Δευτέρα 19 Ιουνίου 2023

Οι μέρες του Ουράνιου Τόξου

Οι μέρες του Ουράνιου Τόξου - Antonio Skarmeta

Από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος

Μετάφραση : Αγγελική Βασιλάκου


Μετά από δεκαπέντε χρόνια απολυταρχικής εξουσίας, ο Πινοσέτ, αποφασίζει να πραγματοποιήσει ένα δημοκρατικό δημοψήφισμα , όπου ο λαός θα επιλέξει εαν θέλει να συνεχίσει να βρίσκεται στην εξουσία ή όχι.

" Μια σκαιά δικτατορία, η οποία κατέλαβε την εξουσία με πυροβολισμούς,βομβαρδισμούς,βασανιστήρια,φυλακές,τρόμο και εξορία,αποφασίζει να συνεχίσει να κυβερνά όχι διά της βίας αλλά με την υποκριτική χειρονομία της προκήρυξης ενός δημοψηφίσματος.Και, ως αποκορύφωμα της ειρωνίας,προσφέρει στους αντιπάλους της, για πρώτη φορά μετά από δεκαπέντε χρόνια απόλυτης λογοκρισίας,δεκαπέντε λεπτά στην τηλεόραση , ώστε να πείσουμε τους ανθρώπους να καταψηφίσουν τον δικτάτορα."

Θα περίμενε κανείς πως η απόφαση είναι εύκολη. Ποιός θα προτιμούσε να ζει υπό ένα δικτατορικό καθεστώς όταν μπορεί να επιλέξει τη δημοκρατία; Κι όμως , ο αγώνας φαντάζει άνισος. Σαν τη μάχη με το Δαυίδ και τον Γολιάθ. Ο λαός φοβάται να αντιδράσει , έχει επαναπαυτεί σε ό,τι έχει υπομείνει μέχρι τώρα και οποιαδήποτε αλλαγή μπορεί να προκαλέσει το χάος.

Ο καλύτερος διαφημιστής της Χιλής, έχει αναλάβει το διαφημιστικό σποτ του " Όχι " στον Πινοσέτ και όπως είναι φυσικό , το χρέος που έχει να σηκώσει στους ώμους του είναι κάτι περισσότερο απο βαρύ.

Αν και πρόκειται για ένα ιστορικό και πολιτικό βιβλίο , είναι γραμμένο με χιούμορ και αισιοδοξία . Διαβάζεται ανάλαφρα και δεν κουράζει. Με μια αφήγηση που διακατέχεται από ηρεμία και τρυφερότητα, καταφέρνει να περάσει αισιόδοξα μηνύματα και να δώσει ελπίδα.

Πρόκειται για ένα βιβλίο που αποτελεί ύμνο προς την ελευθερία και τη δημοκρατία.Για την δύναμη των ΜΜΕ στο σχηματισμό κοινής γνώμης αλλά και πώς ο φόβος κατευθύνει τις μάζες και μετατρέπει τον άνθρωπο δέσμιο σε ανεπιθύμητες καταστάσεις.

" Οι θεοί τυφλώνουν αυτούς που θέλουν να καταστρέψουν"

  Ο συγγραφέας βασίζεται σε αληθινά γεγονότα ενώ ταυτόχρονα υφαίνει μια ιστορία μυθοπλασίας επικεντρώνοντας στις σχέσεις πατέρα - γιου και δασκάλου - μαθητή. Επιβεβαιώνει την ανάγκη ύπαρξης ιδανικών προτύπων, την σπουδαιότητα του να παραμένουμε πιστοί στις αξίες και τις αρχές μας και των σωστών συμβουλών προς τους νέους. Γιατί το μέλλον βρίσκεται στους νέους και μόνο μεσα από το παράδειγμά μας μπορούμε να τους εμπνεύσουμε για έναν καλύτερο κόσμο από αυτό που θα τους παραδώσουμε.

" -Δεν ζούμε στον κόσμο των πλατωνικών ιδεών.Στον πραγματικό κόσμο το Καλό και το Κακό είναι αδιαχώριστα.
- Αλλά σε διαφορετικές αναλογίες."

Ρ.Σ.

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο instagram

Οπισθόφυλλο
Βασισμένο στην αληθινή ιστορία πίσω από τη διαφημιστική καμπάνια που συνέβαλε στην πτώση του Πινοτσέτ.
Ο Νίκο βλέπει τον πατέρα του, τον καθηγητή Φιλοσοφίας Ροδρίγο Σάντος, να συλλαμβάνεται εν ώρα μαθήματος μπροστά σε όλη την τάξη και συνειδητοποιεί ότι κύρια αποστολή του από εδώ και στο εξής είναι να καταφέρει να τον σώσει. Η αγαπημένη του, Πατρίσια Μπετίνι, τον συντροφεύει σε όλο αυτό και μαζί θα αυτοσχεδιάσουν γεμάτοι χιούμορ και φαντασία, ανοίγοντας μια δίοδο ελευθερίας σε μια χώρα βυθισμένη στη δικτατορία και τη σιωπή.
Ένα μυθιστόρημα για πατέρες και γιους, για δασκάλους και μαθητές, που θα κάνουν τα αδύνατα δυνατά ώστε να επιστρέψουν στην γκρίζα πρωτεύουσα τα χρώματα και η μουσική. Με δεξιοτεχνική πρόζα, ο Αντόνιο Σκάρμετα και η φωνή τού έφηβου πρωταγωνιστή του μας αφηγούνται μια πραγματική ιστορία γεμάτη προσδοκία και ελπίδα σε δύσκολους καιρούς. Οι μέρες του ουράνιου τόξου είναι το επίκεντρο της αφήγησης του Αδύνατου· του πώς, την 5η Οκτωβρίου 1988 στη Χιλή, δεκαπέντε λεπτά διαφημιστικού χρόνου στάθηκαν αρκετά για να βάλουν τέλος σε δεκαπέντε χρόνια μιας από τις σκαιότερες δικτατορίες στον κόσμο, αυτής του Αουγκούστο Πινοτσέτ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι - Σοφία Πανίδου Εικονογράφηση : Κώστας Μαρκόπουλος Από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ