Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2023

Ο Τυφώνας

Ο Τυφώνας - Όλγα Κέγκου
Μια ιστορία για τη δυσλεξία.

Από τις εκδόσεις Ελκυστής

Εικονογράφηση: Βιβή Μαρκάτου


Ο Τόμας είναι ενθουσιασμένος που θα πάει στην Α'Δημοτικού.Όταν όμως θα προσπαθήσει να γράψει το όνομά του , ενας τυφώνας θα πάρει τα γράμματα μακρυά και θα τα ανακατέψει. Η δασκάλα του,η Κυρία Αλεξία , θα του εξηγήσει πως ο τυφώνας αυτός λέγεται δυσλεξία και πως δεν πρέπει να τον φοβάται, αλλά να συμφιλιωθεί μαζί του και να μάθει να ζει με αυτόν , μιας και θα τον ακολουθεί σε όλη την υπόλοιπη ζωή του.

Η δυσλεξία είναι μια ειδική μαθησιακή δυσκολία που οφείλεται κυρίως σε νευρολογικούς παράγοντες και επηρεάζει τις γνωστικές λειτουργίες του εγκεφάλου που αφορούν την κατάκτηση βασικών γλωσσικών δεξιοτήτων.Ευτυχώς , τα τελευταία χρόνια, είναι γνωστή στην εκπαιδευτική κοινότητα, γίνεται έγκαιρη διάγνωση και εφαρμόζονται νέες τεχνικές που διευκολύνουν τη μαθησιακή διαδικασία.

Αυτό το βιβλίο υποδεικνύει τον τρόπο όπου μαθητές και γονείς μπορούν να γνωρίσουν το πρόβλημα και να το αποδεχτούν με ειλικρίνεια και αγάπη, έτσι ώστε να μην νιώσουν απομωνομένοι από την εκπαιδευτική κοινότητα.

Ένα πολύ απλό κείμενο , με λίγες λέξεις και όμορφες εικόνες , επιτρέπει στον γονέα να μιλήσει για αυτό το θέμα ακόμα και σε παιδιά μικρότερης ηλικίας. 

Ο Τόμας ,εντέλει, θα αποδεχτεί τον εαυτό του και θα απαλλαγεί από την απογοήτευση που νιώθει.

Σε αυτό το τρυφερό βιβλίο, η συγγραφέας και ειδική παιδαγωγός, παρουσιάζει μεθόδους για να εξοικειωθεί ο μαθητής με την δυσκολία που αντιμετωπίζει, να παγιδεύσει τον τυφώνα που εμφανίζεται όταν προσπαθεί να γράψει ή να διαβάσει και τελικά να μην απογοητεύεται.

Στις τελευταίες του σελίδες, υπάρχουν ασκησούλες , έτσι ώστε το παιδί να μπορέσει να εξασκηθεί σε μεθόδους και τεχνικές. 

Ένα όμορφο βιβλίο που πρέπει να διαβαστεί από παιδιά, από γονείς και εκπαιδευτικούς. 

Αν παρατηρήσετε δυσκολίες και αδυναμίες του παιδιού σας κατά τη διάρκεια της γραφής και της ανάγνωσης, μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια από ειδικούς.

Ρ.Σ 
 
Ακολουθήστε μας στο facebook και στο instagram

Οπισθόφυλλο
Ο μικρός Τόμας διασχίζει την πόρτα του Δημοτικού με μεγάλη του χαρά. Όμως, καθώς προσπαθεί να γράψει το όνομά του, ένας Τυφώνας εμφανίζεται ξαφνικά πάνω από το κεφάλι του. Τα γράμματα αρχίζουν να παίζουν παράξενα παιχνίδια και ο Τόμας ανησυχεί πολύ.
- Τι θα κάνει με αυτόν τον Τυφώνα που δεν απομακρύνεται ποτέ από κοντά του;
- Πώς θα τον αντιμετωπίσει;
Ευτυχώς που η κυρία Αλεξία έχει καταστρώσει ένα σχέδιο! Ποιο είναι αυτό; Θα το μάθετε διαβάζοντας αυτήν την ιστορία!
Ένα βιβλίο για τους μικρούς μας φίλους με δυσλεξία αλλά και για τους μικρούς μας φίλους χωρίς δυσλεξία. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι - Σοφία Πανίδου Εικονογράφηση : Κώστας Μαρκόπουλος Από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ