Πέμπτη 18 Μαΐου 2023

Ο Καλόγερος

Ο Καλόγερος - Matthew Lewis

Από τις εκδόσεις Gutenberg

Εισαγωγή-Μετάφραση- Σημειώσεις:
Αλέξανδρος Κοσματόπουλος

Μετάφραση ποιημάτων : Κυριάκος Αθανασιάδης


Τι είναι αυτό που κάνει ένα βιβλίο κλασικό; Η διαχρονικότητα του κειμένου του, η πληθωρικότητα της υπόθεσής του,η επιρροή που έχει ασκήσει σε άλλους  συγγραφείς του είδους ή ο λόγος του συγγραφέα που είναι αντιπροσωπευτικός μιας άλλης εποχής όμως βρίσκει αντίκτυπο και στη σύγχρονη κοινωνία; Όλα αυτά και ίσως κι άλλα στοιχεία αυτού του βιβλίου με παρακινούν να το χαρακτηρίσω ένα υπέροχο κλασικό έργο γοτθικής λογοτεχνίας.

Υποθέτω οτι το 1796 που γράφτηκε,αποτέλεσε ένα σκάνδαλο για τους κύκλους της Καθολικής εκκλησίας. Άνετα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί βέβηλο,τολμηρό και ιερόσυλο , αν αναλογιστεί κανείς το χρονικό, κοινωνικό και θρησκευτικό πλαίσιο γύρω από το οποίο γράφτηκε.

" Βάσανα, που αποτελούν μαζί με το μαρτύριο και τη χαρά της ύπαρξής μου! Ωστόσο,σε τούτο το καταφύγιο η καρδιά μου θα γαλήνευε , αν δεν υπήρχε το μαρτύριο του φόβου. Ω, Θεέ μου! Ω, Θεέ μου! Πόσο σκληρή είναι μια ζωή φόβου!"

Ήμουν σίγουρη οτι θα αγαπούσα αυτό το βιβλίο πριν καν το ξεκινήσω.Ιστορίες που διαδραματίζονται σε κλειστά κελιά ενός μοναστηριού,σε σκοτεινά δρομάκια και στοιχειωμένα σπίτια που κρύβουν μυστικά.Με ανθρώπους φαινονενικά ενάρετους μα κατά βάθος κενόδοξους. Πρόθυμοι να πουλήσουν την ψυχή τους στο διάβολο προκειμένου  να ικανοποιήσουν τις ασίγαστες επιθυμίες τους και τα σκοτεινά πάθη τους.

Μεσαίωνας και οι άνθρωποι φοβισμένοι από δεισιδαιμονίες και επηρεασμένοι από θρύλους του παρελθόντος, βρίσκουν στο πρόσωπο του καλόγερου έναν οδηγό προς την ενάρετη ζωή και τη λύτρωση.Ο Καλόγερος,που αποτελεί και το κεντρικό πρόσωπο του ομότιτλου μυθιστορήματος, είναι ο Αμβρόσιος. Ο Αμβρόσιος είναι για την κοινωνία της Μαδρίτης , ένας ενάρετος ιερωμένος, αφοσιωμένος στην πίστη του και πρότυπο ηγούμενου. Τα πράγματα όμως δεν είναι πάντα όπως φαίνονται και ο Αμβρόσιος θα καταλήξει δέσμιος των παθών του και θα οδηγηθεί σε άγνωστα μονοπάτια. Οι πράξεις του είναι πέρα από κάθε ηθική και εντελώς αντίθετες από την πίστη που πρεσβεύει. Το εντυπωσιακό είναι το πώς θα φτάσει μέχρι εκείνο το σημείο. Ο αναγνώστης παρακολουθεί βήμα βήμα την μεταμόρφωσή του από έναν ευυπόληπτο μοναχό σε έναν αδίστακτο εγκληματία. Το καλό με το κακό μάχονται στις συνειδήσεις των ανθρώπων και ο αγώνας είναι άνισος , αφού ο άνθρωπος αποτελεί ένα αδύναμο πλάσμα που δεν μπορεί να αντισταθεί σε επιθυμίες του σώματος.

" Ο Αμβρόσιος έμελλε να μάθει ότι η αμαρτία , για μια καρδιά ανεξοικείωτη μαζί της, είναι ακόμη πιο επικίνδυνη όταν κρύβεται πίσω από τη μάσκα της αρετής."

Όρκοι,φαντάσματα,κατάρες και ανομολόγητα  αισθήματα , κι όλα αυτά σε μια ατμόσφαιρα σκοτεινή και μυστηριώδη. Παρόλο που το βιβλίο σε κερδίζει από την αρχή, με τις περιγραφές , τις εικόνες και τους ενδιαφέροντες χαρακτήρες, δεν μπορείς να υποψιαστείς όλα αυτά που πρόκειται να συμβούν στην πορεία. Μια υπόθεση γεμάτη ανατροπές που καθηλώνει τον αναγνώστη σε ένα μοναδικό θρίλερ , με άκρως εντυπωσιακό φινάλε και απρόβλεπτη εξέλιξη.

Το βιβλίο μου άρεσε υπερβολικά πολύ! Το διάβασα με μεγάλη απόλαυση. Βυθίστηκα στον κόσμο του, άκουγα τις φωνές των πνευμάτων, ένιωσα το σκότος των τοπίων αλλά και των ψυχών. Είναι με διαφορά ένα από τα καλύτερα βιβλία που διάβασα τελευταία και σας προτείνω να το αναζητήσετε και να το απολαύσετε κι εσείς!

Ρ.Σ 

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο instagram

Οπισθόφυλλο
Υγρές, μελαγχολικές αυλές, φασματικοί πύργοι, ζοφερές προοπτικές, μοναστήρια όπου κατοικεί το Κακό, ψίθυροι και τρεμάμενες σκιές, πανέμορφες ηρωίδες που ακροβατούν στα όρια της τρέλας, δαιμονικοί χαρακτήρες που πουλάνε την ψυχή τους στον Εωσφόρο, αλλότρια, μυστικά πάθη, τρέλα, ποίηση... Το γοτθικό μυθιστόρημα σε όλο το ανατριχιαστικό του μεγαλείο είναι εδώ, με έναν ογκόλιθο τους είδους, που ξεπερνά σε ένταση, ρίγος, παλμό, φαντασία και αυτοαναφορική ειρωνεία το σύνολο της σύγχρονης «λογοτεχνίας τρόμου». 









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι - Σοφία Πανίδου Εικονογράφηση : Κώστας Μαρκόπουλος Από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ