Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2023

Selfie...είσαι και φαίνεσαι

Selfie...είσαι και φαίνεσαι - Αλέκα Ζωγράφου

Από τις εκδόσεις Χάρτινη Πόλη

Ζούμε σε μία εποχή , όπου τα social media έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας. Οι φιλίες έχουν αποκτήσει διαφορετικό χαρακτήρα, η εύρεση ερωτικού συντρόφου, μέχρι και ο επαγγελματικός προσανατολισμός έχει αλλάξει , δίνοντας θέση σε νέα επαγγέλματα , όπως influencers και youtubers. Όσο κι αν θέλουμε να αντισταθούμε , δεν μπορούμε να μην επηραστούμε από τις όμορφες φωτογραφίες που ανεβάζουν οι διαδικτυακοί μας φίλοι, τις τέλειες ζωές τους και τα χαρούμενα πρόσωπα. Άλλοτε πέφτουμε στην παγίδα να κάνουμε κι εμείς το ίδιο , δημοσιοποιώντας οποιαδήποτε στιγμή της ζωής μας , μια απλή έξοδο, ένα καινούριο φόρεμα ακόμα και τι φαγητό φάγαμε σήμερα. Είναι όμως κι εκείνες οι φορές που μιας πιάνει θλίψη για τις δικές μας , μίζερες ζωές, που δεν είναι τόσο υπέροχες και φανταχτερές όσο των άλλων, φτάνοντας σε σημεία αχαριστίας και απληστίας μην εκτιμώντας αυτά που έχουμε. 

" Οι σχέσεις είχαν βυθιστεί σε ένα τέλμα και με εξαίρεση εκείνες που ξανανοίγονταν μέσα στην κοινότητα των social media, οι υπόλοιπες νοσούσαν. Κάποιες είχαν αρρώστια βαριά και κάποιες μεταδοτική , αυτές ήταν και οι πιο επικίνδυνες."

Κι όσο κι αν υπερήφανα φωνάζουμε πως είμαστε μια γενιά που δε μας νοιάζει το "τι θα πει ο κόσμος" εντέλει φτάνουμε σε σημείο όχι απλά να μας νοιάζει , αλλά και να λειτουργούμε μόνο με βάση αυτό που είναι αρεστό στους άλλους.

Αυτές είναι μόνο μερικές από τις σκέψεις που τριγύριζαν στο μυαλό μου , διαβάζοντας το νέο βιβλίο της Αλέκας Ζωγράφου με το φωτογενές εξώφυλλο, τον παιχνιδιάρικο τίτλο και το ευχάριστο περιεχόμενο. Ένα βιβλίο αρκετά σύγχρονο, ανάλαφρο και χιουμοριστικό , με ουσιώδη όμως συμπεράσματα και μηνύματα.

Το Μαρικάκι είναι ένα κορίτσι της εποχής της. Selfies, likes και comments είναι τα βασικά κριτήρια για το σωστό και το λάθος , το όμορφο και το άσχημο , το καλό και το κακό.Κάνει έναν κύκλο. Προσπαθεί να προσαρμόσει την εμφάνισή της και τη ζωή της σύμφωνα με τα δεδομένα της νέας εποχής μέχρι να διαπιστώσει πως η ουσία βρίσκεται τελικά αλλού. Αποφασίζει να τα αλλάξει όλα , πράγμα που δεν είναι τόσο εύκολο όσο μοιάζει αρχικά. 

" Τι σημασία είχε , αν το Μαρικάκι έστω και θεωρητικά γνώριζε και σχολίαζε πολλά για τα social media , που είχαν εισβάλλει στις ζωές όλων και είχαν πάρει και την πρωτοκαθεδρία; Στην πραγματικότητα , η στάση της έδειχνε ότι είχε ασπαστεί το δόγμα και υπηρετούσε τις προσταγές του."

Μην πάμε μακρυά. Ας δούμε λίγο τους εαυτούς μας. Πόσο περίεργο μας φαίνεται όταν γνωρίζουμε κάποιον που δεν έχει λογαριασμό στο facebook ή στο instagram? Από που θα αντλήσουμε πληροφορίες για τη ζωή του; Ποιος είναι, τι κάνει,πως περνάει τον ελεύθερο χρονο του; ( τι μας νοιάζει; ) Πόσο γοητευόμαστε από τις φωτογραφίες γεμάτες φίλτρα κι από εντυπωσιακά ταξίδια που γεμίζουν καθημερινά τον τοίχο μας στα social media; Λέμε την γνώμη μας απερίφραστα ακόμα και για πράγματα που δεν γνωρίζουμε, μπλέκουμε σε διαλόγους που δεν βγάζουν πουθενά , κρίνουμε και κρινόμαστε από άγνωστους και άσχετους.
( όχι εγώ , κάποιο άλλοι, από το χωριό, δεν τους ξέρετε)

Ας ξαναγυρίσω όμως στο βιβλίο. Διαβάζεται ευχάριστα, έχει χιούμορ χωρίς να είναι χαζοχαρούμενο, είναι στοχευμένο και μερικές φορές αφοπλιστικά ειλικρινές. Μέσα εκεί στις σελίδες του θα βρούμε και τους εαυτούς μας. Θα γελάσουμε, θα ταυτιστούμε, θα προβληματιστούμε και θα διασκεδάσουμε. 

Προσωπικά το είχα ανάγκη ένα τέτοιο βιβλίο. Χάρηκα που το διάβασα και μου άρεσε πολύ.

Ρ.Σ.

Ακολουθήστε μας στο facebook  και στο instagram

Οπισθόφυλλο
Πόσες πιθανότητες έχεις σε κάποιες από τις σελίδες του βιβλίου που κρατάς να βρεις εσένα, τις σκέψεις σου ή ανομολόγητα μυστικά σου; Πίστεψέ με, πολλές!

Πόσες φορές μπήκες στον πειρασμό να ανεβάσεις την τέλεια selfie, έστω και αν χρειάστηκε να την περάσεις από χίλια φίλτρα; Έλα, παραδέξου το!

Πότε ήταν η τελευταία φορά που έμεινες κολλημένη σε μια ανάρτηση, μετρώντας τα like;

Η Μαρίκα, ή Μαρικάκι ή Μαριλού, πιστεύει ότι η ζωή τής ανήκει. Μόνο που της λείπει το σχέδιο, η εμπειρία, το θάρρος και η αυτοεκτίμηση. Τα βάζει με τις καμπύλες της και τα παραπανίσια κιλά της, παίζει με την υγεία της, κάνει λάθος επιλογές, αλλά στο τέλος μαθαίνει να επιβιώνει εκτός θερμοκοιτίδας και να βαδίζει με θάρρος. Χάνει αλλά δεν χάνεται. Τολμά, ακόμα κι αν πέφτει. Σηκώνεται και συνεχίζει να κυνηγάει τα όνειρά της. Συνειδητοποιεί ότι η αληθινή ζωή βρίσκεται έξω και μακριά από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πως τελικά μπορούμε να είμαστε οι επιλογές μας. Και, όταν αποφασίζει να ζήσει χωρίς φίλτρα, στις φωτογραφίες της και στην καθημερινότητά της, τότε είναι που συναντά τον έρωτα... Λοιπόν, τι ώρα αρχίζουν τα θαύματα; Ρώτα το Μαρικάκι. Αυτή ξέρει! Όταν οι δείκτες στο ρολόι δείξουν Ζωή ακριβώς!

Ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα με βασικό συστατικό το χιούμορ, αλλά και το «δηλητήριο» στη σωστή δόση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι - Σοφία Πανίδου Εικονογράφηση : Κώστας Μαρκόπουλος Από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ