Πέμπτη 27 Απριλίου 2023

Το χρέος

Το χρέος - Σταυριανή Στεφάνου

Από τις εκδόσεις Λιβάνης

Στην περίοδο της οικονομικής κρίσης  στην Ελλάδα των μνημονίων, δύο νέοι , πτυχιούχοι,αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον και την πολυπόθητη επαγγελματική αποκατάσταση. Ο Κωνσταντίνος είναι περιβαλλοντολόγος και βρίσκει μια θέση εργασίας στην ακριτική Κάρπαθο.Η Σοφιάννα είναι αρχιτέκτονας και αναζητά την τύχη της στην μακρινή Ιορδανία.

Μέχρι εδώ , μπορεί να θεωρήσει κανείς πως πρόκειται για μια συνηθισμένη ιστορία. Ένα αγόρι αγαπάει ένα κορίτσι που  πρέπει να φύγει μακριά και ο έρωτάς τους παραμένει ανεκπλήρωτος. Για να είμαι ειλικρινής , έτσι θεώρησα κι εγώ στην αρχή , όμως έκανα λάθος και μπορείτε να φανταστείτε την έκπληξή μου , όταν διαπίστωσα πως πρόκειται για μια ιστορία μέσα στην ιστορία. Ένας συγγραφέας κι ένα βιβλίο μέσα στο ίδιο το βιβλίο.

Ένα βιβλίο που εξιστορεί το αποτέλεσμα μιας επιδρομής Σαρακήνων πειρατών στο βόρειο μέρος της Καρπάθου.Το νησί λεηλατείται και δεκάδες νεαρές κοπέλες πωλούνται στα σκλαβοπάζαρα και στα χαρέμια προς ευχαρίστηση πλουσίων κι επιφανών ανδρών της Ανατολής.

Το Χρέος είναι ένα βιβλίο που τα είχε όλα. Είχε έρωτα και προδοσία, είχε ταξίδι στο χρόνο, όμορφες εικόνες από βουνά,νησιά, χωριά και θάλασσες και σημαντικές οικολογικές ανησυχίες. Είναι δύο ιστορίες , η μία σύγχρονη και η άλλη στο παρελθόν , όμως τόσο ταιριαστές και όμορφα πλεγμένες η μία με την άλλη από τη συγγραφέα, σαν κέντημα.

" Το συναίσθημα δεν αγοράζεται ούτε με όλα τα πλούτη του κόσμου,αλλά χαρίζεται από τον πλούτο της ψυχής"

Πρόκειται για ένα πολυπρόσωπο μυθιστόρημα ,που άλλοτε γίνεται σύγχρονο κι άλλοτε εποχής, άλλοτε θα το χαρακτήριζα αισθηματικό,άλλοτε ταξιδιάρικο κι άλλες φορές κοινωνικό.Άλλοτε ευρωπαϊκό κι άλλοτε ανατολίτικο.Κι όλα αυτά κάτω από τον ιντριγκαδόρικο τίτλο " Το χρέος" που προκαλεί ερωτηματικά και διλήμματα. 

Τίνος είναι το χρέος και προς ποιον; Η απάντηση δίνεται στο τέλος του βιβλίου και κανείς δεν μπορεί να την αμφισβητήσει.

Ελευθερία , σκλαβιά και έρωτας είναι το τρίπτυχο πάνω στο οποίο βασίζεται το περιεχόμενο αυτού του καλοδουλεμένου μυθιστορήματος. Και πώς το ένα σχετίζεται με το άλλο. Διότι ο έρωτας είναι αυτός που σου δίνει φτερά για να πετάξεις και ο ίδιος έρωτας είναι ικανός να σε κρατήσει σκλαβωμένο για μια ολόκληρη ζωή. Και τότε και τώρα, πιθανότατα και για πάντα.

" Το αντίθετο της ευτυχίας είναι η δυστυχία. Η μη δυστυχία όμως δεν σημαίνει ευτυχία."

Η συγγραφέας φαίνεται να έχει αφιερώσει πολύ χρόνο σε έρευνα σχετικά με τα ιστορικά γεγονότα που αναφέρονται στο βιβλίο.Χωρίς να την γνωρίζω , θεωρώ πως είναι ένα άτομο που παρατηρεί τον κόσμο και τις εικόνες γύρω της γιατί ένιωσα πως με μετέφερε σε πολλά πανέμορφα τοπία. Επιπλέον προτάσσει τους προβληματισμούς της και τις ανησυχίες της σχετικά με την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας και την κλιματική αλλαγή και δίνει ένα ηχηρό μήνυμα στους αναγνώστες μέσα από το έργο της.

Ρ.Σ.

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο instagram

Οπισθόφυλλο

Η παρατεταμένη ανεργία του Κωνσταντίνου και της Σοφιάννας κλυδωνίζει και τελικά διαλύει τη σχέση τους. Εκείνη τον εγκαταλείπει αναζητώντας την τύχη της στην Ιορδανία. Εκείνος, πληγωμένος, θα ακολουθήσει τη μοναδική επαγγελματική ευκαιρία που του παρουσιάζεται. Με εφόδιο την αγάπη του για το περιβάλλον, φτάνει στην Κάρπαθο, μα εκεί ούτε που φαντάζεται τι του έχει γράψει η μοίρα. Όταν ο καπετάν Ζαχαρίας θα του διηγηθεί την ιστορία ενός ακατοίκητου νησιού, της Σαρίας, θα ξεκινήσει για τον Κωνσταντίνο το ταξίδι της έμπνευσης και της συγγραφής μιας νουβέλας. Ιστορία και φαντασία θα τον οδηγήσουν χίλια χρόνια πριν, στον 10ο αιώνα...
Ανήμερα της τέλεσης ενός γάμου, αιμοδιψείς Σαρακηνοί πειρατές από τη Σαρία εισβάλλουν σε κάποιο χωριό της βόρειας Καρπάθου, αρπάζοντας τη νύφη κι άλλες είκοσι μία νεαρές Καρπάθιες. Το μέλλον των κοριτσιών είναι προδιαγεγραμμένο: σκλαβοπάζαρα και χαρέμια. Όταν ο πρωτοσύμβουλος του εμίρη σκίζει με το γιαταγάνι το νυφικό της Σοφιάς, τα πάντα στην αιμοσταγή ψυχή του ανατρέπονται. Αλλόκοτα σχέδια και μηχανορραφίες θα στηθούν από μέρους του, με σκοπό να τη γλιτώσει από τα σκλαβοπάζαρα της Μεσογείου. Στο σουρεαλιστικό αυτό σκηνικό όλα μοιάζουν πιθανά... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Χώρα του Χιονιού

Η Χώρα του Χιονιού - Yasunari Kawabata Από τις Εκδόσεις Άγρα  Μετάφραση από τα Ιαπωνικά: Παναγιώτης Ευαγγελίδης