Πέμπτη 24 Αυγούστου 2023

Το Φιλί

Το Φιλί - Εύη Φρυγανά

Από τις εκδόσεις Χάρτινη Πόλη

"Το φιλί" είναι το πρώτο βιβλίο της νέας σειράς αστυνομικών βιβλίων της Εύης Φρυγανά. Πρωταγωνίστρια είναι η Οκτόμπερ, η οποία έχει πάρει το όνομά της , από τί άλλο ; Από τον 10ο μήνα , τον Οκτώβριο. Από το μήνα που γεννήθηκε αλλά κι από τον μήνα που έχει πάρει το όνομά της ολόκληρη η σειρά. Είναι αβέβαιο το πόσα βιβλία θα ακολουθήσουν "Το φιλί" στη σειρά "10ος μήνας" μα κρίνωντας από αυτό εδώ το πρώτο, μπορώ να πω με σιγουριά πως μου έχει αφήσει υψηλές προσδοκίες για τη συνέχεια.

Η Οκτόμπερ , μην μπορώντας να κάνει αλλιώς, βρίσκεται μαθητευόμενη του πιο περίεργου και ανατρεπτικού κλέφτη έργων τέχνης και αντικειμένων αξίας. Στο πλευρό του , θα μάθει όλα τα " κόλπα" που θα τη βοηθήσουν να φτιάξει τη ζωή που ονειρεύεται.Ονειρεύεται να φύγει από το σπίτι που ζει με τη μητέρα της και να καταφέρει να σπουδάσει.

Φυσικά ,όλα αυτά θα γίνουν, όχι με τη νόμιμη οδό αλλά ζώντας σε έναν κόσμο ληστών.Σε αυτόν τον κόσμο θα ζήσει για λίγο κι ο αναγνώστης.Κι εκεί κάπου έπιασα κι εγώ τον εαυτό μου να αναρωτιέται." Μα γίνεται να συμπαθώ μια ομάδα εγκληματιών; Να ανησυχώ μήπως αποτύχουν τα σχέδιά τους; μήπως τους πιάσουν; " Κι ακόμα , να αντιλαμβάνομαι πως έχουν κι αυτοί τις δυσκολίες και τα εμπόδιά τους και να τους συμπονώ.

Γιατί όμως την επέλεξε; Τι διαφορετικό έχει αυτή από τα υπόλοιπα κορίτσια γύρω της; Θα τα καταφέρει τελικά να ανταπεξέλθει στις προσδοκίες του μέντορά της αλλά και να πραγματοποιήσει αυτά που ονειρευόταν σαν παιδί; Δέκα χρόνια μετά , κάποια πράγματα θα αλλάξουν μα και μερικές συνήθειες θα παραμείνουν αναλλοίωτες στο χρόνο. Η ίδια θα κινδυνέψει να χάσει τη ζωή της για να σώσει τους ανθρώπους που αγαπά.

" Η βία δεν είναι το καλύτερο μέσο, για να νικήσεις το μίσος,ούτε η εκδίκηση ο καλύτερος τρόπος για να κλείσεις μια πληγή."

Το βιβλίο είναι φρέσκο, νεανικό και σύγχρονο. Ακόμα κι αν δεν διάβαζα το βιογραφικό της συγγραφέως, θα ήμουν σίγουρη πως γράφτηκε από έναν νέο δημιουργό. Πραγματικά, ήταν μια όαση δροσιάς στις καυτές μέρες του καλοκαιριού που ζούμε. 

Είχε μυστήριο, ανατροπές, χιούμορ,έρωτα, έξυπνους διαλόγους, ευφυείς ήρωες και στ'αλήθεια είχε ό,τι αναζητούμε σε ένα βιβλίο του είδους. Διαβάζεται μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα. Είναι γρήγορο κι ενδιαφέρον. 

Μέσω διακριτών εναλλαγών του τότε με το τώρα, καταφέρνει να μας βάλει για τα καλά στην υπόθεση , από τις πρώτες ακόμα σελίδες. Να συνδεθούμε με τους ήρωες, να τους συμπαθήσουμε και να τους κατανοήσουμε. Οι εναλλαγές αυτές, γίνονται πιο γρήγορες μετά τη μέση του βιβλίου κι αυτό έχει σαν συνέπεια την αγωνία να χτυπάει στα κόκκινα όσο το τέλος πλησιάζει.

Ρ.Σ.

Ακολουθήστε μας στο Facebook  και στο  Instagram

Οπισθόφυλλο
Δέκα χρόνια πριν...
Η Οκτόμπερ ψάχνει τρόπο να φτιάξει το μέλλον της και να απομακρυνθεί από ένα επικίνδυνο και εχθρικό οικογενειακό περιβάλλον. Ένας κλέφτης προτείνει να της μάθει όσα ξέρει. Εκείνη δέχεται, πιστεύοντας ότι τα προβλήματά της έχουν τελειώσει.
Κάνει λάθος!
Η ζωή του κλέφτη δημιουργεί νέους κινδύνους και εμφανίζει καινούριους εχθρούς, που απειλούν την ύπαρξή της, αν δεν εξαφανιστεί για πάντα. Θα το έκανε, αν είχε πού να πάει. Ή αν δεν υπήρχε εκείνος.
Δέκα χρόνια μετά...
Έχοντας παραμείνει για καιρό κρυμμένη στις σκιές, η Οκτόμπερ καταφέρνει να επιστρέψει στη Νέα Υόρκη. Με ένα νέο όνομα, μια καινούρια ζωή και τη φήμη της επαγγελματικής επιτυχίας να την ακολουθούν, πιστεύει ότι θα είναι πια ασφαλής.
Κάνει λάθος!
Μαθαίνει ότι ο άντρας που κάποτε αγάπησε έχει δολοφονηθεί. Και, παρότι ξέρει ότι είναι παγίδα, δεν έχει άλλη επιλογή από το να εκδικηθεί τον θάνατό του. Και ας πεθάνει και η ίδια. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι - Σοφία Πανίδου Εικονογράφηση : Κώστας Μαρκόπουλος Από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ