Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023

Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων

Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων - Θάνος Κωστάκης

Εικονογράφηση: Βιβή Μαρκάτου

Από τις εκδόσεις Ελκυστής

Τα Χριστούγεννα είναι σε λίγες μέρες και όλοι μας έχουμε στολίσει το δέντρο, ειδικά εμείς που έχουμε παιδιά. Όλοι όμως γνωρίζουμε πως το ελληνικό έθιμο θέλει να στολίζουμε ένα καραβάκι αντί για δέντρο.Τι συμβολίζει το στολισμένο καραβάκι κατά την παράδοση?

Σύμφωνα με την παράδοση, το καράβι στολιζόταν στις 6 Δεκεμβρίου, του Αγίου Νικολάου , ο οποίος είναι προστάτης των ναυτικών. Οι Έλληνες είχαν ανέκαθεν δεσμούς με τη θάλασσα.Πολλοί ήταν αυτοί που δούλευαν στα καράβια για να φέρουν ψωμί στις οικογένειές του.Περνούσαν όμως μεγάλο χρονικό διάστημα μακρυά από τα σπίτια τους και ειδικά τα Χριστούγεννα και τις γιορτινές ημέρες, η απουσία του ήταν περισσότερο αισθητή. 


Το καραβάκι συμβόλιζε, όχι μόνο την προσμονή των παιδιών για αντάμωση με τους συγγενείς τους, αλλά και τη δική τους αγάπη για τη θάλασσα. 

Ένα τέτοιο παιδί που προσμένει τον πατέρα του που είναι ναυτικός, είναι και ο Νικόλας, ο πρωταγωνιστής του όμορφου αυτού παιδικού βιβλίου.

Ένα μαγικό καράβι , θα τον ταξιδέψει με σκοπό να πραγματοποιήσει τα όνειρά του. Και ειδικά τώρα που είναι Χριστούγεννα , οι ευχές πιάνουν και τα όνειρα μπορούν να πραγματοποιηθούν.

Το βιβλίο είναι τρυφερό, συναισθηματικό και ταξιδιάρικο. Πέρα από την όμορφη ιστορία του και την ζωηρή εικονογράφηση , αυτό που μου άρεσε πολύ είναι η αναφορά στο στολισμένο καραβάκι και τους συμβολισμούς. Γιατί όλοι χρειαζόμαστε ευκαιρίες να μιλήσουμε για τις παραδόσεις μας, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας.

Καλή ανάγνωση,καλά Χριστούγεννα σε όλους και μακάρι τα όνειρά σας να πραγματοποιηθούν !

Ρ.Σ.

Ακολουθήστε μας στο facebook  και στο instagram

Οπισθόφυλλο
Νύχτα Χριστουγέννων
και ο Νικόλας έχει μια ευχή:
Nα γίνει το όνειρό του πραγματικότητα.
Αλήθεια, τι γυρεύει ένας γλάρος που μιλάει
στο δωμάτιό του;
Από πότε τα δελφίνια λένε:
«Καλά Χριστούγεννα»;
Άραγε, το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων
θα εκπληρώσει την ευχή του;
Μια ξεχωριστή χριστουγεννιάτικη ιστορία
που θα ταξιδέψει κάθε παιδί
σε μια συγκινητική θάλασσα αγάπης…

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι - Σοφία Πανίδου Εικονογράφηση : Κώστας Μαρκόπουλος Από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ