Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023

Η Πόλη της Σιωπής

Η Πόλη της Σιωπής- Μέρι Λόσον

Από τις εκδόσεις Μίνωας

Μετάφραση : Στέργια Κάββαλου


Η πόλη της σιωπής είναι η φανταστική επαρχιακή  πόλη Σόλας του Οντάριο.  Εκεί όπου συμβαίνουν πράγματα κι οι κάτοικοί της τα γνωρίζουν όλα αλλά χωρίς κανένας να λέει τίποτα. Είτε γιατί έχουν υποσχεθεί να μην το κάνουν , είτε γιατί έτσι νομίζουν οτι προστατεύουν και προστατεύονται. Έτσι είναι γραμμένο και το βιβλίο. Είναι χτισμένο πάνω στις σιωπές και σε όλα αυτά που δεν έχουν ακόμα ειπωθεί.

Η εξαφάνιση της δεκαεξάχρονης Ρόουζ προκαλεί όπως είναι φυσικό αναστάτωση στην οικογένειά της αλλά και σε ολόκληρη την πόλη. Ένα ανθρωποκυνηγητό ξεκινάει για την αναζήτησή της,όμως το βιβλίο δεν είναι αστυνομικό. Η πλοκή δεν εστιάζει εκεί, αλλά στο πώς επηρεάζει ένα τέτοιο γεγονός τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας αλλά και στους κατοίκους μιας μικρής επαρχιακής πόλης.

Η υπόθεση κινείται σε δύο άξονες και οι αφηγητές ειναι τρεις.Η οκτάχρονη Κλάρα, είναι η αδερφή της Ρόουζ που προσπαθεί να καταλάβει τι συμβαίνει όταν οι γονείς της, της λένε πως όλα είναι καλά, για να μην τη στεναχωρήσουν. Η γειτόνισσα τους Ελίζαμπεθ , που αφηγείται την ιστορία της από το κρεβάτι του νοσοκομείου λίγο πριν πεθάνει και ο Λίαμ, ο μυστηριώδης άντρας που μένει στο σπίτι της Ελίζαμπεθ , το οποίο η ίδια του έχει παραχωρήσει.

Ενώ προκειται για δύο ξεχωριστές ιστορίες που έχουν συμβεί με μία διαφορά αρκετών χρόνων , συνδέονται με δεξιοτεχνία.

Προσωπικά ένιωσα να διχάζομαι. Να παίρνω από τη μια το μέρος το γονέων κι από την άλλη το μέρος των παιδιών.Δεν ξέρω πώς το κατάφερε αυτό η συγγραφέας αλλά θεωρώ πως εκεί κρύβεται η σπουδαιότητα αυτου του βιβλίου. Όλα όσα πιστεύεις και σκέφτεσαι διαβάζοντας τη μία ιστορία , έρχονται να αναιρεθούν διαβάζοντας τη δεύτερη. Κι αυτή η εναλλαγή των συναισθημάτων συμβαίνει μέχρι το απρόσμενο φινάλε.

Γιατί μέχρι τότε , η υπόθεση κυλάει ήρεμα. Όχι αργά, απλά ήρεμα. Δεν έχει σκαμπανεβάσματα, δεν έχει εκρήξεις και εξάρσεις στις συμπεριφορές των ηρώων. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει ενδιαφέρον.

Η πόλη της σιωπής είναι ένα βιβλίο για τις οικογενειακές σχέσεις αλλά κυρίως για τη γονεϊκότητα. Για την εμπιστοσύνη που έτσι και χαθεί δεν επιστρέφει με ευκολία. Ένα βιβλίο για την δύναμη της αλήθειας,τις υποσχέσεις και για την αναγκαιότητα της τήρησής τους. Ένα βιβλίο με ωραία μηνυματα και αρκετούς προβληματισμούς . Ειδικά για όσους από εμάς είμαστε γονείς ή έχουμε οποιαδήποτε σχέση με νέους και εφήβους. Για όλους δηλαδή.

Είναι ένα καλογραμμένο και διαφορετικό βιβλίο , με όμορφους και καλοσχηματισμένους χαρακτήρες, που εξελίσσονται και στην πορεία φανερώνουν τις προθέσεις τους αλλά και του λόγους που τους οδήγησαν να πράξουν όπως έπραξαν.

Πρόκειται για ένα βαθιά κοινωνικό μυθιστόρημα , που όμως δεν του λείπει η αγωνία και το μυστήριο. Ενα βιβλίο που μεταξύ άλλων ,πραγματεύεται και ζητηματα οπως ο θάνατος, τα γηρατειά , η απώλεια,η ενσυναίσθηση και η εμπιστοσύνη. Η οικογενειακές σχέσεις όμως , και κυρίως η μητρότητα είναι το βασικότερο θέμα αυτού του μυθιστορήματος.

" Γιατί φοβόμαστε κάτι που συμβαίνει σε όλους και που είναι τόσο φυσιολογικό όσο η δύση του ήλιου; Πρέπει να το καλωσορίσω - δεν πιστεύω σε καμιά 《μετά θάνατον ζωή》, όμως , παρ'ολα αυτά , πιστεύω απόλυτα ότι θα είμαι και πάλι μαζί σου.Είναι αντιφατικό,ξέρω."

Θέτει σοβαρά διλήμματα και τραβάει λεπτές διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στο ηθικό, το νόμιμο και το επιθυμητό.Για την αγάπη την υπερβολική και αν υπάρχει,την αγάπη που μπορεί να γίνει θηλιά και να πνίξει ή να αρρωστήσει τα άτομα που την προσφέρουν ή την δέχονται.

" δίδασκα σε μικρά παιδιά για δέκα χρόνια και μπορώ να σου πω πως δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως η υπερβολική αγάπη"

Το βιβλίο μου άρεσε πολύ. Απολάμβανα κάθε λέξη του, κάθε σκηνή αλλά κυρίως απόλαυσα τον τρόπο που εξελίχθηκε η πλοκή. Γιατί , για να είμαι ειλικρινής, άργησα να καταλάβω που θα το πήγαινε. Ήξερα όμως, το ένιωθα πως θα το αγαπήσω αυτο το βιβλίο. Σας το προτείνω!

Ρ.Σ.

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο instagram

Οπισθόφυλλο
Στην επαρχιακή πόλη Σόλας του Οντάριο η οκτάχρονη Κλάρα προσπαθεί να μείνει ψύχραιμη, καθώς η έφηβη αδελφή της Ρόουζ έχει φύγει από το σπίτι εδώ και δύο εβδομάδες και από τότε δεν έχει δώσει σημεία ζωής. Οι γονείς της προσπαθούν να δείχνουν ατάραχοι και σε κάθε ερώτηση της μικρής Κλάρα απαντούν καθησυχαστικά. Η αστυνομία έχει ήδη κινητοποιηθεί και αναζητεί τη Ρόουζ σε κάθε σπιθαμή μέσα και έξω από την πόλη.

Η Κλάρα όμως έχει να διαχειριστεί και άλλο ένα απρόσμενο γεγονός: στο σπίτι της γειτόνισσάς τους, της κυρίας Ελίζαμπεθ Όρτσαρντ, εισβάλλει ξαφνικά ένας κύριος που φαίνεται ότι θέλει να εγκατασταθεί εκεί. Η Κλάρα ταράζεται και δεν μπορεί να καταλάβει τι συμβαίνει: ξέρει πως η κυρία Όρτσαρντ βρίσκεται στο νοσοκομείο γιατί είναι άρρωστη. Μάλιστα της έχει εμπιστευτεί τον γάτο της Μόουζες για να τον ταΐζει μέχρι εκείνη να επιστρέψει. Ποιος λοιπόν είναι αυτός ο άνθρωπος που μένει στο σπίτι της και μετακινεί τα πράγματά της;



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι παίκτες

Οι παίκτες - Marco Missiroli Μετάφραση: Μαρία Οικονομίδου Από τις Εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ