Δευτέρα 6 Μαρτίου 2023

Οκτώ Ήχοι για τη Μαργαρίτα

Οκτώ Ήχοι για τη Μαργαρίτα - Αναστασία Ευσταθίου

Από τις εκδόσεις Κάκτος



Θεωρώ το ιστορικό μυθιστόρημα από τα πιο δύσκολα είδη μυθιστορημάτων για έναν συγγραφέα. Πρέπει κανείς πρωτίστως να κάνει μια μεγάλη έρευνα, να πατήσει πάνω σε αληθινά ιστορικά γεγονότα,να τα διηγηθεί με σεβασμό και ειλικρίνεια ενώ ταυτόχρονα  να αποφύγει το διδακτικό ύφος έτσι ώστε να γίνει ενδιαφέρον και για τον αναγνώστη. Κι εδώ , πιστεύω πως η συγγραφέας τα έχει καταφέρει απόλυτα.

Όλοι μας γνωρίζουμε τον σπουδαίο Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, την αγωνιστικότητά του, την δύναμη και την προσφορά του στην ελληνική επανάσταση. Λίγοι όμως γνωρίζουμε τη Μαργαρίτα Βελισσαροπούλου, τη γυναίκα που έζησε δίπλα του από το τέλος της επανάστασης και μετά. Που έζησε μαζί του τον εμφύλιο,τον χαμό του αγαπημένου του γιου,Πάνου,την δίκη του αλλά και το θάνατό του.Γνώρισε μια πλευρά πιο ανθρώπινη του μεγάλου οπλαρχηγού.

Η Μαργαρίτα Βελισσαροπούλου μεγάλωσε στο μοναστήρι όπου την άφησε η οικογένειά της όταν ήταν 7 χρονών για λόγους που η ίδια θα μάθει πολύ αργότερα. Εκεί αφοσιώθηκε στο Θεό, ορκίστηκε αγαμία και αγνότητα όμως ποτέ δεν έπαψε να ονειρεύεται μια ζωή ελεύθερη, απαλλαγμένη από τα δεσμά που άλλοι αποφάσισαν γι'αυτήν.Στο μοναστήρι όμως, θα μάθει να διαβάζει και να γράφει, κι εκεί στα κενά της Οκτώηχου,θα αποτυπώσει την ιστορία της.

Η γνωριμία της με το Θεόδωρο Κολοκοτρώνη θα της προσφέρει την ελευθερία που πάντα επιθυμούσε και θα ζήσει δίπλα του μια ιστορία έρωτα και αφοσίωσης , σε μια από τις δυσκολότερες περιόδους ολόκληρου του ελληνικού έθνους.

Στο βιβλίο θα διαβάσουμε την συγκλονιστική  εξομολόγηση μιας σπουδαίας γυναίκας και ταυτόχρονα θα μάθουμε άγνωστα κομμάτια της ιστορίας από τη δική της πλευρά. Οι κτηνωδίες των Οθωμανών απέναντι στον ελληνικό λαό, η προσφορά του λαού στον επαναστατικό αγώνα,η επιθυμία για απελευθέρωση αλλά κι ο εμφύλιος που δίχασε το έθνος και προκάλεσε ανεπανόρθωτες ζημιές.

" Πέταξα τα ράσα και φόρεσα ρούχα λαϊκών. Άφησα πίσω απ'την κουρτίνα που άλλαξα τα καλογερικά τυπωμένα σε μια γωνιά.Ήταν σαν να άφηνα τη ζωή μου εκεί μέσα.Δεν ήθελα να πάρω τίποτα από αυτή τη ζωή μαζί μου εξόν από την Οκτώηχό μου,που την είχα χωμένη στο υφαντό μου τράιστο. Τις αναμνήσεις που πονούν καλύτερα να τους κλείνεις την πόρτα και να φεύγεις κι ούτε να γυρίζεις πίσω σου να τις κοιτάξεις.Καλύτερα να τις αφήνεις να αργοσβήνουν στη λήθη."

Στο μυθιστόρημα μπλέκονται ιστορικά γεγονότα με στοιχεία μυθοπλασίας και ιστορίες απο το ελληνικό έθνος που βρίσκεται σε αναβρασμό με το προσωπικό δράμα της πρωταγωνίστριας.Πρόκειται για έναν σπαρακτικό μονόλογο της Μαργαρίτας Βελισσαροπούλου , αποκλειστικά γραμμένο σε πρώτο πρόσωπο , όπου ο αναγνώστης στην κυριολεξία νιώθει πως διαβάζει ένα βιβλίο γραμμένο εξ'ολοκλήρου από εκείνη.

Η γραφή της Αναστασίας Ευσταθίου,απλά μαγευτική.
Λάτρεψα το λεξιλόγιο που χρησιμοποιεί,ικανό να σε ταξιδέψει σε εκείνη ακριβώς την εποχή.Τις ολοζώντανες εικόνες, τις πλούσιες περιγραφές αλλά και τις όμορφες παρομοιώσεις. Δεν έχει τύχει να διαβάσω άλλο βιβλίο της αλλά σε αυτό εδώ το έργο ,πραγματικά της βγάζω το καπέλο για τη συγγραφική της δεινότητα, το αστείρευτο ταλέντο της αλλά και για την έρευνα που φαίνεται να έχει κάνει πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.

Το βιβλίο με συνεπήρε. Χωρίς υπερβολή , ένιωθα πως ζούσα μέσα σε αυτό.Δεν ήταν λίγες οι στιγμές που κατά την ανάγνωσή μου ένιωθα να ανατριχιάζω.Με σιγουριά θα πω πως είναι ένα από τα καλύτερα βιβλία που διάβασα τελευταία και το καλύτερο ιστορικό μυθιστόρημα που έχω διαβάσει ποτέ.

" Έζησα συνειδητά στη σκιά του. Οι μεγάλοι άντρες έχουν ίσκιο βαρύ. Όσο πιο μακριά βλέπουν , τόσο πιο βαθύ το χνάρι τους στη γη.
Οι μεγάλες γυναίκες μαθαίνουν να ζουν στον ίσκιο των αντρών τους,γιατί ξέρουν ότι δεν τους ανήκουν ολοκληρωτικά.Σε αυτόν τον ίσκιο καλούνται να ανθοφορήσουν. Χώρεσα μέσα σε αυτόν τον ίσκιο τη ζωή μου και δεν το μετάνιωσα ποτέ."

Ρ.Σ.

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο instagram

Οπισθόφυλλο

Η ζωή της Μαργαρίτας Βελισσαροπούλου θα ήταν ενδιαφέρουσα και μόνο από το γεγονός πως η «Μαριγώ» γεννήθηκε λίγα χρόνια πριν από την Επανάσταση του '21 και βίωσε σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν την ανασύσταση του ελληνικού έθνους. Όμως αυτό που κάνει τους "Οκτώ Ήχους για τη Μαργαρίτα" ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα είναι η γνωριμία και η καθοριστική σχέση της Μαριγώς με τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. Γεννήθηκε στη Νωνάκριδα, έζησε κοντά στον Γέρο του Μοριά τα τελευταία είκοσι χρόνια της ζωής του, συμμετείχε στους αγώνες του, τον στήριξε στον εμφύλιο, μοιράστηκε την αγωνία και την πίκρα του στην περιβόητη δίκη και στη μετέπειτα φυλάκισή του και έκανε μαζί του ένα παιδί.
Βασιζόμενη σε τεκμηριωμένα ιστορικά γεγονότα, η Αναστασία Ευσταθίου μάς ταξιδεύει στην Ελλάδα του 19ου αιώνα, στην ελληνική ύπαιθρο των αρματολών, στην Ύδρα της εξορίας, στο Ναύπλιο του Καποδίστρια και στην Αθήνα του Όθωνα και των πολιτικών δολοπλοκιών. 

Ένα συναρπαστικό ιστορικό μυθιστόρημα που αποκαλύπτει μια λιγότερο γνωστή όψη της ζωής του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στερνό Μελάνι

Στερνό Μελάνι - Άγγελος Αναγνωστόπουλος  Από τις εκδόσεις Παράξενος Ελκυστής  Ο αγαπημένος μας Άγγελος Αναγνωστόπουλος , αφήνει στην άκρη γι...