Κυριακή 23 Απριλίου 2023

Στροφή

Στροφή - Κώστας Παύλου

Από τις εκδόσεις Χάρτινη Πόλη

Όταν λες ας διαβάσω ένα κεφάλαιο για να δω τι παίζει , και τελικά βρίσκεσαι να φτάνεις μέχρι τη μέση με μια ανάσα και να το ολοκληρώνεις σε λιγότερο από δύο 24ωρα, τότε σημαίνει πως αξίζει να πεις δυο λόγια γι'αυτό το βιβλίο. 

Μια παρέα νέων προκαλεί ένα τροχαίο δυστύχημα από το οποίο βγαίνουν νεκροί δύο επικίνδυνοι μαφιόζοι,καταζητούμενοι σε Ελλάδα και Ευρώπη. Αυτό που δεν γνωρίζουν είναι πως μαζί τους ήταν και τρίτος επιβάτης, ο οποίος τραυματίστηκε,σοβαρά μεν, όχι όμως θανάσιμα και ζητάει εκδίκηση αλλά και ένα σημαντικό φορτίο που λείπει από το όχημα το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς. 

" Είχαμε μόλις περάσει την κόκκινη  γραμμή.Δεν υπήρχε επιστροφή.Και κανείς δεν μπορούσε να ξέρει τι θα ακολουθούσε.Όμως, γνωρίζαμε πως ο φόβος και η αγωνία ήταν τα νέα μας φιλαράκια πια..." 

Το βιβλίο διαβάζεται εύκολα. Η υπόθεσή του κυλάει γρήγορα, αποτελείται κυρίως από διαλόγους που είναι ρεαλιστικοί και σύγχρονοι και μικρά κεφάλαια που διευκολύνουν την ανάγνωση. 

Χωρίζεται σε δύο διακριτά μέρη. Στο πρώτο μέρος η αφήγηση ανήκει στον Αλέξη Ζήνδρο, οδηγό του αυτοκινήτου που προκάλεσε το τροχαίο. Στο δεύτερο μέρος, η ιστορία λέγεται από τη πλευρά της αστυνομίας. Την υπόθεση αναλαμβάνει να εξιχνιάσει μια έμπειρη αστυνομικός παρέα με έναν συνάδελφό της που έχει κι αυτός τις δικές του αδυναμίες και κρύβει τα δικά του μυστικά. 

" Όμως , τα καράβια που ναυάγησαν μπορείς μονάχα να τα ανασύρεις από τον πάτο της θάλασσας σαν κουφάρια,δεν γίνεται να τα εμπιστευτείς να αντιμετωπίσουν φουρτούνες και θαλασσοταραχές." 

Πόσες φορές , μια λάθος στροφή , κυριολεκτικά αλλά και μεταφορικά, μια λάθος επιλογή μπορεί να μας οδηγήσει σε ανεξέλεγκτη  πορεία; 

Διαβάζοντας το βιβλίο , δεν έψαχνα να βρω τα βαθύτερα νοήματα. Αλλά μπήκα μέσα στην υπόθεση, απορροφήθηκα και αγωνιούσα για την εξέλιξη της ιστορίας και των ηρώων του βιβλίου. Ωστόσο , αρκετά ήταν και τα κοινωνικά θέματα στα οποία θα μπορούσε να σταθεί κανείς.Μια  αντρική φιλία που δοκιμάζεται και τα στάδια από τα οποία περνάει, ο ανεκπλήρωτος έρωτας, οι ενοχές,η ανάληψη ευθυνών,τα νεανικά παραστρατήματα, η γλύκα του χρήματος αλλά και πώς από ένα λάθος , αθώοι πολίτες , μπορούν να βρεθούν μπλεγμένοι σε καταστάσεις επικίνδυνες. 

Με χαρά διαπίστωσα πως η Στροφή είναι το τέταρτο βιβλίο του συγγραφέα. Είμαι βέβαιη πως θα αναζητήσω και τα προηγούμενα έργα του. Το συγκεκριμένο το προτείνω σε όποιον θέλει να διαβάσει ένα γρήγορο αστυνομικό μυθιστόρημα που θα τον καθηλώσει.

Ρ.Σ.

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο instagram

Οπισθόφυλλο

«Μια νύχτα εφιαλτική… Λάμψη, σκοτάδι, τράνταγμα και μετά η ενοχλητική μουσική του ραδιοφώνου που δεν έλεγε να σταματήσει, όσο κρατούσαμε τις ανάσες μας. Η ζωή μου άλλαξε για πάντα πορεία έπειτα από εκείνη τη στροφή».
Σε μια στροφή, το όχημα πέντε φίλων προσκρούει μοιραία σε ένα αυτοκίνητο. Οι ένοχοι φεύγουν σαν κυνηγημένοι από τον τόπο του δυστυχήματος. Ο μόνος επιζών, ένας αδίστακτος μαφιόζος, ορκίζεται να πάρει εκδίκηση. Ένας ένας οι άνθρωποι που σχετίζονται με το συμβάν βρίσκονται δολοφονημένοι. Μια φιλόδοξη αστυνόμος αναλαμβάνει αυτήν την απαιτητική και επικίνδυνη υπόθεση. Θέλει πάση θυσία να φέρει τον ένοχο αντιμέτωπο με τη δικαιοσύνη. Ο μοναδικός τρόπος είναι να συνεργαστεί με έναν συνάδελφό της που βρίσκεται σε αναστολή και ο οποίος δεν θα διστάσει να περάσει την κόκκινη γραμμή που χωρίζει το «σωστό» από το «λάθος», προκειμένου να φτάσει στην αλήθεια.
Ύβρις, νέμεσις, ερινύες… συνθέτουν μια ιστορία γεμάτη δράση, μέσα από τα μάτια ενός ανθρώπου χωρίς ενδοιασμούς και δύο αστυνόμων, ενός που ακολουθεί πιστά τους κανόνες και κάποιου άλλου που υπακούει μονάχα στην κατεστραμμένη πυξίδα της ηθικής του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι - Σοφία Πανίδου Εικονογράφηση : Κώστας Μαρκόπουλος Από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ