Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2023

Για όλα υπάρχει ένας μύθος

Για όλα υπάρχει ένας μύθος - Κωνσταντίνος Λουκόπουλος

Από τις εκδόσεις Κάκτος

Τι σχέση έχει η Disney με την Ψυχή,το τραγουδάκι που λέμε στα γενέθλια με τον Ήλιο , οι κύκλοι στη σημαία των Ολυμπιακών αγώνων με τον Κρόνο(καλά αυτό είναι ευκολάκι),ο Χατζιδάκις με τον Άδη, τον βασιλιά του Κάτω Κόσμου καθώς και άλλα πολλά σημερινά γεγονότα και συνήθειες με τους μύθους της Αρχαίας Ελλάδας.

Η Μυθολογία είναι πολύ πλούσια , με άπειρους συμβολισμούς και μηνύματα. Ιστορίες που έχουν την προέλευσή τους χιλιάδες χρόνια πριν και όμως είναι τόσο επίκαιρες και τόσο σχετικές με τη σημερινή πραγματικότητα που πολλές φορές αγνοούμε πως κάτι που κάνουμε τώρα , έχει τις ρίζες του στα βάθη των αιώνων. Και πως όπως προσπαθεί να μας πείσει ο συγγραφέας, " Για όλα υπάρχει ένας Μύθος".

Ο Κωνσταντίνος Λουκόπουλος είναι αρχαιολόγος , με καταγωγή από τη Ναύπακτο ( δεν ξέρω αν έχει καμία σημασία αυτή η πληροφορία) , αγαπάει τη μυθολογία και το καλό κρασί ( ! ) .Εκτός από το συγκεκριμένο βιβλίο, έχει δημιουργήσει ένα κανάλι στο youtube, με τίτλο "The mythologist" όπου παρουσιάζει τη μυθολογία και την αρχαιολογία , με τρόπο μοναδικό,διασκεδαστικό και προσιτό σε όλους!


Βρήκα το βιβλίο συναρπαστικό και απρόσμενα απολαυστικό!
Δεν είναι μόνο το περιεχόμενό του που με έκανε να το ξεχωρίσω και να το αγαπήσω. Άλλωστε ,πολλά από όσα περιγράφονται στις σελίδες του είναι πράγματα που όλοι ,λίγο ή πολύ, τα γνωρίζουμε. Αν και υπήρξαν μερικά που τα άκουγα για πρώτη φορά. Από αυτήν την άποψη, θεωρώ οτι ήταν ένα πολύ διδακτικό βιβλίο. Αυτό όμως που με έκανε να το απολαύσω είναι ο τρόπος με τον οποίο αφηγούνται οι ιστορίες από την αρχαία ελληνική μυθολογία. Ένας τρόπος προσιτός, με αρκετές δόσεις χιούμορ και ξεχωριστός ως προς την σύνδεση των μυθικών προσώπων και θρύλων με τη σύγχρονη πραγματικότητα.

Χωρισμένο σε 10 κεφάλαια και με αφορμή τις μεγαλύτερες αντιθέσεις της μυθολογίας αλλά και γενικότερα της φύσης και της ανθρώπινης ζωής περιγράφεται όλος ο μυθολογικός κόσμος της Αρχαίας Ελλάδας. Το Φως και το Σκοτάδι, η Ειρήνη και ο Πόλεμος,η Αλήθεια και το Ψέμα, η Φιλία και η Έχθρα, ο Έρωτας και το Μίσος,ο Πλούτος και η Πενία, η Επιβράβευση και η Τιμωρία, η Δημιουργία και η Καταστροφή,το Θάρρος και η Δειλία και φυσικά το μεγαλύτερο και σημαντικότερο δίπολο, η Γέννηση και ο Θάνατος.

Ολόκληρη η Μυθολογία, όλα τα μυθικά πλάσματα, Θεοί,ημίθεοι, θνητοί,μυθικοί ήρωες, πνεύματα, Τιτάνες, Γίγαντες παρελαύνουν στις σελίδες του βιβλίου. Γεμάτο μίση, τιμωρίες, έριδες αλλά και έρωτες, πάθη, ομορφιά , είναι ικανό να ταξιδέψει, να διδάξει, να διασκεδάσει αλλά και να προτρέψει τον αναγνώστη να δει τη φύση,τη ζωή και τον κόσμο μας με άλλο μάτι.

Ρ.Σ.

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο instagram

Οπισθόφυλλο
Πώς γίνεται ολόκληρος θεός του πολέμου να είναι δειλός; Πόσο σκληρή μπορεί να γίνει η εκδίκηση μιας απατημένης θεάς που ψάχνει να ξεσπάσει; Πόσο κακό είναι ικανή να κάνει μια μητέρα που αναζητά τη χαμένη της κόρη; Ποιο μυστικό μπορεί να κρύβει ένα διάσημο τέρας που, μέχρι να τιμωρηθεί σκληρά και άδικα, ήταν μια κοπέλα ξακουστή για την ομορφιά της; Τι ανάγκασε τους πανίσχυρους θεούς του Ολύμπου να εγκαταλείψουν το παλάτι τους φοβούμενοι για τη ζωή τους; Αν νομίζετε ότι οι αρχαίοι μύθοι ανήκουν στο παρελθόν, κάνετε λάθος. Η ελληνική μυθολογία μπορεί να είναι αρχαία, αλλά είναι πάντα επίκαιρη και βρίσκεται παντού γύρω μας. Δεν με πιστεύετε; Στις σελίδες αυτού του βιβλίου παρελαύνουν μύθοι μια συλλογή με περισσότερους από τριάντα αρχαίους μύθους για κάθε σημαντική πτυχή της ζωής μας. Πριν ο πόλεμος, το μίσος, η εκδίκηση, ο πλούτος, η φιλία ή ο θάνατος παιδέψουν εμάς, είχαν απασχολήσει τους αρχαίους Έλληνες, οι οποίοι κατέγραψαν τις σκέψεις τους μέσα στους μύθους, που επιβίωσαν μέχρι σήμερα.
Μετά από 1.000.000 ώρες προβολών στο YouTube και τη μεγαλύτερη παρέα μυθολογίας και αρχαιολογίας του ελληνικού διαδικτύου με πάνω από 125.000 ακόλουθους, το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας υπόσχεται να σας πείσει ότι, όπου και να κοιτάξετε, θα δείτε τα απομεινάρια μιας πανάρχαιας ιστορίας και ότι... για όλα υπάρχει ένας μύθος! 

«Παρακολουθώντας κάποιος τα βίντεο του The Mythologist, θα διαπιστώσει πως ποτέ άλλοτε η μυθολογία δεν υπήρξε τόσο ελκυστική.» (Σοφία Παφιούνου, iefimerida.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι - Σοφία Πανίδου Εικονογράφηση : Κώστας Μαρκόπουλος Από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ