Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2023

Συνέβη στη Θεσσαλονίκη

Συνέβη στη Θεσσαλονίκη - Συλλογικό έργο

Από τις εκδόσεις Ελκυστής

Αγγελική Σκορίλα
Αχιλλέας Τριαντόγλου
Βούλα Παπατσιφλικιώτη
Θόδωρος Παπατσιφλικιώτης
Ιωάννα Αδάμ
Μαίρη Φιλιππίδου Κατσανίδου
Πηνελόπη Αναστασιάδου



Μια ομάδα ανθρώπων που αγαπούν το διάβασμα και ζουν στη Θεσσαλονίκη , ένωσαν τις ιστορίες τους και δημιούργησαν αυτήν τη συλλογή διηγημάτων , αποτέλεσμα της ομάδας δημιουργικής γραφής " Ώρες Συγγραφής ".
Η συλλογή είναι η τρίτη που εκδίδεται από τη συγκεκριμένη ομάδα, μετά το "Θέρος και Θεριά" και το " Οδός Αμαρτίας αριθμός 12"

Έχοντας γεννηθεί και μεγαλώσει κι εγώ η ίδια στη Θεσσαλονίκη, νιώθω μια νοσταλγία και μια αγάπη για την πόλη αυτή , ειδικά τα τελευταία χρόνια που ζω μακρυά της. Οποιοδήποτε βιβλίο ή κείμενο αναφέρεται στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης, στα χρώματά της και τα αρώματά της αποτελεί ενα ιδιαίτερο κομμάτι στην καρδιά μου και μου ξυπνάει όμορφες αναμνήσεις και συναισθήματα. 

Εφτά ξεχωριστές ιστορίες,- όσοι και οι πύργοι του Γεντί Κουλέ- από εφτά διαφορετικούς δημιουργούς που περιγράφουν γεγονότα τα οποία...όπως μαρτυρά κι ο τίτλος... συνέβησαν στη Θεσσαλονίκη. Ιστορίες καθημερινές, άλλες ρεαλιστικές κι άλλες μεταφυσικές,συνδέουν το παλιό με το νέο,το παρόν με το παρελθόν. Όλες με επίκεντρο τον άνθρωπο και τα ανθρώπινα συναισθήματα. Έρωτας, φόβος, λύπη, χαρά , ανησυχία και τρόμος.

Οι εικόνες από τη Θεσσαλονίκη είναι παντού σε κάθε ιστορία. Από τις πιο κεντρικές γειτονιές , μέχρι τις συνοικιακές. Από τα πιο γνωστά αξιοθέατα της πόλης μέχρι τα πιο απόκρυφα σημεία που λίγοι γνωρίζουν.

Οι ήρωες του βιβλίου ζουν , παρατηρούν και κυκλοφορούν την πόλη και τους ανθρώπους της. Αγωνιούν, βοηθούν , ερωτεύονται,θυμώνουν.Βιώνουν την καραντίνα λόγω της πανδημίας του Covid-19 , συνεχίζουν να ελπίζουν ή να απελπίζονται.

Με διαλόγους απλούς και αφηγήσεις προσιτές , η ανάγνωση γίνεται ευχάριστα, ακόμα κι αν οι ιστορίες έχουν πιο στενάχωρο χαρακτήρα.

" Το κενό που αφήνει ένας δύσκολος χωρισμός, είναι σαν μια τρύπα,ένα σκοτεινό χάσμα στην ψυχή. Εκεί αν κρυφτεί κάτι,χάνεται από τον κόσμο, είναι σαν να μην υπάρχει."

" Υπάρχει χαρά ακόμη και στις πιο επώδυνες επιλογές,αρκεί να ξέρεις να την ψάξεις."

Ρ.Σ.

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο instagram

Οπισθόφυλλο
Στις πολεμίστρες των Κάστρων, στον Λευκό Πύργο, στα ξεχασμένα καλντερίμια και στην Εγνατία η ζωή παντρεύει το χθες με το σήμερα, το ονειρικό με την αμείλικτη πραγματικότητα, τη χαρά με τη λύπη.

Όλα φαίνονται όμοια και όλα είναι διαφορετικά.

Εκείνο που ταυτίζει όλες αυτές τις αναμνήσεις, τις ιστορίες, τις προσδοκίες είναι το μυστηριώδες ερωτικό άρωμα της πόλης που τις γεννά και τις φιλοξενεί.

Το άρωμα της Θεσσαλονίκης.

Τα μέλη της ομάδας «’Ώρες Συγγραφής» ενώνουν τις πένες τους και μέσα από τις ιστορίες τους σας ταξιδεύουν σε μια από τις πιο όμορφες πόλεις της Ελλάδας. Κάθε ιστορία και μια πόρτα που οδηγεί σε μια πτυχή της πόλης. Μπαίνοντας ο αναγνώστης θα ταξιδέψει, θα γνωρίσει και στο τέλος μπορεί να αναρωτηθεί… συνέβη τελικά ή όχι;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Χώρα του Χιονιού

Η Χώρα του Χιονιού - Yasunari Kawabata Από τις Εκδόσεις Άγρα  Μετάφραση από τα Ιαπωνικά: Παναγιώτης Ευαγγελίδης