Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2023

Ο Βασιλιάς κι εγώ. Η ζωή μου με τον Ερίκ Καντονά.

Ο Βασιλιάς κι εγώ. Η ζωή μου με τον Ερίκ Καντονά.

Claude Boli

Από τις εκδόσεις δίχτυ

Μετάφραση: Γιάννης Μπίλιος
Ο Ερίκ Καντονά , που πλέον ασχολείται με την υποκριτική, έχει υπάρξει ένας από τους μεγαλύτερους αστέρες των αθλητικών γηπέδων. Το ταλέντο του σε συνδυασμό με το εκρηκτικό του ταπεραμέντο έχουν μείνει στην ιστορία και δικαίως τον κατατάσσουν στο πάνθεον της ιστορίας του διεθνούς ποδοσφαίρου.

Μεσουρανούσε τη δεκαετία του 90' στα ποδοσφαιρικά δρώμενα.Έχει κατακτήσει πολλούς τιτλους με ομάδες της Γαλλίας και είναι γνωστός για τον πρωταγωνιστικό του ρόλο και την συμβολή του στην ομάδα της Μάντσεστερ Γιουναίτεντ.

Ακόμα κι εμείς που δεν είμαστε φαν του ποδοσφαίρου , γνωρίζουμε για τον ευέξαπτο χαρακτήρα του και για τη φημισμένη επίθεσή του σε οπαδό που τον οδήγησε στην αποβολή του από το γήπεδο αλλά και σε μια μεγάλη δικαστική διαμάχη.

" Ο βασιλιάς κι εγώ", δεν περιέχει στοιχεία μυθοπλασίας αλλά δεν αποτελεί μια βιογραφία με τη στενή έννοια που όλοι γνωρίζουμε. Κι αυτό γιατί την ιστορία δεν την αφηγείται ο ίδιος ο Καντονά. Έχει γραφτεί από τον Claude Boli , ο οποίος ήταν συγκάτοικος και φίλος του θρύλου του ποδοσφαίρου από την εφηβεία του μέχρι και πολλά χρόνια μετά. Ήταν μαζί του στις μεγαλύτερες στιγμές της καριέρας του αλλά και δίπλα του σε πολύ προσωπικές στιγμές της ζωής του.

Στο βιβλίο, θα διαβάσει κανείς για τη ζωή του Ερίκ Καντονά μέσα από τα μάτια του συγγραφέα. Θα δει μια πιο ανθρώπινη πλευρά του διάσημου ποδοσφαιριστή και θα γνωρίσει τις σκέψεις του και τις ανησυχιες του για στιγμές ορόσημο στη ζωή και την αθλητική πορεία του.

Με μια πρώτη ματιά νομίζεις οτι απευθύνεται σε λάτρεις του ποδοσφαίρου αλλά στην πραγματικότητα μπορεί να διαβαστεί απ'όλους. Είναι καλογραμμένο , κυλάει σαν ντοκυμαντέρ και είναι εξαιρετικά μεταφρασμένο από τον Γιάννη Μπίλιο. Όπως ολα τα βιβλία του είδους, έτσι κι αυτό , είναι ικανό να εμπνεύσει τους νέους αλλά και να διδάξει τους μεγαλύτερους μέσα από τα σωστά και τα λάθη μια αληθινής ιστορίας ενός σπουδαίου αθλητή.

Μια διαφορετική , ξεχωριστή και πολύ ιδιαίτερη πρόταση από εμένα σήμερα. Αν διαβάζετε βιογραφίες , αν σας αρέσει το ποδόσφαιρο αλλά και αν λατρεύετε τις αληθινές ιστορίες τότε σίγουρα πρέπει να αναζητήσετε αυτό το βιβλίο.

Ρ.Σ.

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο instagram

Οπισθόφυλλο
Ο Ερίκ Καντονά αγωνίστηκε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μόλις πέντε χρόνια, ωστόσο η κληρονομιά και η επιρροή του παραμένουν ανεξίτηλες. Έγινε ο πρώτος μη Άγγλος που ψηφίστηκε από τους δημοσιογράφους ως καλύτερος ποδοσφαιριστής. Αναδείχθηκε παίκτης του αιώνα από τους φίλους της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και ανακηρύχθηκε ως η πιο εμβληματική μορφή της Πρέμιερ Λιγκ για την πρώτη δεκαετία της.
Ο Γάλλος γοήτευσε τόσο τους οπαδούς του παιχνιδιού όσο και εκείνους που δεν γνώριζαν ποδόσφαιρο. Ξεδίπλωσε το ταλέντο του στα γήπεδα, αλλά κράτησε μακριά τα φώτα από την προσωπική του ζωή.
Με τον Μπολί γνωρίστηκαν στη Γαλλία σε νεαρή ηλικία, καθώς στις ακαδημίες της Οσέρ συνυπήρξε με τα αδέρφια του. Μοιράστηκαν το πάθος τους για τη μουσική, τα βιβλία, την τέχνη και, φυσικά, το ποδόσφαιρο. Το 1993 βρέθηκαν πάλι στο Μάντσεστερ, όπου ο Μπολί σπούδαζε στο Πανεπιστήμιο.
Το βράδυ μετά τη διαβόητη κλωτσιά κουνγκ-φου, αλλά και στην ακρόαση του δικαστηρίου ο Μπολί ήταν μαζί του. Άκουσε τις σκέψεις τού Καντονά για τους συμπαίκτες του, τον σύλλογο, τη σχέση του με τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, τις ελπίδες και τους φόβους του. Περπάτησαν μαζί στους δρόμους του Μάντσεστερ, απόλαυσαν την κουλτούρα της δεκαετίας του 1990. Στο βιβλίο του Ο Βασιλιάς κι εγώ ο Μπολί μάς δίνει μια απαράμιλλη εικόνα για όλες τις πτυχές του Ερίκ Καντονά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι - Σοφία Πανίδου Εικονογράφηση : Κώστας Μαρκόπουλος Από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ