Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2024

Έρωτες θερίζουν

Έρωτες θερίζουν - Λευτέρης Ζαμπετάκης

Από τις Εκδόσεις Διόπτρα - Dioptra Publications 

#Ποίηση


14 Φεβρουαρίου. Η μέρα που γιορτάζει ο μικρός φτερωτός θεός του έρωτα που ρίχνει τα βέλη του απο εδώ κι από εκεί προκαλώντας πεταρίσματα στην καρδιά και " παράλυση " του μυαλού και του σώματος.Ο έρωτας δεν γιορτάζει μόνο μία μέρα. Κάθε μέρα και κάθε στιγμή είναι μια ευκαιρία να εκφράζεται. 

Η ποίηση είναι ένας υπέροχος τρόπος να εκφράζουμε τον έρωτά μας.Κατά τη γνώμη μου η ποίηση είναι ο καλύτερος τρόπος να εκφράζουμε οποιοδήποτε συναίσθημα. Κι ο έρωτας είναι το πιο δυνατό συναίσθημα απ'όλα. Ένα συναίσθημα που έχει εμπνεύσει τους μεγαλύτερους δημιουργούς σε όλο τον κόσμο και όλες τις εποχές.

Ώρα
" Όσο κι αν μετράς , 
η ώρα προκαθορισμένη.
Νωρίτεραδεν έχει,
βαθύτερα μπορεί."

Μέσα από 47 ποιήματα , 5 άτιτλα και μερικούς στίχους πεταμένους σε λευκές σελίδες , όπως λέει κι ο ίδιος, ο Λευτέρης Ζαμπετάκης καταθέτει την ψυχή του , μιλώντας για τον έρωτα. 

Έρωτες παθιασμένοι, ανεκπλήρωτοι,ανομολόγητοι, μονόπλευροι, άλλοτε  πολύχρωμοι κι άλλοτε ασπρόμαυροι ή γκρίζοι. Έρωτες τωρινοί κι έρωτες του μακρινού παρελθόντος που αποτελούν ανάμνηση. Έρωτες εικονικοί, έρωτες που χαρακτηρίζονται ως κτήνοι.Μα σε κάθε περίπτωση , έρωτες που θερίζουν.

Μου άρεσε πολύ ο τίτλος που επέλεξε ο ποιητής για την ποιητική αυτή συλλογή και θα ήθελα να σταθώ λίγο σε αυτό. Το ρήμα θερίζω , έχει διπλή σημασία. Άλλοτε χρησιμοποιείται θετικά, όταν απολαμβάνουμε τους καρπούς των κόπων μας και τα αποτελέσματα των πράξεών μας κι άλλοτε αρνητικά , για παράδειγμα όταν χρησιμοποιείται σαν συνώνυμο του ρήματος " αφανίζω".

Γι'αυτό αφήνει σε εμάς να βάλουμε τα άρθρα και τους συνδέσμους. Όπως κι αν το διαβάσετε " οι έρωτες θερίζουν" ή "έρωτες που θερίζουν" η ποιητική αυτή συλλογή σίγουρα θα μιλήσει στην καρδιά σας.

Επιρρεπής
"Καθότι επιρρεπής,
στους έρωτες, 
παρακαλώ, κρατάτε μακριά
μάτια και βλέμματα 
που θα ταράξουν 
πεταλούδες στομάχι, 
από χρόνια βαλσαμωμένες,
αλλά επικίνδυνα έτοιμες
για δεύτερη ζωή
και μετενσάρκωση
κάποιου ταριχευμένου έρωτα."

Ρ.Σ.
Ακολουθήστε μας στο facebook και στο instagram

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι - Σοφία Πανίδου Εικονογράφηση : Κώστας Μαρκόπουλος Από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ