Τετάρτη 21 Ιουνίου 2023

Κίτρινη Παραφροσύνη

Κίτρινη Παραφροσύνη - Ανδρέας Πλεμμένος 

Από τις εκδόσεις Αγγελάκη


Από την πρώτη στιγμή που αντίκρυσα αυτό το εξώφυλλο, μου κίνησε το ενδιαφέρον. Τι θα μπορούσε να μας πει ένας παράφρων; Και γιατί κίτρινη παραφροσύνη; Τι συμβολίζει αυτό το χρώμα; Όταν το τελείωσα οι ερωτήσεις μου απαντήθηκαν, μα μου γεννήθηκαν άλλες.Κυρίως ως προς το πόσο μπορούμε να σταθούμε λογικοί σε έναν κόσμο τρελό; 

Ο Ανδρέας Πλεμμένος κάνει το ντεμπούτο του στη συγγραφή με ένα έργο ανατρεπτικό και ξεσηκωτικό που σκοπό έχει να προβληματίσει τους αναγνώστες και να τους παρακινήσει να δουν τη ζωή με άλλο μάτι , περνώντας πολλά και σημαντικά μηνύματα. 

Έχετε ακούσει πως από μικρό κι από τρελό μαθαίνεις την αλήθεια; Έτσι ακριβώς είναι κι αυτό το βιβλίο.Μικρό σε όγκο, υπόσχεται ιστορίες παραφροσύνης, μα στις σελίδες του κρύβονται οι πιο μεγάλες αλήθειες. Ο θάνατος, η ζωή, ο έρωτας,η ευτυχία είναι μεταξύ άλλων μερικά από τα θέματα που πραγματεύεται. Αλλά και πιο στοχευμένα ζητήματα , όπως οι γυναικοκτονίες , η διαφορετικότητα, η αγάπη προς τον συνάνθρώπο,προς την οικογένειά μας και η ανάγκη για προστασία του περιβάλλοντος.

Η συλλογή αποτελείται από 13 διηγήματα "ενός τρελού" που μιλάνε για όλα τα κοινωνικά ζητήματα που αφορούν τη σύγχρονη κοινωνία. Δεν είναι αυτό που διαβάζεις , αλλά αυτό που βρίσκεται πίσω από τις ιστορίες, εκεί κρύβεται όλο το νόημα του βιβλίου αυτού. Το κείμενο βρίθει από συμβολισμούς και μπορεί να ερμηνευτεί ποικιλοτρόπως.

Αν και οι ιστορίες είναι διαφορετικές μεταξύ τους , προσωπικά ένιωσα πως πρωταγωνιστής είναι ο ίδιος. Ένας αφηγητής ,με μια πολλαπλή και διχασμένη προσωπικότητα όπως κατά βάθος λίγο πολύ είμαστε όλοι μας. Γιατί από τη φύση του ο άνθρωπος δεν είναι μονοδιάστατος , μα ισορροπεί ανάμεσα σε πολλούς χαρακτήρες και κυρίως μεταξύ λογικής και παραφροσύνης.

Συνήθως τα διηγήματα τα διαβάζω ένα ένα με κάποιο διάστημα μεταξύ τους, όταν θέλω να διαβάσω κάτι μικρό ή δεν έχω πολύ χρόνο. Εδώ, ένιωσα την ανάγκη να τα διαβάσω όλα μαζί, σαν μία ενιαία ιστορία, με μια ανάσα.

Θεωρώ πολύ αισιόδοξο να υπάρχουν τέτοια έργα από νεότατους συγγραφείς. Ο Ανδρέας Πλεμμένος , γίνεται φωνή για τους νέους της χώρας μας και εκφράζει μια κραυγή απόγνωσης για το μέλλον της κοινωνίας και της ανθρωπότητας.Οι ιστορίες του είναι αποτέλεσμα μυθοπλασίας με ισχυρές δόσεις φαντασίας μα μου μοιάζουν πολύ αληθινές.Εξωτερικεύει σκέψεις που κάνουμε οι περισσότεροι ή έχουμε κάνει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή μας.

" Ο σκοπός της ζωής είναι να είσαι ευτυχισμένος.Κάνε τις δικές σου επιλογές χωρίς να φοβάσαι τι θα πάθουν οι άλλοι. Οι άλλοι θέλουν να σε βλέπουν ευτυχισμένο."

Ρ.Σ.

Ακολουθήστε μας στο facebook   και στο Instagram

Οπισθόφυλλο
Ένα ημερολόγιο που παραθέτει 13 κίτρινες, καθημερινές και ίσως συνηθισμένες ιστορίες.
Το κίτρινο συμβολίζει τα δυο αντίποδα στοιχεία, αυτά της φιλίας και της εχθρότητας! Κάθε ιστορία ξεκινάει με σωφροσύνη και καταλήγει με παραφροσύνη.
Θα αναρωτιέσαι αν είναι αληθινές οι ιστορίες;
Όχι, είναι προϊόν μυθοπλασίας μέσω βιωμάτων της ζωής μου. Κάθε τέλος της ιστορίας γίνεται το αποκορύφωμα της παραφροσύνης όπου κάθε αναγνώστης γίνεται κίτρινος. Ίσως η παραφροσύνη θέλει να σου δείξει πως ο δρόμος της ζωής που εύχεσαι να είναι γεμάτος σωφροσύνη, εν τέλει είναι ανέφικτος. Όμως αυτή η παραφροσύνη θέλει να σου περάσει ένα μήνυμα. Ίσως βγεις κερδισμένος.
Τι ακριβώς είναι αυτό το μήνυμα;
Γιατί κάθε ιστορία αφήνει ένα κίτρινο συναίσθημα;
Γιατί η ζωή είναι κίτρινη;
Τι γίνεται μετά το τέλος της καθεμίας ιστορίας;
Κάθε ιστορία κρύβει μια ταυτότητα;
Το τέλος της ιστορίας είναι η αφύπνιση της κοινωνίας;
Εγώ είμαι κίτρινος. 

Περιεχόμενα
Η θάλασσα
Η μαριονέτα
Είσαι θεατής σε όλη σου τη ζωή
Οικείος εραστής
Οι πέντε εποχές
Η λίμνη των παγωνιών
Ο διχασμένος
Η κορυφή της αλήθειας
Το όνειρο της μητέρας
Η πυξίδα
Το σπουργίτι
Το μπαλόνι
Η κλεψύδρα



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι - Σοφία Πανίδου Εικονογράφηση : Κώστας Μαρκόπουλος Από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ