Τετάρτη 19 Απριλίου 2023

Το μπαλόνι του θυμού

Το μπαλόνι του θυμού - Δανάη Δάσκα

Εικονογράφηση : Zafouko Yamamoto

Από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος

Συχνά ο θυμός μέσα μας μοιάζει μ'ένα μπαλόνι. Όλο φουσκώνει και φουσκώνει. Τι είναι καλύτερο; Να το αφήσουμε να σκάσει μέσα μας ή να το ελευθερώσουμε , να βγει και να φύγει μακρυά;

Πολλές φορές ούτε εμείς οι ίδιοι δεν μπορούμε να διαχειριστούμε το θυμό μας. Πόσο μάλλον ένα μικρό παιδί που δεν ξέρει ουτε καν να τον προσδιορίσει.

Το τρυφερό,διδακτικό και απόλυτα χρήσιμο αυτό βιβλίο , θα βοηθήσει τα παιδιά μας να αναγνωρίσουν το συναίσθημα  που νιώθουν , να το ονοματίσουν κι έπειτα να το εκφράσουν και να απελευθερωθούν από αυτό.

Τα κείμενα είναι μικρά και κάνουν ομοιοκαταληξία. Οι εικόνες είναι όμορφες και εστιάζουν σε όλα αυτά που μπορεί να νιώθει το παιδί μας.



Με μικρές τεχνικές όπως αυτή του να  ζωγραφίσουν τα παιδιά το μπαλόνι του θυμού και μέσα από την εικόνα του να καταφέρουν να το κατανοήσουν , να το εκφράσουν,να το αποχαιρετήσουν κι έπειτα να το αφήσουν να φύγει ώσπου να σκάσει στον αέρα. Ο μικρός αναγνώστης θα μπορέσει να δει τον αντίκτυπο του θυμού στον ίδιο και το περιβάλλον του.

Το βιβλίο αναφέρεται στον θυμό αλλά προσωπικά βρήκα την ευκαιρία να εφαρμόσουμε την τακτική αυτή και για τα υπόλοιπα συναισθήματα που μπορεί να νιώσουν τα μικρά μου. Διότι θεωρώ πολύ σημαντικό, να μπορέσουμε να δείξουμε τρόπους στα παιδιά μας να εκφράζουν αυτό που νιώθουν, να μιλάνε και να μην τα κρατάνε μέσα τους. Κάτι που θα τους βοηθήσει να γίνουν σωστοί και συναισθηματικά ήρεμοι ενήλικες.

Ρ.Σ.

Ακολουθήστε μας στο facebook  και στο instagram

Οπισθόφυλλο

Όταν θυμώνουμε, ένα μπαλόνι φουσκώνει μέσα μας και είναι έτοιμο να σκάσει. Ένα μπαλόνι που μοιάζει με ένα μικρό άγριο τερατάκι.

Ποιο είναι όμως τ’ όνομά του;

Σε ποια χώρα ζει;

Έχει φίλους;

Τι θα μας έλεγε αν είχε φωνή;

Πάρτε χαρτί και μολύβι κι ετοιμαστείτε να κάνετε τον ίδιο τον θυμό, ένα παιχνίδι!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι - Σοφία Πανίδου Εικονογράφηση : Κώστας Μαρκόπουλος Από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ