Δευτέρα 21 Αυγούστου 2023

Είκοσι χρόνια σιωπή

Είκοσι χρόνια σιωπή - Μαρί Βαρέϊγ 

Μετάφραση : Στέργια Κάββαλου

Από τις εκδόσεις Μίνωας




Ένα κορίτσι εξαφανίζεται. Ο βασικός ύποπτος καταδικάζεται και οι φίλες της φαίνεται να γνωρίζουν τι ακριβώς έχει συμβεί αλλά σιωπούν. Είκοσι χρόνια μετά , η υπόθεση της εξαφάνισης και δολοφονίας της Σάρας έρχεται στο φως και νέα στοιχεία προκύπτουν που θα διελευκάνουν την υπόθεση. Μυστικά καλά φυλαγμένα και σκληρές αλήθειες αποκαλύπτονται και τίποτα πλέον δεν είναι όπως φαίνεται.

Η βασική πλοκή του βιβλίου είναι αυτή και πολύ σωστά θα νομίσει κανείς πως πρόκειται για ένα αστυνομικό μυθιστόρημα. Έτσι νομιζα κι εγώ μέχρι που το ολοκλήρωσα και διαπίστωσα πως είναι πολλά περισσότερα.

Η Μαρί Βαρέϊγ γράφει ένα όμορφο, ενδιαφέρον και ανατρεπτικό μυθιστόρημα για τη γυναικεία φιλία, τη γυναικεία αντιπαλότητα ,για την αναγκαιότητα της αλληλεγγύης αλλα και για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ενα κορίτσι μεγαλώνοντας μόνο και μόνο εξαιτίας του φύλου της. Φιλικές και οικογενειακές σχέσεις περιγράφονται με μια ειλικρίνεια που αφοπλίζει. Εκεί όπου δεν είναι όλα άσπρο ή μαύρο, δεν είναι όλα απόλυτα καλά ή κακά , όμως υπάρχουν σωστά και λάθη, όμορφες και άσχημες στιγμές, κατανόηση και συγχώρεση.

Έχω διαβάσει πολλά φεμινιστικά βιβλία, για την έμφυλη βία και τις βιαιότητες της πατριαρχίας. Θεωρώ όμως το συγκεκριμένο το πιο ορθό και ρεαλιστικό από όλα όσα έχω συναντησει τελευταία. Οι πρωταγωνίστριες είναι κορίτσια που δεν διστάζουν να πάνε κόντρα σε αυτό που η κοινωνία απαιτεί από αυτές. Που κάνουν όνειρα και τολμούν να τα ακολουθήσουν.

" Μαθαίνουμε στα κορίτσια να υπονομεύουν οι ίδιες τον εαυτό τους.Ξεκινάει από την κούνια,με τα παραμύθια με τις νεράϊδες.Η Σταχτοπούτα, που μαρτύρησε από τις θετές αδερφές της, η Χιονάτη που δηλητηριάστηκε από τη μητριά της, η Ραπουνζέλ,που φυλακίστηκε από τη μητέρα που την υιοθέτησε....Όλα όσα βλέπουμε παντού , στα βιβλία,στις ταινίες , στις ανόητες σειρές,είναι γυναίκες ζηλιάρες,που ανταγωνίζονται η μία την άλλη." 

Πραγματικά απόλαυσα αυτό το βιβλίο. Ίσως να μην του φαίνεται από το οπισθόφυλλο αλλά είναι ένα σπουδαίο βιβλίο, με πλούσια μηνύματα και πολλά κοινωνικά ζητήματα.Δικαιοσύνη, μπούλινγκ, εφηβικές ανησυχίες, γυναικεία ψυχοσύνθεση,κοινωνικά στερεότυπα κι έμφυλα πρέπει.Κι όλα αυτά πλαισιωμένα από μια αστυνομική υπόθεση με πολλές ανατροπές που ρέει εύκολα και διαβάζεται με αγωνία μέχρι και την τελευταία σελίδα.

Πολυφωνικό, πολυδιάστατο και πολυεπίπεδο αλλά γραμμένο απλά και κατανοητά. Προσιτό κι ευκολοδιάβαστο παρόλο που πραγματεύεται δύσκολα και σοβαρά ζητήματα. 

" Το μύδι, αντίθετα με ό,τι νομίζουμε, μετακινείται.Δεν καταλήγει πάνω στον βράχο κατά τύχη,τον επιλέγει. Κολλάει πάντα σε ένα μέρος όπου ζουν ήδη άλλα μύδια. Ολομόναχο, ξέρει ότι δεν έχει καμιά πιθανότητα να επιβιώσει από τους θηρευτές, τα ρεύματα και τις επιθέσεις των κυμάτων.Τα μύδια εκκρίνουν μικρά κολλώδη νήματα,ο ιστός, μπερδεύονται μεταξύ τους και σχηματίζουν ένα είδος ιστού αράχνης τέτοιας ανθεκτικότητας ,που τους επιτρέπει να αντιμετωπίζουν για μήνες ακόμα και για χρόνια ,την επίθεση των κυμάτων ,τις παλίρροιες και τις χειρότερες καταιγίδες χωρίς να κουνηθούν καθόλου.Τα μύδια ξέρουν να κρατιούνται μεταξύ τους για να επιβιώσουν. Ξέρουν,οτι μαζί είναι πιο δυνατά,οτι είναι ικανά να αντιμετωπίσουν 
οποιονδήποτε κίνδυνο.Μόνο στην αλληλεγγύη υπάρχει σωτηρία."

Ρ.Σ.
Ακολουθήστε μας στο facebook  και στο instagram

Οπισθόφυλλο
Παρουσίαση
Η εξαφάνιση της δεκαπεντάχρονης Σάρα Λερουά αναστατώνει το μικρό παραθαλάσσιο χωριό της Μπουβίλ-σιρ-Μερ και συγκινεί ολόκληρη τη Γαλλία. Σε κάθε σπίτι, σε κάθε μπιστρό, ο κόσμος κάνει υποθέσεις, όμως αυτό που συνέβη πραγματικά δεν το έμαθε ποτέ κανείς.
Είκοσι χρόνια αργότερα, η Φανί αναγκάζεται να επιστρέψει στον τόπο της τραγωδίας που σημάδεψε τα νεανικά της χρόνια. Πρόκειται για ένα παρελθόν που θα προτιμούσε να ξεχάσει, αφού η υπόθεση της Σάρα Λερουά είναι και δική της, όπως και μιας παρέας φιλενάδων που ονομάζονταν "Απομαγεμένες".
Η ιστορία τους έχει τη μυρωδιά από τα πρώτα τσιγάρα και το χλώριο της πισίνας, σφραγίζεται με όρκους αιώνιας φιλίας μα, κυρίως, από αβάσταχτα μυστικά. 

"Η γραφή της Μαρί έχει κάτι το μαγικό, έχει αυτό το χάρισμα, την ικανότητα να σε μεταφέρει πέρα από τον χρόνο. Πάντα με εντυπωσιάζουν οι χαρακτήρες της, είναι τόσο καλοδουλεμένοι! Απίστευτο ταλέντο!" (Joanna, @joanna_in_books_wonderland)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Χώρα του Χιονιού

Η Χώρα του Χιονιού - Yasunari Kawabata Από τις Εκδόσεις Άγρα  Μετάφραση από τα Ιαπωνικά: Παναγιώτης Ευαγγελίδης