Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2023

Το σπίτι του Φαροφύλακα

Το Σπίτι του Φαροφύλακα - Κατλίν Φράϊτακ 

Από τις εκδόσεις Μίνωας

Μετάφραση: Γιώτα Λαγουδάκου


Η Φράντσι , ψάχνωντας να βρει έμπνευση για να γράψει το νέο της βιβλίο, επισκέπτεται το σπίτι του Φάρου, στο Ροστόκ, στην ακτή της Βαλτικής της Ανατολικής Γερμανίας.Εκεί πέρασε τα παιδικά της χρόνια μαζί με τον πατέρα της που είχε αναλάβει τη θέση του Φαροφύλακα. Ένα κρυμμένο ημερολόγιο θα αποκαλύψει την ιστορία τριών νέων , της Έλζε, της Λούλου και του Ότο που προσπαθούν να βρουν τρόπο να το σκάσουν από τη χώρα , αναζητώντας μια καλύτερη ζωή στη Δυτική πλευρά της Γερμανίας. 

Το κουβάρι της ιστορίας ξετυλίγεται σε δύο χρονικά επίπεδα , ενώ παράλληλα, οι ήρωες των δύο ιστοριών , παίρνουν ο ένας μετά τον άλλο τη σκυτάλη και ο αναγνώστης συμπαρασύρεται μαζί τους σε ένα όμορφο, ευαίσθητο και καλογραμμένο μυθιστόρημα. 

Στην αρχή είναι λίγο πιο αργό, σαν να δίνει χρόνο σε εμάς που το διαβάζουμε να γνωρίσουμε τους ήρωες, να τους κατανοήσουμε, να τους δικαιολογήσουμε για τις επιλογές τους κι εντέλει να ζήσουμε κι εμείς για λίγο στον κόσμο που έχει πλάσει η συγγραφέας. 

Αυτό που μου άρεσε περισσότερο , ήταν οι όμορφες εικόνες από την λίμνη, την καλύβα δίπλα στη λίμνη, τον φάρο, τους ήρωες να καβαλάν τα ποδήλατά τους και να περιπλανιούνται στα διάφορα μέρη της πόλης. Εικόνες, οι οποίες μου έδιναν την εντύπωση οτι παρακολουθώ μια κινηματογραφική ταινία με πλούσια φωτογραφία και όμορφη ατμόσφαιρα. Όλο το σκηνικό με έκανε να νιώθω μια ηρεμία. 

Οι χαρακτήρες είναι ρεαλιστικοί, γεμάτοι συναισθήματα και θεωρώ πως η συγγραφέας απεικονίζει πειστικά τους φόβους, τους υπολογισμούς , τα άγχη και τις ανησυχίες των ηρώων που προσπαθούν να δραπετεύσουν με κίνδυνο της ζωής τους. 

Ερωτηματικά που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης , απαντώνται όλα στο τέλος, δημιουργώντας μία αίσθηση αγωνίας και ανυπομονησίας για την εξέλιξη της ιστορίας και της πορείας των πρωταγωνιστών. Μυστικά και ψέμματα αποκαλύπτονται δίνοντας τη θέση τους στην πραγματική αλήθεια που είναι και το ζητούμενο. Δυνατές φιλίες, νεανικοί έρωτες και οικογενειακοί δεσμοί εμπιστοσύνης δοκιμάζονται σε μία χώρα που ζει υπό το καθεστώς της αστυνόμευσης και της καχυποψίας.

Οι κατασκοπίες της Στάζι, οι απαγορεύσεις, ο φόβος της παρακολούθησης και οι εκβιασμοί είναι εμφανείς καθ'όλη τη διάρκεια της ανάγνωσης, χωρίς ωστόσο να είναι αυτό το βασικό περιεχόμενο του βιβλίου. Έτσι, παρόλο που θα μπορούσε να " βαρύνει" πολύ σαν μυθιστόρημα, στην πραγματικότητα είναι ένα ευχάριστο και απολαυστικό ανάγνωσμα.

Ρ.Σ.

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο instagram

Οπισθόφυλλο
Περπατούσαν ήδη πάνω από μία ώρα στην παγωμένη Βαλτική με κατεύθυνση τη Δανία. Η Έλζε, η Λούλου και ο Ότο σχεδίαζαν πολύ καιρό τη φυγή τους. Δυσπιστία, αποκλεισμός, φόβος, οπλισμένοι συνοριοφύλακες, απαγόρευση της τζαζ ως δηλητήριο του δυτικού ιμπεριαλισμού… σίγουρα οι ανατριχιαστικοί θόρυβοι της παγωμένης θάλασσας κάτω από τα πόδια τους τους τρόμαζαν λιγότερο.

1962. Η Έλζε μετά τον θάνατο της μητέρας της ζει σε ένα μικρό σπίτι δίπλα στον φάρο μαζί με τον πατέρα της, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία του. Όσο μεγαλώνει, όμως, τόσο πιο πολύ ασφυκτιά στο απολυταρχικό καθεστώς της Aνατολικής Γερμανίας και αποφασίζει να το σκάσει…

1992. Τρία χρόνια μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου, η Φράντσι νοσταλγεί τα υπέροχα παιδικά της χρόνια κοντά στον φαροφύλακα πατέρα της και επιστρέφει στη Βαλτική, στο σπιτάκι του φάρου, με την ελπίδα να βρει έμπνευση για το νέο της μυθιστόρημα. Όλα όμως αλλάζουν όταν ανακαλύπτει κάτω από μια χαλασμένη σανίδα ένα παλιό ημερολόγιο και αρχίζει να το διαβάζει…







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι - Σοφία Πανίδου Εικονογράφηση : Κώστας Μαρκόπουλος Από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ