Τρίτη 16 Μαΐου 2023

Πέρσα

 "Πέρσα"

Stamatiadis Nikos 

Εκδόσεις Πνοή 



Μετά τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο η Πέρσα μια όμορφη κοπέλα, με καταγωγή από την Ρωσία, ορθώνει το ανάστημα της κόντρα στις επιταγές της εποχής που θέλουν την γυναίκα σύζυγο και μητέρα και προσπαθεί να ζήσει τη ζωή της όπως τη θέλει η ίδια. 

Η ομορφιά της και η εργασία της στον οίκο μόδας Τσούχλου, η σχέση της με έναν γόνο πλούσιας οικογένειας, θα της προσφέρουν μια ζωή μέσα στην πολυτέλεια. 

Ο συγγραφέας μας ταξιδεύει στην παλιά Αθήνα θίγοντας την πολιτική και καλλιτεχνική επικαιρότητα της δεκαετίας του 50. Παλιά καταστήματα, ονόματα καλλιτεχνών, πολιτικών, οίκων μόδας, ιστορικών γεγονότων ταξιδεύουν τον αναγνώστη στον χρόνο και σίγουρα θα τον κάνουν να αναζητήσει και να μάθει αν όλα αυτά που περιγράφει ο συγγραφέας υπήρχαν.

Η Πέρσα δεν είναι μια συνηθισμένη ηρωίδα σε αυτό το μυθιστόρημα. Είναι μια γυναίκα που σε πολλές στιγμές γίνεται αντιπαθητική και κάνει λάθος επιλογές. Στην πορεία του χρόνου, και μέσα από τις εμπειρίες της, ωριμάζει.  

Με τη βοήθεια των άλλων ηρώων που πλαισιώνουν την ιστορία, ο συγγραφέας θίγει την σπουδαιότητα της φιλίας και της αγάπης, της ελευθερίας και της ισότητας. Θίγει το θέμα της διαφορετικότητας και της αποδοχής και φυσικά ο έρωτας είναι πάντα ένα σημαντικό μέρος της ζωής των ηρώων.

Ένα βιβλίο που με ταξίδεψε και το απόλαυσα από την πρώτη έως την τελευταία σελίδα. Ένα βιβλίο που με έκανε να ψάξω κομμάτια της ιστορίας που δεν γνώριζα.

Συγχαρητήρια στον συγγραφέα!

Μ.Κ.

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου 

Μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, σε μια Ελλάδα που σπαράσσεται από τον Εμφύλιο, η Πέρσα, κόρη Ελλήνων προσφύγων από την Καππαδοκία και τη Ρωσία, προσπαθεί να επιβιώσει. Με μόνα εφόδια την ομορφιά και την επιθυμία της για μια καλύτερα ζωή, βρίσκει δουλειά στον φημισμένο οίκο μόδας Τσούχλου. Σ' αυτό το παραμυθένιο σύμπαν της δαντέλας και του μπροκάρ, η Πέρσα θα εντρυφήσει στην πολυτέλεια και παράλληλα θ' ανακαλύψει, μ' έναν παράδοξο τρόπο, ιδέες όπως η κοινωνική δικαιοσύνη, η ισότητα, η ελευθερία, η αξιοπρέπεια. Δεν είναι ηρωίδα ούτε αγωνίστρια, μα δεν είναι και αδιάφορη. Ονειρεύεται μια ζωή στα βελούδα, και την ίδια ώρα συγκλονίζεται όταν κατά τύχη γίνεται μάρτυρας ενός ιστορικού γεγονότος, της εκτέλεσης του Νίκου Μπελογιάννη. Δεν κλείνει τα μάτια στην ανισότητα που απλώνεται γύρω της και εξεγείρεται όταν η Αστυνομία απαγορεύει την πρώτη πορεία ειρήνης με επικεφαλής τον Γρηγόρη Λαμπράκη. Στην πορεία θα συναντήσει προσωπικότητες που καθόρισαν τη μεταπολεμική Ελλάδα· από τον Τσαρούχη και τη Δόρα Στράτου, μέχρι την Παξινού και τον Ωνάση. Από την Αθήνα θα βρεθεί στο Παρίσι, για να ολοκληρώσει την πορεία της στην κοσμοπολίτικη Ύδρα του '60. Μέσα από την ιστορία της πρωταγωνίστριας αναδύεται η Ιστορία της μετεμφυλιακής Ελλάδας, μιας ερειπωμένης χωράς που παλεύει ν' ανθίσει σε αντίξοες συνθήκες, με όχημα τη δημιουργικότητα και την εξωστρέφεια. Μια ιστορία φόρος τιμής σε όλους εκείνους τους γνωστούς και άγνωστους ανθρώπους που άφησαν το αποτύπωμά τους σε μια πορεία σχεδόν σαράντα χρόνων, από το 1945 μέχρι το 1980.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι - Σοφία Πανίδου Εικονογράφηση : Κώστας Μαρκόπουλος Από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ