Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2023

Λατρεία

Λατρεία - Hannah Kent

Από τις εκδόσεις Ίκαρος

Μετάφραση : Άγγελος Αγγελίδης, Μαρία Αγγελίδου


Το πρώτο της βιβλίο, τα "Έθιμα Ταφής", τα αγόρασα μετά από ένα άρθρο που είχα διαβάσει σε ένα site , με τίτλο "τα πέντε βιβλία που πρέπει να διαβάσεις φέτος" ( ή κάπως έτσι ). Τελείως παρορμητική απόφαση μιας και ούτε τη συγγραφέα γνώριζα, ούτε κανένας που εμπιστεύομαι το είχε διαβάσει πρώτα, ούτε θεωρώ κι αυτά τα άρθρα τελείως αξιόπιστα για τα δικά μου γούστα. Το αποτέλεσμα? Με συγκλόνισε, με ξετρέλανε . Το αγόρασα για να το δωρίσω στους μισούς μου φίλους και το πρότείνα ή το δάνεισα στους άλλους μισούς.

Το δεύτερο βιβλίο της , "Οι καλοί", το διάβασα σε μία εντελώς ευάλωτη προσωπική και συναισθηματική μου περίοδο. Με χάραξε, με στιγμάτισε. Το σκέφτομαι ακόμα. Όλα τα συναισθήματα που μου προκάλεσε, όλα αυτά που με έκανε να νιώθω, να φοβάμαι και να σκέφτομαι. Ένα βιβλίο που καταφέρνει να το κάνει αυτό στον αναγνώστη είναι ένα καλό βιβλίο.

Αυτή ήταν μέχρι τώρα η σχέση μου με τη Hanna Kent. Και τώρα , ήρθε η στιγμή να διαβάσω και το τρίτο της βιβλίο, "Λατρεία". Τρία εντελώς διαφορετικά βιβλία, με διαφορετικά θέματα , εντελώς πρωτότυπα και μοναδικά , που είχαν όμως κάτι κοινό. Μια εξαιρετική γραφή, απίστευτες περιγραφές και λεξιλόγιο που θαρρείς πως προέρχεται από κάπου αλλού, από κάπου απόκοσμα κι εξωπραγματικά. Από έναν κόσμο μαγισσών και νεράϊδων. Λέξεις , φράσεις και εικόνες που είναι φτιαγμένες από χρυσόσκονη , από το υλικό των ονείρων.

" Δέος με κυρίευσε μπροστά στο μέγεθος αυτής της αγάπης.Με αγαπούσε για όλα τα χρόνια της ζωής μου,και μ'αγαπούσε ακόμα.Αλλά δεν είχε πια που να τη χωρέσει αυτήν την αγάπη.Το βάρος της την βασάνιζε."

Η Λατρεία είναι ένα βιβλίο για τη φιλία και τον έρωτα δύο κοριτσιών, που μεγαλώνουν σε μια μικρή κοινωνία που λατρεύει το Θεό και πορεύεται αποκλειστικά και μόνο με τους κανόνες και τους νόμους της εκκλησίας της. Μια κοινωνία που αναγκάζεται να μεταναστεύσει σε ένα μέρος πιο ασφαλές.Για την πίστη στο Θεό και την ανάγκη της ελπίδας σε κάτι πιο δυνατό από την ανθρώπινη πραγματικότητα.

" Η αγάπη και ο φόβος.Αυτά μόνο σπρώχνουν τον άνθρωπο, γι'αυτά μόνο κάνει ό,τι κάνει."

Από τη μία ο ξεριζωμός από την πατρίδα. Η ανάγκη να πάρεις μαζί σου λίγο χώμα, λίγους σπόρους που να θυμίζουν τα πάτρια εδάφη. Κι από την άλλη η αγάπη σε όλες τις μορφές της. Η μητρική, η αδερφική, η φιλία και ο έρωτας . Και τέλος, η απώλεια, το πένθος , ο θάνατος και άλλα πολλά που δεν θα αναφέρω γιατί το βιβλίο έχει μια πραγματικά απρόβλεπτη εξέλιξη , που οποιοδήποτε spoiler , θα καταστρέψει την απόλαυση της ανάγνωσης.

Η Kent, για ακόμα μία φορά με έκανε να κλάψω , να συγκινηθώ, να θυμώσω , να λυπηθώ σε έναν μαζοχιστικό βαθμό, όπου να θέλω διακαώς να τελείωσει το βιβλίο για να δω την πορεία των ηρώων μου , κι από την άλλη να μην θέλω να τελειώσει γιατί έχω βυθιστεί για τα καλά στον φανταστικό κόσμο που έχει πλάσει αυτή η καταπληκτική συγγραφέας.

Είναι αυτονόητο νομίζω πως το προτείνω με κλειστά μάτια. Και αυτό αλλά και τα προηγούμενα βιβλία της. Σε όσους είναι τυχεροί κι έχουν διαβάσει τα δύο προηγούμενα αλλά και σε όσους είναι επίσης τυχεροί επειδή θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την εξαιρετική γραφή της για πρώτη φορά.

Ρ.Σ.

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο instagram

Οπισθόφυλλο
1836, ΠΡΩΣΙΑ. Η Χάνε Νουσμπάουμ είναι σχεδόν δεκαπέντε χρονών και οι περιορισμοί της γυναικείας ζωής στο Κάι την πνίγουν, μέχρι που συναντά την Τέα και δίπλα της βρίσκει την αποδοχή. Οι Νουσμπάουμ είναι Παλαιολουθηρανοί και η προσευχή τους γίνεται στα κρυφά - είναι μια κοινότητα υπό απειλή. Προκειμένου να ξεφύγουν από το κράτος και την Ένωση της Εκκλησίας, οι κάτοικοι του χωριού στριμώχνονται ασφυκτικά σ' ένα πλοίο με προορισμό τη Νότια Αυστραλία, όπου θα μπορούν να ζουν χωρίς φόβο, ελεύθεροι. Ανάμεσα στις κακουχίες του ταξιδιού, το τραγούδι των φαλαινών μπαίνει στην καρδιά της Χάνε, μαζί με το θαύμα της αγάπης για την Τέα. Ο δικός τους δεσμός είναι τόσο ισχυρός, που είναι αδύνατο να σπάσει.
1838, ΝΟΤΙΑ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ. Μια νέα αρχή γίνεται σε μια παλιά γη. Ο Θεός, η κοινωνία και η ίδια η φύση αποφασίζουν ό,τι η Χάνε και η Τέα δεν μπορούν να είναι μαζί. Η ηρωίδα ταλαντεύεται ανάμεσα στα άκρα, στους κανόνες, στην αγάπη του Θεού και το φόβο του Ανθρώπου, ταλαντεύεται ακόμα κι ανάμεσα στο Πριν και το Μετά του Θανάτου. Αλλά μέσα στο αδύνατο κρύβεται η λατρεία...
Μια σπαραχτική ιστορία για την πίστη και τη βαθιά αγάπη δύο κοριτσιών ένας ύμνος στην παντοδυναμία της ευαισθησίας. 

ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΤΟΥ BEST SELLER "ΕΘΙΜΑ ΤΑΦΗΣ"

«Η Χάνα Κεντ διαθέτει έναν δικό της, εντελώς ξεχωριστό τρόπο αφήγησης. Φτιάχνει έναν ολόκληρο κόσμο, γοητευτικό και πλασμένο στην εντέλεια, μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Το κείμενό της ρέει σαν το νερό της πηγής που ακούς το κελάρυσμά του. Οι εικόνες από τη φύση ζωγραφίζονται μπροστά σου σε όλη την γκάμα των χρωμάτων τους, βλέπεις τα κλαδιά των δέντρων, ακούς το ψιθύρισμα των φύλλων τους και το θρόισμα από το πέταγμα των πουλιών, μυρίζεις το ξεχωριστό άρωμα του κάθε φυτού, νιώθεις στα δάχτυλά σου την τραχύτητα του κορμού των δέντρων, γεύεσαι την αλμύρα της θάλασσας και των δακρύων» (Χριστίνα Μουκούλη, bookpress.gr, 28/06/2022)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι - Σοφία Πανίδου Εικονογράφηση : Κώστας Μαρκόπουλος Από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ