαιο. Όλοι έχουν κίνητρο, κι όλοι είναι ικανοί να διαπράξουν έναν φόνο. Δεν είναι ξεκάθαρο σε καμία στιγμή του μυθιστορήματος , ποιος είναι καλός και ποιος κακός, ποιος ο θύτης και ποιος το θύμα. 

Ειδικά μετά τη μέση, το βιβλίο διαβάζεται απνευστί. Έχει κινηματογραφική ατμόσφαιρα, συνδυάζει τη θάλασσα και την ομορφιά της Ελληνικής φύσης, με την τρικυμία που μπορεί να συμβεί σε έναν ανθρώπινο νου.Αυτό που αλλάζει, είναι το φως. Άλλοτε πασπαλίζεται από χρυσόσκονη της καλής ζωής, του πλούτου και της μαγείας ενός σταρ του σινεμά κι άλλοτε γίνεται σκοτεινό και μυστηριώδες. 

Έρωτες, προδοσίες, δολοπλοκίες δεν λείπουν από την ιστορία. Μπλέκονται όμως ανάμεσα σε πραγματικές ιστορίες αγάπης και αληθινές φιλίες. 

Όποιος επιλέξει να διαβάσει το βιβλίο , θα νιώσει αγωνία κι έκπληξη , θα προληματιστεί μα κυρίως θα πραγματοποιήσει ένα ευχάριστο κι ανάλαφρο αναγνωστικό ταξίδι. Σαν να παρακολουθεί μια ταινία με όμορφη φωτογραφία και αρκετό σασπένς. 

Εσείς μέχρι που θα φτάνατε για να πραγματοποιήσετε τις επιθυμίες σας? Τι θυσίες θα κάνατε για να προστατέψετε τα άτομα που αγαπάτε και πόσο θα παλεύατε για να αποκαλύψετε την αλήθεια. 

Οι ήρωες του βιβλίου θα φτάσουν στα άκρα για όλους τους παραπάνω λόγους.

Ρ.Σ.

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο instagram

Οπισθόφυλλο
Το όνομά μου είναι Έλιοτ Τσέις και θα σας πω μια ιστορία που δεν μοιάζει με καμία άλλη.
Είναι μια ιστορία για έναν φόνο.
Ή ίσως αυτό δεν είναι εντελώς αλήθεια.
Γιατί ουσιαστικά είναι μια ιστορία για την αγάπη, έτσι δεν είναι;

Η Λάνα Φάραρ, πρώην σταρ του κινηματογράφου, προσκαλεί κάθε χρόνο τους πιο στενούς της φίλους να περάσουν τις διακοπές του Πάσχα στο ειδυλλιακό ιδιωτικό της νησί στην Ελλάδα.
Φέτος όμως η παρέα βρίσκεται παγιδευμένη στο νησί εξαιτίας του ανέμου, που οι ντόπιοι ονομάζουν «μένος».
Κι ενώ οι εφτά φίλοι περνούν τις μέρες τους διασκεδάζοντας, έρχεται μια νύχτα που καταλήγει στον θάνατο του ενός.
Μόνο ένας από τους υπόλοιπους έξι μπορεί να είναι ο υπαίτιος.
Τι κρύβεται πίσω από τις παλιές φιλίες; Τι κίνητρο μπορεί να είχε ο δράστης;
Ένα μυστήριο γεμάτο ανατροπές και εκπλήξεις, που καταλήγει σε μια αξέχαστη κορύφωση.
Μπορεί να νομίζετε ότι ξέρετε τι έχει συμβεί. Όμως κάνετε λάθος…

Ένα φανταστικό νέο θρίλερ από τον Alex Michaelides, τον διεθνή βραβευμένο συγγραφέα best sellers.

Ποτέ μην ξεκινάς ένα βιβλίο μιλώντας για τον καιρό.
Ποιος το είπε αυτό; Δεν θυμάμαι – μάλλον κάποιος διάσημος συγγραφέας.
Όποιος κι αν ήταν, δίκιο είχε.
Ο καιρός είναι βαρετός. Κανείς δεν θέλει να διαβάσει για τον καιρό, ειδικά στην Αγγλία, όπου κάνουμε τόσες συζητήσεις γι’ αυτόν. Οι άνθρωποι θέλουν να διαβάσουν για ανθρώπους – και γενικά, σύμφωνα με την εμπειρία μου, πηδάνε τις παραγράφους με τις περιγραφές.

Είναι καλή συμβουλή να αποφεύγεις να μιλάς για τον καιρό – και τώρα την αγνοώ υπ’ ευθύνη μου. Μια εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα, ελπίζω. Μην ανησυχείτε, η ιστορία μου δεν λαμβάνει χώρα στην Αγγλία, επομένως δεν μιλάω για βροχή εδώ. Τραβάω μια κόκκινη γραμμή στη βροχή – κανένα απολύτως βιβλίο δεν πρέπει να ξεκινάει ποτέ με βροχή. Χωρίς καμία εξαίρεση.

Μιλάω για άνεμο. Για τον άνεμο που στροβιλίζεται στα ελληνικά νησιά. Τον άγριο, απρόβλεπτο ελληνικό άνεμο. Έναν άνεμο που σε τρελαίνει.

Ο άνεμος ήταν σφοδρός εκείνο το βράδυ – το βράδυ του φόνου. Ήταν δυνατός, μανιασμένος – έπεφτε με ορμή πάνω στα δέντρα, σάρωνε τα μονοπάτια, σφύριζε, μοιρολογούσε, άρπαζε όλους τους άλλους ήχους και το ’βαζε γρήγορα στα πόδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι - Σοφία Πανίδου Εικονογράφηση : Κώστας Μαρκόπουλος Από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ