Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023

Η Τριλογία της Ομίχλης

Η Τριλογία της Ομίχλης - Κάρλος Ρουίθ Θαφόν

Βιβλίο 1: Ο Πρίγκιπας της Ομίχλης
Βιβλίο 2: Το Παλάτι του Μεσονυκτίου
Βιβλίο 3: Τα Φώτα του Σεπτέμβρη

Από τις εκδόσεις Ψυχογιός

Μετάφραση: Δέσποινα Δρακάκη


Ο Πρίγκιπας της Ομίχλης,Το Παλάτι του Μεσονυκτίου και Τα Φώτα του Σεπτέμβρη γράφτηκαν το 1993 από τον Κάρλος Ρουίθ Θαφόν , τα οποία κυκλοφόρησαν συγκεντρωμένα σε έναν τόμο υπό τον τίτλο "Η Τριλογία της Ομίχλης".Στη χώρα μας εκδόθηκαν μετά το θάνατό του και μπορεί να τα βρει κανείς σε τρία ξεχωριστά βιβλία.

"Η Τριλογία της Ομίχλης" απευθύνεται κατά βάση σε έφηβους αναγνώστες αλλά μπορούν να την απολαύσουν κι ενήλικες λάτρεις του είδους με την ίδια ευχαρίστηση και τον ίδιο ενθουσιασμό.

Αποτελούν τρεις διαφορετικές και ξεχωριστές ιστορίες που μπορούν να διαβαστούν ανεξάρτητα η μία από την άλλη. Έχουν όμως και οι τρεις κάτι κοινό.Διέπονται από μια μοναδική και μαγευτική ατμόσφαιρα,όπως μόνο ο συγκεκριμένος συγγραφέας μπορεί να αποδόσει.

Μου θύμισαν τις τρομακτικές ιστορίες που λένε γύρω από τη φωτιά σε κατασκηνώσεις προσκόπων στις Αμερικάνικες ταινίες , κι έπειτα κανείς δεν μπορεί να κοιμηθεί από την τρομάρα του.

Ιστορίες με πρίγκιπες της ομίχλης, πριγκίπισσες του φωτός, φαντάσματα, σκοτεινά  πνεύματα,απόκοσμες τοποθεσίες, πολύτιμα κειμήλια και περιπλανώμενες ψυχές που αναζητούν άλλοτε  λύτρωση κι άλλοτε εκδίκηση . Ταυτόχρονα όμως , ιστορίες γεμάτες αλήθειες για τη ζωή, το θάνατο,τη φιλία, την αγάπη,την μητρότητα και την αφοσίωση. Αιώνιοι όρκοι,σκοτεινά διλήμματα,φονικές συμφωνίες και υποσχέσεις που αν δεν εκπληρωθούν στοιχειώνουν τους εμπλεκόμενους.

" ...τώρα ξέρω πως η ζωή ενός ανθρώπου χωρίζεται σε τρεις περιόδους.Στην πρώτη δε σκέφτεται καν οτι θα γεράσει,ούτε ότι ο χρόνος περνάει , ούτε πως από την πρώτη μέρα, όταν γεννιόμαστε , βαδίζουμε προς το μοναδικό τέρμα. Μετά την πρώτη νεότητα , αρχίζει η δεύτερη περίοδος, κατά την οποία κατανοεί το εύθραυστο της ύπαρξής του, και αυτό που στην αρχή είναι μια απλή ανησυχία μεγαλώνει μέσα του σαν θάλασσα αμφιβολιών και αβεβαιότητας,που τον συνοδεύει για το υπόλοιπο των ημερών του. Τέλος, προς το τέλος της ζωής , ανοίγεται η τρίτη περίοδος, αυτή της αποδοχής της πραγματικότητας,και,κατά συνέπεια,της παραίτησης και της αναμονής.Κατά τη διάρκεια της ζωής μου έχω γνωρίσει αρκετά άτομα που μένουν γαντζωμένα σε κάποιο από αυτά τα στάδια και δεν καταφέρνουν ποτέ να το ξεπεράσουν.Είναι τρομερό."

Ο Θαφόν παίζει με το χωροχρόνο , μπλέκει τον κόσμο των νεκρών με τον κόσμο των ζωντανών, τις παραισθήσεις με την πραγματικότητα. Το αποτέλεσμα;
Μοναδικό!

" ο Διάβολος δημιούργησε τη νεότητα ώστε να κάνουμε τα δικά μας λάθη , και  ο Θεός καθιέρωσε την ωριμότητα και τα γηρατειά για να μπορούμε να πληρώσουμε γι'αυτά."
Οι τίτλοι και τα εξώφυλλα μου έδιναν αρχικά την αίσθηση πως αυτό που θα διάβαζα θα ήταν λίγο ρομαντικό.Το όνομα όμως του συγγραφέα αποτελεί πλέον εγγύηση πως το περιεχόμενο των βιβλίων ανήκει στην κορυφή της γκόθικ λογοτεχνίας.
Έχοντας διαβάσει πλέον αρκετά βιβλία από αυτά που μας έχει δώσει ο αλησμόνητος αυτός συγγραφέας, μπορώ να πω πως έχει έναν μοναδικό , δικό του , χαρακτηριστικό τρόπο γραφής. Μάγος στις περιγραφές και στη δημιουργία σκοτεινής και μυστηριώδους ατμόσφαιρας.Με απίστευτη κι αστείρευτη φαντασία που συνδυάζεται με εκπληκτική συγγραφική ικανότητα.

" Η εμπειρία την είχε διδάξει πως το μέλλον σου παρέχει περισσότερο χρόνο απ'όσο αντέχεις για να θρηνήσεις τα λάθη του παρελθόντος."

Εντάξει, για να είμαι απόλυτα ακριβής δεν είναι βιβλία στα οποία θα αναζητήσει κάποιος βάθος ή δεύτερα κρυμμένα μηνύματα, άλλωστε μην ξεχνάμε πως πρόκειται για εφηβική λογοτεχνία. Αυτό όμως που καταφέρνει με μεγάλη επιτυχία είναι να τραβήξει τον αναγνώστη στον μαγικό του κόσμο και πιστέψτε με, έτσι και βυθιστείς στον κόσμο αυτό , δύσκολα θα καταφέρεις να απεγκλωβιστείς!

"... τίποτα δεν είναι δυσκολότερο να πιστέψει κανείς από την αλήθεια.Αντίθετα,δεν υπάρχει τίποτα τόσο σαγηνευτικό όσο η δύναμη του ψέματος."

Τέλος , θέλω να κλείσω με τα λόγια του ίδιου του συγγραφέα για την τριλογία αυτή:
" Παντα είχα την εντύπωση ότι τα τρία αυτά βιβλία αποτελούσαν έναν κύκλο ιστοριών με πολλά κοινά και ότι , κατά κάποιον τρόπο , επιδίωκαν να μοιάσουν στα βιβλία που θα μου άρεσε να έχω διαβάσει όταν ήμουν έφηβος."

Ρ.Σ.

Ακολουθήστε μας στο facebook  και στο instagram

Οπισθόφυλλα

Ο Πρίγκιπας της Ομίχλης
Το νέο σπιτικό των Κάρβερ, στο παραθαλάσσιο χωριό όπου έχουν μετακομίσει για να ξεφύγουν από τον κλοιό του πολέμου που σφίγγει στο Λονδίνο, περιβάλλεται από μυστήριο.
Το πνεύμα του μικρού Τζέικομπ, του γιου των παλιών ιδιοκτητών, ο οποίος πνίγηκε εκεί πριν από χρόνια, εξακολουθεί να επισκιάζει το μέρος. Οι αλλόκοτες συνθήκες θανάτου του αρχίζουν να αποσαφηνίζονται μόνο όταν αποκαλύπτεται ο Πρίγκιπας της Ομίχλης, ένας διαβολικός χαρακτήρας ικανός να εκπληρώσει οποιαδήποτε επιθυμία με τίμημα όμως ιδιαίτερα υψηλό. 

Το Παλάτι του Μεσονυκτίου
Καλκούτα, 1932: η καρδιά του σκότους. Ένα φλεγόμενο τρένο διασχίζει την πόλη. Ένα φάντασμα φωτιάς σπέρνει τον τρόμο στις σκιές της νύχτας. Και αυτό είναι μόνο η αρχή.
Στο κατώφλι των δέκατων έκτων γενεθλίων τους, ο Μπεν, η Σιρ και οι φίλοι τους από την Τσάουμπαρ Σοσάιετι έρχονται αντιμέτωποι με το πιο τρομερό αίνιγμα στην ιστορία της πόλης των παλατιών.
Ένα αίνιγμα που θα ρίξει φως στο παρελθόν τους και θα ορίσει με τρόπο τραγικό το μέλλον τους.

Τα Φώτα του Σεπτέμβρη

Ένας εκκεντρικός παιχνιδοποιός ζει απομονωμένος σε μια έπαυλη γεμάτη γρίφους, μηχανικά πλάσματα και σκιές του παρελθόντος. Μυστήριο περιβάλλει το νησάκι του φάρου και τα παράξενα φώτα που αστράφτουν εκεί μέσα στην ομίχλη. Κάτι που φαντάζει βγαλμένο από εφιάλτη είναι κρυμμένο βαθιά μέσα στο δάσος. Αυτά και άλλα στοιχεία υφαίνουν την πλοκή του μυστηρίου που θα ενώσει για πάντα την Ιρέν και τον Ισμαέλ ένα μαγικό καλοκαίρι στο Γαλαζολίμανο. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι - Σοφία Πανίδου Εικονογράφηση : Κώστας Μαρκόπουλος Από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ