Τετάρτη 28 Ιουνίου 2023

Το υπόγειο στην Οδό Ήρας 12

Το υπόγειο στην οδό Ήρας 12 - Πασχαλία Τραυλού

Από τις εκδόσεις διόπτρα

Η Ανθή είναι ένα κορίτσι που μεγαλώνει σε ένα χωριό που ονομάζεται Παράδεισος. Είναι ένα όμορφο χωριό με πλούσια βλάστηση, όμως όσοι ζουν εκεί νιώθουν οτι ζουν στην Κόλαση. Η Ανθή είναι η κόρη του παπά-Δρόσου. Ενός ανθρώπου που το ράσο,όχι μόνο δεν τον εμποδίζει να πραγματοποιήσει μερικά από τα μεγαλύτερα εγκλήματα που μπορεί να συλλάβει ο ανθρώπινος νους, αλλά ,αντιθέτως, είναι η καλύτερη κάλυψη ώστε οι κάτοικοι του χωριού να τον σέβονται ,μα περισσότερο από όλα να τον φοβούνται.

Το μεγαλύτερο λάθος που έκανε η Ανθή είναι να γεννηθεί γυναίκα. Κι όμως , το να γεννηθείς γυναίκα στις δεκαετίες του '50-'60 είναι λάθος. Δεν έχεις προσωπική βούληση, δεν έχεις δικαιώματα , δεν μπορείς να αγαπήσεις αυτόν που θες,δεν μπορείς να συνδυάσεις σπουδές με οικογένεια και το σημαντικότερο δεν μπορείς να αποφασίσεις ούτε για το ίδιο σου το σώμα. Είσαι μια " μηχανή" αναπαραγωγής παιδιών, ακόμα κι αν αδυνατείς να τα θρέψεις, ακόμα κι αν η γέννηση ενός παιδιού μπορεί να στοιχίσει την ίδια σου τη ζωή.

Η Συγγραφέας θίγει ένα συγκλονιστικό θέμα που δυστυχώς ακόμα και σήμερα , αποτελεί ένα θέμα ταμπού. Αυτό της αυτοδιάθεσης του σώματος και της ελευθερίας της βούλησης.

Από τον Παράδεισο , θα βρεθεί στο υπόγειο της οδού Ήρας 12, και θα παλέψει για τα γυναικεία δικαιώματα με το δικό της τρόπο. Η επιθυμία της , είναι ο κόσμος να ξυπνήσει. Η διαδρομή της από το ένα μέρος στο άλλο δεν είναι εύκολη. Στο δρόμο της θα συναντήσει πολλά εμπόδια αλλά και ανθρώπους που θα τη βοηθήσουν. Κι ως συνήθως , η βοήθεια θα έρθει από ανθρώπους που είναι πραγματικά καλοί , όμως η κοινωνία τους έχει παραγκωνίσει.

" Μεγάλο σχολείο η προδοσία.Σε σκληραίνει και σε κάνει ατσάλινη.Κι εγώ έμαθα δυστυχώς από νωρίς τι σημαίνει να αγαπήσεις,να δοθείς και να προδοθείς."

Το δυνατό θέμα του βιβλίου, συμπληρώνεται από την δυναμική γραφή της συγγραφέως. Όσοι έχουν διαβάσει κι άλλα βιβλία της, γνωρίζουν την ευαισθησία της για τα γυναικεία θέματα , αλλά και την τόλμη της να μιλάει ανοιχτά για ζητήματα που πολλοί θα ήθελαν να αποκρύψουν. Διαβάζοντας το νέο της βιβλίο , σε κάνει να αναρωτιέσαι αν η Κα. Τραυλού έχει ζήσει κι άλλες ζωές στο παρελθόν. Η παραστατικότητά της και η ρεαλιστικότητα της γραφής της είναι μοναδική και σε μαγεύει. 

" Η ψυχή,χαλινάρι και απαγορεύσεις δεν δέχεται.Ούτε ο νους.Αν κάτι φαντάζει στο μυαλό ανεξήγητο , δεν παύει ποτέ να το σκέφτεται και να ψάχνει μια ερμηνεία. Κι όταν αδυνατεί να βγάλει άκρη , τότε είναι έτοιμο να πιστέψει ακόμα και μια αφύσικη εξήγηση.Συνεργεί κι ο φόβος σ'αυτό.Η ψυχή,απ'την άλλη ,όπως και ο νους, φυλάει πεισματάρικα μέσατης κάθε συμβάν που τη σκιάζει.Κι όταν γεμίζει πια φόβους το αμπάρι της,αρχίζει και καθαρίζει τα σκοτάδια της."

Το νέο της βιβλίο είναι συγκλονιστικό. Είναι ένα βιβλίο,μεταξύ άλλων, για τη γυναικεία δύναμη και τη γυναικεία αλληλεγγύη.Για το καλό και το κακό που πάντα υπήρχε και συνεχίζει να υπάρχει γυρω μας, απλά πολλές φορές είναι καλυμμένο από κοινωνικές νόρμες και αδυνατούμε να το αναγνωρίσουμε.

Είναι ένα βιβλίο που θα παρακινήσει τους αναγνώστες να "ξυπνήσουν" όπως η αξιαγάπητη, δυναμική και τολμηρή Ανθή επιθυμεί. Η Ανθή είναι η κόρη μας, η φίλη μας, η μάνα μας, μπορεί να είμαστε κι εμείς οι ίδιες. Είναι η πρόγονος της σύγχρονης γυναίκας που συναντάμε σήμερα.

" Κάθε φορά που σκάει ένα απόστημα,ο κόσμος μας μεταμορφώνεται. Ραγίζει το τσόφλι της ντροπής και βγαίνει από μέσα μια καινούρια ελπίδα."

Ρ.Σ.

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο instagram

Οπισθόφυλλο
"...Δύσκολο πράμα να είσαι γυναίκα. Κι αν τα σπλάχνα σας αθέλητα καρπίσουν, μη βγάλετε άχνα σε παπά. Με την καρδιά και το μυαλό σας κουβεντιάστε το. Και μη θαρρείτε πως θα κάνετε φονικό και θα πάτε στην Κόλαση, αν κρίνετε πως άλλη λύση δεν υπάρχει. Αγγελοποιοί είμαστε να λέτε. Στέλνουμε αγγελούδια στον Παράδεισο για να μη ζήσουν στην Κόλαση αυτού του κόσμου".
Έτσι έγραφε το τεφτέρι της Παγώνας, της νεκρής μαμής του Παράδεισου, του χωριού όπου μεγάλωσε η Ανθή, η κόρη του πανούργου παπα-Δρόσου τη δεκαετία του '60. Από αυτό το κειμήλιο και από τη Λούλα την πόρνη γύρεψε απελπισμένα βοήθεια για να σωθεί από το δίλημμα στο οποίο βρέθηκε άθελά της εγκλωβισμένη.
H ηρωίδα θα βρει αναπάντεχα την άκρη στη μονή της Αγίας Λεχούσας χάρη στις γνώσεις της μοναχής Υακίνθης και στην αυτοθυσία του δάσκαλου Στρατή Κλωναρίδη.
Έκτοτε μάχεται στο υπόγειο της οδού Ήρας 12 για το δικαίωμα των γυναικών να ορίζουν την καρδιά και το σώμα τους.
Μόνο που ως τα στερνά της τη βασανίζει η αρχέγονη αμφιβολία αν είναι φόνισσα ή... αγγελοποιός, αν η αυτοδιάθεση και η ελευθερία είναι αμαρτία ή δικαίωμα.
Ένα βιβλίο που αποδεικνύει ότι η γυναίκα είναι το κόμμα, η τελεία και το θαυμαστικό σε κάθε νόημα της ζωής. 





 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι - Σοφία Πανίδου Εικονογράφηση : Κώστας Μαρκόπουλος Από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ