Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023

Φωνές Σκιές

Φωνές Σκιές - Γρηγόρης Σπυράκης

Από τις εκδόσεις Libron

Η αφήγηση ακολουθεί τη Λία, ένα όμορφο κορίτσι από τα πρώτα χρόνια της ζωής της μέχρι τα βαθιά γεράματά της.Από μικρή  μαθαίνει με τον πιο σκληρό τρόπο την άσχημη πλευρά των ανθρώπων αλλά  η εμπειρία μιας ζωής τη γεμίζει με δύναμη και σοφία.

Στη διάρκεια της ζωής της, θα συναντήσει ανθρώπους καλούς  και κακούς. Θα γνωρίσει την αληθινή αγάπη, θα αντιμετωπίσει τη φρίκη του πολέμου και θα ακούσει φωνές που θα την παρακινούν να κάνει το σωστό , να αποφύγει τα λάθη αλλά κυρίως να ακολουθήσει τα όνειρά της και να εμπιστευτεί το ένστικτό της.

Το βιβλίο θα μας ταξιδέψει πίσω στο χρόνο, από ένα μικρό χωριό της επαρχίας , μέχρι την Αθήνα κι έπειτα στην γειτονική Αίγυπτο.

Θίγει πολλά κοινωνικά θέματα, όπως αυτό των στερεότυπων και του κοινωνικού στιγματισμού, ειδικά σε μια μικρή και κλειστή επαρχιακή κοινωνία. Παρουσιάζει τις επιπτώσεις του πολέμου, όχι μόνο σε αυτούς που συμμετείχαν ενεργά στο πεδίο της μάχης αλλά και σε αυτούς που έμειναν πίσω να καρτερούν ένα νέο από τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Το μυθιστόρημα " Φωνές Σκιές" είναι το έκτο βιβλίο του συγγραφέα, όμως εγώ δεν είχα την τύχη να διαβάσω κάποιο άλλο έργο δικό του. Η ιστορία ξεδιπλώνεται σε μικρά κεφάλαια, κάτι που κάνει την ανάγνωση εύκολη παρά το δυνατό του θέμα και τις συγκινητικές σκηνές.
" Μεγάλωσες,διαβάζεις τόσα,αλλά ακόμα δεν έμαθες ότι ένα όνειρο διαρκεί μόλις ελάχιστα δευτερόλεπτα; Αρκούσε ο πρωινός σου ύπνος για να ονειρευτείς και δεν θα έπρεπε να τρομάξεις.Τα όνειρα είναι προέκταση των σκέψεών μας και των συναισθημάτων μας.Μείνε με τα μάτια κλειστά κι άκου,λοιπόν....θα σου πρότεινα να πιστεύεις στα όνειρα των ανοιχτών ματιών που συμβαδίζουν με την πραγματικότητα.Από αυτά του ύπνου ,να κρατάς μόνο εκείνα που σε ταξιδεύουν σε μέρη μαγικά,με όμορφες σκέψεις,αναμνήσεις και επαφές από το βαθύ παρελθόν μέχρι το άγνωστο μέλλον.Κάτι σαν όνειρο μέσα στο γλυκό όνειρο."

Ο αναγνώστης, συντροφιά με την ηρωίδα και παρακολουθώντας τα βιώματά της, θα συνειδητοποιήσει κι εκείνος , όπως κι αυτή, πως κάθε εμπόδιο είναι ένα σκαλοπάτι για να προχωρήσουμε παρακάτω. Τα λάθη  και τα σωστά είναι όλα δικά μας. Εμείς ορίζουμε τη μοίρα μας, εμείς αποφασίζουμε τί είδους άνθρωποι θέλουμε να γίνουμε. Οι δικές μας επιλογές καθορίζουν το μέλλον μας και οι αποκλειστικοί υπεύθυνοι είμαστε μόνο εμείς.

Άλλωστε, αυτό που πρέπει όλοι να κάνουμε, είναι να ψάξουμε βαθιά μέσα μας, να αλλάξουμε πρώτα εμείς και μετά να αναζητήσουμε ευθύνες στους άλλους.

Αυτό λοιπόν κρατάω εγώ από αυτό το βιβλίο.Μου άρεσε το νόημά του , μου άρεσε και η απλή γραφή του συγγραφέα, λυρική σε μερικά σημεία, που μιλάει κατευθείαν στη καρδιά.

Ει ολίγοις, οι " Φωνές Σκιές" ειναι ένα κοινωνικό μυθιστόρημα που θα σας συγκινήσει και θα σας προβληματίσει.

Ρ.Σ.

Ακολουθήστε μας στο facebook  και στο instagram

Οπισθόφυλλο
Η Λία, ένα όμορφο αγοροκόριτσο στην επαρχία, από μικρή δοκιμάζεται στη ζωή.
Θύμα βιασμού του θείου της, θύμα της κοινωνίας στο χωριό, θύμα του εαυτού της σε όσα προσπαθεί να αντιληφθεί για το μέλλον.
Κάποιες ανεξήγητες φωνές μεταξύ ξύπνιου και λήθαργου, μια ταραγμένη αγάπη μακριά από τη γαλήνη και το ένστικτό της, την ακολουθούν στα χρόνια που περνούν.
Η ζωή της ξεδιπλώνεται σε εποχές δύσκολες με πολέμους, αναταραχές, περιπέτειες, ξενιτιά και απρόοπτα που πρέπει να ξεπεράσει για να συνεχίσει. Αντιλαμβάνεται ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο και πως η κάθε στιγμή είναι ένα ακόμα βιωματικό πέρασμα, δύσκολο ή εύκολο ανάλογα με τις επιλογές της.
Μέσα στον χρόνο, η απλή συνειδητότητά της τη βοηθά να καταλάβει πως η ζωή είναι ευκαιρία στιγμής κι όλα τα υπόλοιπα μένουν σαν γεμάτες φως σκιές που ακολουθούν την ύπαρξη.
Ένα μυθιστόρημα βασισμένο στις αναζητήσεις της ηρωίδας, στα εμπόδια της ζωής, στη δύναμη του νου και της ψυχής, αλλά και στο ένστικτο που δεν σταματά να είναι ο προστάτης του καθενός μας. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι - Σοφία Πανίδου Εικονογράφηση : Κώστας Μαρκόπουλος Από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ