Πέμπτη 22 Ιουνίου 2023

Η Χλόη στην Ελευσίνα

Η Χλόη στην Ελευσίνα - Ερατώ Κουτσουδάκη- Γερολύμπου

Εικονογράφηση: Φίλιππος Φωτιάδης

Από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος


Φέτος η Ελευσίνα είναι η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης. Μία πόλη με πλούσια ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά, η οποία είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένη και έχει ενδιαφέρον να μιλήσουμε στα παιδιά μας γι'αυτήν.

Η Χλόη επισκέπτεται με τους παππούδες της την Ελευσίνα αλλά δεν θέλει να κλειστεί στον εσωτερικό χώρο ενός μουσείου. Για τον λόγο αυτό , θα περιπλανηθεί στον αρχαιολογικό χώρο και θα πραγματοποιήσει ένα ταξίδι στον χρόνο. 

" Έτσι κι αλλιώς, ο χρόνος είναι ένα μεγάλο ταξίδι"

Ως δια μαγείας θα εμφανιστούν μπροστά της μυθικά αλλά και πραγματικά πρόσωπα που αποτέλεσαν ορόσημο στην ιστορική και πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου. Αγάλματα θα ζωντανέψουν και τα δρομάκια θα αποκτήσουν ζωή,φωνές και κίνηση. Θεωρώ πολύ σημαντικό για τα παιδιά μας , να συνηδειτοποιήσουν οτι οι αρχαιολογικοί χώροι δεν είναι μόνο ένας σωρός από πέτρες , μα κρύβουν απίστευτο ιστορικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον.

Το βιβλίο απευθύνεται σε λίγο μεγαλύτερα παιδιά , μιας και τα κείμενα είναι μεγαλούτσικα και οι πληροφορίες που δίνονται είναι αρκετές. Πάντα όμως υπάρχει χρόνος για μια ενδιαφέρουσα περιήγηση σε κάτι διαφορετικό. Η Χλόη είναι ένα κορίτσι που έχει δίψα για μάθηση , κάνει ερωτήσεις , εχει απορίες και οι απαντήσεις δίνονται με απλό και κατανοητό τρόπο. Οι μικροί μας φίλοι θα ταυτιστούν μαζί της και θα εκφρασουν κι οι ίδιοι τις απορίες τους.

Ένας διασκεδαστικός τρόπος να μιλήσουμε στα παιδιά μας για την ιστορία μας,να γνωρίσουν μεγάλα ιστορικά μνημεία και μια καλή ευκαιρία να τους κινήσουμε το ενδιαφέρον για αναζήτηση κι άλλων ιστορικών πληροφοριών.

Φορεσιές , ήθη κι έθιμα του τόπου και της εποχής και σημαντικές αλλαγές και ανακαλύψεις που έχουν γίνει στο πέρασμα των χρόνων.

Η κόρη μου , όταν κλείσαμε το βιβλίο μου ζήτησε να επισκεφτούμε κι εμείς έναν αρχαιολογικό χώρο, κάτι που μου έδωσε ιδιαίτερη χαρά, γιατί ήταν κάτι που το ήθελα κι εγώ.

Ποτέ δεν είναι νωρίς ουτε και αργά για να διαβάσουμε με τα παιδιά μας ένα ιστορικό βιβλίο.Άλλωστε τα ανήσυχα μυαλουδάκια τους μπορούν να συλλέξουν τόσες πληροφορίες και να λάβουν γνώσεις που εμείς ούτε μπορούσαμε να διανοηθούμε.

Ξεφυλλίστε και διαβάστε αυτό το όμορφο κι εναλλακτικό βιβλίο με τα παιδά σας και τα αποτελέσματα θα σας εκπλήξουν. Πιθανότατα να μάθετε κι εσείς πράγματα που δεν γνωρίζατε.

Ρ.Σ.

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο Instagram

Οπισθόφυλλο

Η Χλόη όλο μπλέκει σε απίστευτες περιπέτειες. Μέσα από αυτές θα έρθει σε επαφή με όψεις της νεότερης ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Στο απίθανο αυτό ταξίδι της στον χωροχρόνο συναντά σημαντικές φυσιογνωμίες του παρελθόντος, άλλοτε ιστορικά και άλλοτε φανταστικά πρόσωπα, μέσα από περιστατικά που γίνονται αστεία, ακριβώς λόγω της διαφοράς στις συνήθειες και τους τρόπους των ανθρώπων από άλλες εποχές.
Η Ελευσίνα είναι η αρχαιότερη και μικρότερη πόλη που γίνεται Πολιτιστική Ποωτεύουσα της Ευρώπης. Ευκαιρία να τη γνωρίσουμε ξανά! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι - Σοφία Πανίδου Εικονογράφηση : Κώστας Μαρκόπουλος Από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ