Τρίτη 13 Ιουνίου 2023

Η Λέσχη φόνων της Πέμπτης

Η Λέσχη  φόνων της Πέμπτης - Richard Osman 

Από τις εκδόσεις Ψυχογιός

Μετάφραση : Αύγουστος Κορτώ


Με αφορμή την κυκλοφορία του νέου βιβλίου του Richard Osman ,αποφάσισα να διαβάσω όλη τη σειρά , ξεκινώντας φυσικά, από το πρώτο. Είχα ακούσει πολλά σχόλια για τη λέσχη των φόνων της Πέμπτης , όχι όλα θετικά για να είμαι ειλικρινής, μα σίγουρα είναι ένα βιβλίο που συζητήθηκε πολύ και οπωσδήποτε έπρεπε να σχηματίσω κι εγώ τη δική μου άποψη.

Μια ομάδα ηλικιωμένων, σε έναν πολυτελή οίκο ευγηρίας, συγκεντρώνεται κάθε Πέμπτη και προσπαθεί να εξιχνιάσει άλυτα εγκλήματα από πραγματικούς,ξεχασμένους φακέλους της αστυνομίας. Όταν ένας αληθινός φόνος λαμβάνει χώρα εκεί κοντά, η αξιαγάπητη τετράδα , θα αναλάβει δράση. Όταν οι άλλοι τρόφιμοι του οίκου, πλέκουν , κεντάνε και παίζουν bingo , η λέσχη των φόνων της Πέμπτης , δεν κάθεται με σταυρωμένα χέρια, αφού το λέει η περδικούλα τους.Αναλαμβάνουν δράση , μπλέκοντας στα πόδια της αστυνομίας , προσπαθώντας να λύσουν οι ίδιοι το μυστήριο και να βρουν τον δολοφόνο.

Το βιβλίο είχε απ'όλα.Είχε μυστήριο, είχε ανατροπές , είχε και χιούμορ. Βρετανικό μεν, αλλά χιούμορ. Είναι πρωτότυπο και διαφορετικό. Την παράσταση σίγουρα κερδίζουν οι ηλικιωμένοι ήρωες, με τις γκάφες τους , τα προβλήματα της ηλικίας τους , τους ιδιαίτερους χαρακτήρες τους μα κυρίως για την αγάπη τους για τη ζωή. Ο φόνος, η έρευνα και το αστυνομικό στοιχείο, υπάρχει αλλά μπαίνει σε δεύτερη μοίρα καθώς η πλοκή αποσπάται από την αξιολάτρευτη τετράδα που πρωταγωνιστεί. Αυτό είναι μάλιστα και το ιδιαίτερο αυτό του βιβλίου , που το μετατρέπει σε ένα ανάλαφρο και τρυφερό ανάγνωσμα χωρίς να βαραίνει με το σκηνικό των φόνων και των εγκλημάτων.

Δεν θα το κρύψω πως στην αρχή δυσκολεύτηκα λιγάκι. Πολλά πρόσωπα, πολλοί διάλογοι και πολλά στοιχεία που έπρεπε να επεξεργαστώ. Είναι ένα βιβλίο,που θα πρότεινα να διαβάσετε με έμφαση στα πρόσωπα και πιθανότατα με χρωματισμό των φωνών στους διαλόγους. Όταν οι σκηνές γίνονται εικόνες , η ανάγνωση είναι πολύ πιο απολαυστική. Γι'αυτό και είναι ένα βιβλίο που πολύ θα ήθελα να το δω στην μεγάλη οθόνη.

Το βιβλίο είναι για όλους αυτούς που θέλουν να ζήσουν τη ζωή τους όπως οι ίδιοι επιθυμούν. Ένα μεγάλο μέρος είναι αφιερωμένο στα γηρατειά. Σε όλους εκείνους που συχνά η καρδιά τους απαιτεί πολλά αλλά το σώμα τους δεν ακολουθεί πάντα. 

Είναι αναμφισβήτητα ένα βιβλίο μυστηρίου, αλλά μου άφησε μια γλυκιά επίγευση και αυτό με έκανε να το ξεχωρίσω από τα άλλα βιβλία του είδους.

Συνεχίζω σίγουρα με τα άλλα δύο βιβλία της σειράς , " Ο άνδρας που πέθανε δυο φορές" και "Η σφαίρα που αστόχησε" ,που ήδη υπάρχουν και με περιμένουν στη βιβλιοθήκη μου.

Ρ.Σ.

Ακολουθήστε μας στο facebook  και στο Instagram

Οπισθόφυλλο
Μια ετερόκλητη παρέα.
Ένας σοκαριστικός φόνος.
Καλώς ήρθατε στη Λέσχη Φόνων της Πέμπτης. 

«Ο Ρίτσαρντ Όσμαν δεν ανακάλυψε την πυρίτιδα, ούτε και το επιχείρησε: για τη συγγραφή της Λέσχης Φόνων της Πέμπτης δανείστηκε τα καλύτερα υλικά από τα κλασικά αστυνομικά μυθιστορήματα, και τα συνόδευσε με σύγχρονα κοινωνικά σχόλια και μπόλικο βρετανικό χιούμορ». (Κώστας Κατσουλάρης, bookpress.gr, 01/07/2021)

"Μοναδική απόλαυση· ένα ανάγνωσμα γοητευτικό, διασκεδαστικό, τρυφερό"". (THE GUARDIAN)
"Τόσο έξυπνο και αστείο. Σκανδαλωδώς καλό". (IAN PANKIN, ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ)
"Εθιστικό και άκρως διασκεδαστικό". (DAILY MAIL)
"Αστείο, έξυπνο και καθηλωτικό. Οι φαν των μυστηρίων θα ενθουσιαστούν". (ΧΑΡΛΑΝ ΚΟΜΠΕΝ, ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ)

ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΠΙΟ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΒΙΒΛΙΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΜΕΤΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΩΝ ΤΖ. Κ. ΡΟΟΥΛΙΝΓΚ ΚΑΙ ΝΤΑΝ ΜΠΡΑΟΥΝ

ΒΡΑΒΕΙΑ NIELSEN 2021: ΠΛΑΤΙΝΕΝΙΟ ΜΠΕΣΤ ΣΕΛΕΡ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι - Σοφία Πανίδου Εικονογράφηση : Κώστας Μαρκόπουλος Από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ