Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023

Το Σύνδρομο του Μεσσία

Το Σύνδρομο του Μεσσία - Ηλίας Μωραΐτης

Από τις Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή 

Το σύνδρομο του Μεσσία είναι η επιθυμία του ατόμου να βοηθάει τους άλλους, πολλές φορές εις βάρος του εαυτού του. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν απλή καλοσύνη, όμως όταν ξεφεύγει από τα όρια της αγάπης και της δοτικότητας και μπορεί να επιφέρει άσχημα αποτελέσματα στο άτομο και το περιβάλλον του , τότε αποτελεί ψυχιατρική νόσο , δύσκολη να γίνει αντιληπτή και να αντιμετωπιστεί.

Πριν ακόμα ανοίξω το βιβλίο , βλέποντας το σύνδρομο του Μεσσία στον τίτλο του, μπήκα στον πειρασμό να ψάξω για το σύνδρομο αυτό. Αμέσως κατάλαβα πως το βιβλίο που επρόκειτο  να διαβάσω θα ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρον αφού ήθελα πολύ να βυθιστώ στις σελίδες του και να "εισπνεύσω" την υπόθεσή του.

Καταρχάς και σε αυτό το βιβλίο ο Ηλίας Μωραΐτης αποδεικνύει πως είναι άριστος χειριστής της γλώσσας. Πολύ καλά γραμμένο , με πλούσιο λεξιλόγιο και προσεγμένους διαλόγους, είναι το πρώτο που θα παρατηρήσει κανείς μόλις αρχίσει να διαβάζει.

Παρόλο που το βιβλίο ανήκει στην κατηγορία των αστυνομικών μυθιστορημάτων, προσωπικά θεωρώ πως είναι πολλά περισσότερα από αυτό. Με σιγουριά μπορώ να πω πως είναι τελείως διαφορετικό από τα αστυνομικά που έχουμε συναντήσει μέχρι τώρα.Εδώ δε θα βρούμε τα συνηθισμένα κλισέ των βιβλίων του είδους.

Υπάρχει έγκλημα;
Ναι , φυσικά, και όχι μόνο ένα αλλά περισσότερα.
Υπάρχουν ένοχοι; ντετέκτιβ κι αστυνομική έρευνα;
Εννοείται πως υπάρχουν όλα αυτά.

Τι είναι τότε αυτό που το κάνει διαφορετικό;

Η πρωτοτυπία του βασίζεται στο γεγονός οτι ο αναγνώστης παρακολουθεί τη λύση του γρίφου από την πλευρά του βασικού υπόπτου κι όχι από την πλευρά της αστυνομίας. Ενός υπόπτου που σχετίζεται με τα θύματα αλλά ούτε ο ίδιος γνωρίζει εαν έχει διαπράξει τα εγκλήματα ή οχι,μιας και πάσχει από βαριά μορφή σχιζοφρένειας. Ο αναγνώστης εισβάλλει στο μυαλό ενός άρρωστου ατόμου, πασχίζει μαζί του να μάθει την αλήθεια και να ισορροπήσει ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασία.

" Ο πόνος είναι η μεγαλύτερη απόδειξη της ζωής. Υπάρχει, άραγε , κάτι πιο ζωντανό από ένα πλάσμα που υποφέρει; "

Ο Ηλίας Μωραΐτης , φαίνεται να έχει κάνει εκτενή έρευνα και να γνωρίζει καλά πολλά από τα βασικά χαρακτηριστικά των ψυχικών νοσημάτων Προσεγγίζει τον ήρωα και την ασθένεια με συμπόνια και σεβασμό. Γράφει σε πρώτο πρόσωπο και συχνά χρησιμοποιεί μικροπερίοδο λόγο κι έτσι καταφέρνει να αποδίδει με ακρίβεια τις σκέψεις του, τους προβληματισμούς του και τη μάχη που γίνεται μέσα σε ένα άρρωστο μυαλό. Αλλά και την ανάγκη της φαρμακευτικής αγωγής,της ιατρικής παρακολούθησης και της αποδοχής από το φιλικό και συγγενικό περιβάλλον.

Όποιος έχει διαβάσει κι άλλα βιβλία του συγγραφέα στο παρελθόν, γνωρίζει πως τίποτα , καμιά σκηνή , καμία λέξη , δεν έχει τοποθετηθεί εκεί τυχαία. Κάθε λέξη μετράει και παίζει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας , κάτι που το καταλαβαίνει κανείς όταν το κουβάρι της λύσης του γρίφου αρχίζει να ξετυλίγεται.

Εντυπωσιακό είναι , πως ειδικά στις πρώτες σελίδες, θα συναντήσει κανείς μικρές φιλοσοφικές σκέψεις σχετικά με τον άνθρωπο , τη θρησκεία , τις φιλοδοξίες και την αγάπη. Την αληθινή αγάπη προς τον άνθρωπο. Και όταν φτάσει στην τελευταία σελίδα του ,θα συνειδητοποιήσει πως αυτό είναι και το βασικό  νόημα του βιβλίου και η κεντρική ιδέα του. Πολλά δηλαδή κοινωνικά και φιλοσοφικά νοήματα κρυμμένα και διασκορπισμένα μέσα σε μια ευκολοδιάβαστη αστυνομική υπόθεση.

" Γιατί, αν μη τι άλλο, θέλει μεγάλο ψυχικό σθένος για να βαδίσει κανείς το μοναχικό δρόμο της αθεΐας. Να ξέρει πως δεν μπορεί να βασιστεί στη βοήθεια κάποιου θεού , ούτε να ελπίζει στη δύναμη ενός θαύματος.Και σίγουρα θέλει ακόμα περισσότερη δύναμη για να πείσει τον εαυτό του πως ο θάνατος θα σηματοδοτήσει και το οριστικό τέλος της ύπαρξής του."

Είναι γρήγορο , γεμάτο ανατροπές , αγωνία,τέχνη,φιλοσοφία και μια υπόθεση που διαβάζεται μονορούφι.

Ρ.Σ.

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο instagram

Οπισθόφυλλο

Ιωάννινα, αρχές δεκαετίας του ΄80.

Την πόλη συγκλονίζουν οι φρικτές δολοφονίες τριών γυναικών. Ο ζωγράφος Άγγελος Αλεξάκης, έρµαιο της βαριάς ψυχικής νόσου που τον βασανίζει, παλεύει µε το άρρωστο µυαλό του, πασχίζοντας να ξεχωρίσει την αλήθεια από το ψέµα. Όµως, η παραληρηµατική ζωή του θα οδηγηθεί σε ακόµα πιο σκοτεινές ατραπούς, όταν θα µπει στο στόχαστρο της αστυνοµίας ως ο βασικός ύποπτος για τα τρία εγκλήµατα. Ο Άγγελος είναι πλέον αναγκασµένος να ανακαλύψει µόνος του την αλήθεια, αποδεικνύοντας σε όλους, και κυρίως στον ίδιο του τον εαυτό, πως είναι αθώος. Σύµµαχός του σε αυτή τη σκληρή µάχη στέκεται ο διακεκριµένος ψυχίατρος δόκτορας Λεβύ. Ταυτόχρονα, αινιγµατικά πρόσωπα εισβάλλουν στη ζωή του Άγγελου. Καχύποπτοι αστυνοµικοί, ένας ντετέκτιβ µε σκοτεινό παρελθόν, µια µυστηριώδης φοιτήτρια ιατρικής, ένας εκκεντρικός συλλέκτης έργων Τέχνης και µια φιλόδοξη ιδιοκτήτρια γκαλερί, µετατρέπουν την προσπάθεια του Άγγελου για την αποκάλυψη της αλήθειας σε δυσεπίλυτο γρίφο. Σ’ έναν γρίφο στον οποίο η µαρτυρική ζωή του ψυχικά άρρωστου ανθρώπου, ο έρωτας, το πάθος για την Τέχνη, τα αρχέγονα ερωτήµατα της ανθρώπινης ύπαρξης, η αιώνια πάλη του καλού µε το κακό, καθώς και η λυτρωτική δύναµη της αληθινής αγάπης καθορίζουν τους ήρωες του έργου, συνθέτοντας ένα πολυδιάστατο και βαθύ ψυχολογικό θρίλερ.

Τρεις γυναικοκτονίες, ένας ασθενής µε ψυχασθένεια και οι υποψίες που τον κυκλώνουν, σε ένα αστυνοµικό µυθιστόρηµα από τον συγγραφέα του bestseller «Ο Σκακιστής».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι - Σοφία Πανίδου Εικονογράφηση : Κώστας Μαρκόπουλος Από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ