Σάββατο 4 Μαρτίου 2023

Θανάσιμη Ενέδρα

Θανάσιμη Ενέδρα - Peter James 

Από τις εκδόσεις Χάρτινη Πόλη

Είμαι πάντα επιφυλακτική όταν ξεκινάω να διαβάσω ένα βιβλίο και βλέπω οτι το όνομα του συγγραφέα είναι γραμμένο με μεγαλύτερα γράμματα από τον τίτλο. Σαφώς και το όνομα του συγγραφέα αποτελεί εγγύηση για αυτό που πρόκειται να διαβάσεις , ειδικά όταν έχει αγαπηθεί από μεγάλο μέρος του αναγνωστικού κοινού παγκοσμίως, απλά κρατάω πάντα τις επιφυλάξεις μου σχετικά με το περιεχόμενο του ίδιου του βιβλίου. Προσωπικά δεν επηρεάζομαι από πομπώδεις τίτλους και χαρακτηρισμούς στο εξώφυλλο και σχηματίζω άποψη παρά μόνο όταν το διαβάσω εγώ η ίδια.

Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα γνήσιο αστυνομικό μυθιστόρημα, από αυτά που τα διαβάζεις και νιώθεις οτι παρακολουθείς ένα κινηματογραφικό θρίλερ. Πλούσιο και χορταστικό, ικανό να προσφέρει μια ιδιαίτερη αναγνωστική εμπειρία ειδικά στους λάτρεις του είδους. Έμπειρος συγγραφέας αστυνομικών υποθέσεων ο Peter James , με πολλά βιβλία στο βιογραφικό του , εδώ είναι το 6ο μιας σειράς με πρωταγωνιστή τον Ροι Γκρεις. Δεν έχει τύχει να διαβάσω αλλο βιβλίο του, όμως έχει τύχει να πέσει το μάτι μου σε άλλα του βιβλία και φυσικά να μην αμφιβάλλω πως έχει πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως. Έ, τότε δεν μπορεί, κάτι θα κάνει καλά.

Πάμε λοιπόν να το δούμε από την αρχή.Μια σειρά από σεξουαλικές επιθέσεις αναστατώνουν τη χώρα και προκαλούν αναβρασμό στην τοπική αστυνομία.Μια γυναίκα πέφτει θύμα άγριου βιασμού στο ξενοδοχείο Metropole μετά από ένα πάρτι.Ο βιαστής της κλέβει τα ρούχα και τα παπούτσια.Μια εβδομάδα αργότερα, το ίδιο ακριβώς συμβαίνει σε μια άλλη γυναίκα . Οι δύο αυτές υποθέσεις, θυμίζουν αμέσως στον Ροι Γκρεις ,την υπόθεση του "Παπουτσά", μια σειρά ανεξιχνίαστων βιασμών που όμως σταμάτησαν εδώ και 12 χρόνια. Ο Γκρεις φοβάται πως ο θύτης δε θα σταματήσει στα δύο αυτά θύματα. Άραγε ο Παπουτσάς επέστρεψε ή πρόκειται για αντιγραφέα;

Ο Peter James έχει καταφέρει να δημιουργήσει την απαιτούμενη σκοτεινή ατμόσφαιρα.Έχει μερικές περιγραφές ιδιαιτέρως σοκαριστικές και κάνει το εξής τέχνασμα. Εκει που ο λογος του ρέει ομαλά, ξαφνικά, γίνεται κοφτός, μικροπερίοδος και αυστηρός κι έτσι αποδίδει μια ιδιαίτερη αγωνία στη σκηνή.

Το βιβλίο δεν είναι μικρό. Είναι περίπου 600 σελίδες.Παρόλου που κυλάει εύκολα παρά τον όγκο του, πιστεύω οτι θα μπορούσε να ήταν και 100 , ίσως και παραπάνω σελίδες λιγότερες.

Ως προς την υπόθεση , δεν είχε καμία σπουδαία πρωτοτυπία. Θεωρώ πως την ιστορία την έχω ξαναδιαβάσει. Αυτό όμως που εχει ενδιαφέρον είναι οι ανατροπές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της πλοκής και οι πληροφορίες που αποκαλύπτονται σιγά σιγά στον αναγνώστη , ανεβάζοντας την αγωνία στα ύψη. Επιπλέον , μου άρεσε που δίνεται έμφαση στην ψυχοσύνθεση μιας γυναίκας που πέφτει θύμα βιασμού. Ένα θύμα που παρόλο που δεν χάνει τη ζωή του, βιώνει ένα έγκλημα το οποίο προκαλεί ανεπανόρθωτες ζημιες στον ψυχισμό του και τραύματα που κουβαλάει για μια ολόκληρη ζωη.

" Το να πέσεις θύμα βιασμού , είναι σαν να έχεις βρεθεί σε αυτοκινητικό δυστύχημα και να μείνεις ανάπηρος για όλη σου τη ζωή. Τη μια στιγμή η γυναίκα ζει κανονικά τη ζωή της , αισθανόμενη ασφαλής , και την άλλη βρίσκεται τσακισμένη , διαλυμένη , συντετριμμένη. Την περιμένουν χρόνια ψυχοθεραπείας,χρόνια τρόμου,χρόνια γεμάτα εφιάλτες,καχυποψία.Όση βοήθεια κι αν λάβει,ποτέ πια δεν θα είναι ίδια.Δεν θα ξαναζήσει αυτό που αποκαλούμε "φυσιολογικη" ζωή."

Ως προς την ανάπτυξη των χαρακτήρων , μου άρεσε ιδιαίτερα όπως αυτό έγινε στον αστυνομικό Γκρεις αλλά και στον θύτη για τον οποίο μαθαίνουμε αρκετά για τη ζωή του, τον τρόπο που σκέφτεται και τους λόγους που τον οδήγησαν σε τέτοιες πράξεις.

Η "Θανάσιμη Ενέδρα" είναι ένα τίμιο αστυνομικό που όσο το διαβάζεις , τόσο μεγαλύτερη επιθυμία έχεις για να φτάσεις στο τέλος και στη λύση του γρίφου. Ένα τέλος που έρχεται για να ξαφνιάσει.

Ρ.Σ.

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο instagram

Οπισθόφυλλο

"Ξενοδοχείο Metropole, Μπράιτον.
Ύστερα από ένα πρωτοχρονιάτικο πάρτι, μια γυναίκα ζει έναν βάναυσο βιασμό καθώς επιστρέφει στο δωμάτιό της. Μια εβδομάδα αργότερα, μια άλλη γυναίκα δέχεται επίθεση.
Ο δράστης παίρνει τα παπούτσια και των δύο θυμάτων".
Ο αστυνομικός διευθυντής Ρόι Γκρέις συνειδητοποιεί ότι αυτές οι νέες υποθέσεις έχουν πολλές ομοιότητες με μια ανεξιχνίαστη σειρά εγκλημάτων που είχε συγκλονίσει την πόλη πριν από πολλά χρόνια. Ο τότε δράστης είχε ονομαστεί "Παπουτσάς" και ήταν ύποπτος για τον βιασμό πέντε γυναικών προτού δολοφονήσει το έκτο θύμα του και εξαφανιστεί.
Τον αντιγράφει κάποιος ή ο "Παπουτσάς" επέστρεψε;
Όταν περισσότερες γυναίκες δέχονται επίθεση, ο Γκρέις πιστεύει ότι έχουν να κάνουν με τον ίδιο άντρα. Και ότι ανατρέχοντας στο παρελθόν -μια εποχή που εκείνος και η εξαφανισμένη πλέον σύζυγός του, η Σάντι, ζούσαν ευτυχισμένοι μαζί- ίσως θα μπορέσει να βρει το κλειδί για να λύσει το μυστήριο.
Σύντομα ο Γκρέις και η ομάδα του θα βρεθούν σε έναν απελπισμένο αγώνα ενάντια στον χρόνο για να εντοπίσουν και να σώσουν τη ζωή του νέου έκτου θύματος... (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

"Ο Peter James υφαίνει επιδέξια μια σύνθετη αλλά εξαιρετικά συναρπαστική πλοκή". (Daily Mirror)
"Ως συνήθως, ο Peter James έχει κάνει ενδελεχή έρευνα σε αυτό το καλογραμμένο βιβλίο που εγγυάται ότι θα σας καθηλώσει". (Sunday Express)

Τα βιβλία του Peter James με ήρωα τον Ρόι Γκρέις έχουν μεταφραστεί σε 38 χώρες και έχουν γίνει παγκόσμια best seller

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι παίκτες

Οι παίκτες - Marco Missiroli Μετάφραση: Μαρία Οικονομίδου Από τις Εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ