Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2023

Φίδι με κεφαλαία

Φίδι με κεφαλαία - Πιερ Λεμέτρ

Από τις εκδόσεις Μίνωας

Το "φιδι με κεφαλαία" είναι το πρώτο μυθιστόρημα του - όλο και περισσότερο- αγαπημένου μου Πιέρ Λεμέτρ. Γράφτηκε το 1985 ,αλλά τότε μπήκε σε ένα συρτάρι και δεν ξαναβγήκε από εκεί μέχρι τώρα, που ευτυχώς , θα πω εγώ εγώ, εκδόθηκε και κυκλοφόρησε κι έτσι έχουμε κι εμείς τη χαρά να απολαύσουμε το πρωτόλειο έργο του λατρεμένου μας συγγραφέα.

Αξίζει να αναφέρω ένα απόσπασμα από τον πολύ ενδιαφέροντα πρόλογο του βιβλίου που μου έκανε εντύπωση οταν το διάβαζα και κατάλαβα πολύ καλά τι θέλει να πει μόλις έκλεισα και την τελευταία σελίδα του.

" Έχω τη φήμη πως φέρομαι στους χαρακτήρες μου με αρκετή κακία και ήδη σε αυτό το πρώτο μυθιστόρημα η παρατήρηση είναι κατά τη γνώμη μου δικαιολογημένη.Ο αναγνώστης δεν αποδέχεται πάντα με ευκολία την κακομεταχείριση ενός χαρακτήρα με τον οποίο έχει δεθεί.Κι όμως αυτό δεν συμβαίνει στην πραγματική ζωή; .....Γιατί λοιπόν θα έπρεπε ο μυθιστοριογράφος να φέρεται με το γάντι , περισσότερο απ'ότι η ίδια η ζωή; Όμως αυτό που δεχόμαστε από τη ζωή , δεν είμαστε πάντα έτοιμοι να το συγχωρήσουμε σε έναν μυθιστοριογράφο. Επειδή εκείνος είχε την επιλογή να κάνει αλλιώς ...και δεν το έκανε."

Το "φίδι με κεφαλαία" είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που όμοιό του δεν έχω διαβάσει ποτέ. Αυτό που το κάνει τόσο διαφορετικό από τα άλλα του είδους είναι οτι δεν υπόκειται σε κανένα από τα συνηθισμένα κλισέ τα οποία συναντάμε κατά κόρον στην πλειοψηφία των βιβλίων του είδους. Πραγματικά λαχταρούσα να διαβάσω ένα αστυνομικό που να μην μοιάζει με τα άλλα που έχουμε πολυδιαβάσει και λίγο κουραστεί να διαβάζουμε ξανά και ξανά.

Η 63χρονη Ματίλντ είναι μια πληρωμένη δολοφόνος,που διεκπεραιώνει τις αποστολές της με μεγάλη επιτυχία και λόγω του παρουσιαστικού της και της καθημερινότητάς της, είναι υπεράνω πάσης υποψίας.Όταν μετά από κάποια λάθη, τα πράγματα αρχίζουν να ξεφεύγουν, προκαλεί έναν "μικρό" χαμό στους δρόμους του Παρισιού. Θύματα , ασύνδετα μεταξύ τους αλλά δολοφονημένα με τον ίδιο τρόπο και το ίδιο όπλο κάνουν άνω κάτω την αστυνομία της Γαλλίας η οποία προσπαθεί να λύσει τον πιο δύσκολο και περίεργο γρίφο.

Όπως καταλαβαίνετε,σε αυτό το βιβλίο δεν αναζητάμε τον δολοφόνο. Ο αναγνώστης τον γνωρίζει από το πρώτο κεφάλαιο ακόμα.

Διαβάζοντάς το, δεν ξέρει κανείς αν θα πρέπει να γελάσει με τις απίστευτες περιγραφές του συγγραφέα ή να κλάψει από τα γεγονότα που δεν είναι καθόλου μα καθόλου αστεία αν τα σκεφτεί κανείς στ'αλήθεια. Δεν ήξερα αν έπρεπε να γελάσω ή να νιώσω στεναχώρια , θυμό ή λύπηση για τους ήρωες και όλα αυτά που συνέβαιναν στις ζωές τους αλλά και στο μυαλό τους.

Ένας συνδυασμός μαύρου χιούμορ με καταιγιστικές εξελίξεις και απρόσμενες ανατροπές.

Τι να λέμε τώρα! Ο τύπος είναι μαέστρος στο να διηγείται την πιο απίστευτη ιστορία με τρόπο αληθοφανή αλλά ταυτόχρονα να μπλέκει σοβαρά θέματα όπως αυτά των ψυχικών νοσημάτων , του κοινωνικού ρατσισμού, των ναρκωτικών,των νονών της νύχτας,της κακοποίησης ζώων, της δικαιοσύνης και άλλα, όπως ακριβώς είναι στην πραγματικότητα. Τολμάει κάτι που κανένας συγγραφέας αστυνομικού μυθιστορήματος δεν έχει τολμήσει μέχρι τώρα και δεν θα σας το αναφέρω για να μην κάνω σποιλερ και σας χαλάσω την απόλαυση της ανάγνωσης.

Δηλώνω κατενθουσιασμένη και σας προτείνω να το διαβάσετε ειδικά όσοι έχετε βαρεθεί τα ίδια και τα ίδια και επιθυμείτε να διαβάσετε κάτι διαφορετικό με πραγματική αγωνία που θα σας αφήσει άφωνους με τις απρόοπτες εξελίξεις. Θέλω να πω τόσα πολλά για την υπόθεση και για όλα αυτά που σκεφτόμουν όταν το διάβαζα , αλλά θα μείνω να τα μοιραστώ μόνο με όσους το έχουν ήδη διαβάσει.

Τέλος θα κλείσω με άλλο ένα απόσπασμα από τον πρόλογο. ( Μα είναι εντυπωσιακό πως και ο πρόλογος ακόμα του βιβλίου είναι εξαιρετικά ενδιαφέρων)

" Ορίστε λοιπόν το πρώτο μου μυθιστόρημα.Όπως πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις , θα κριθεί με αυστηρότητα από τον ασυμβίβαστο αναγνώστη και με ευμένεια από τον επιεική. Όταν το ξαναδιάβασα , του βρήκα πολλά ελαττώματα και, τη στιγμή που σκέφτηκα να το εκδώσω , τέθηκε το ερώτημα να αποφασίσω κατά πόσο έπρεπε να το διορθώσω."

Εγώ λοιπόν δεν βρήκα ελαττώματα. 
Θα πω μόνο πως ήταν μια απίστευτα ευχάριστη έκπληξη  για μένα αυτό το απολαυστικότατο αστυνομικό μυθιστόρημα.

Η αστυνομική λογοτεχνία στα καλύτερά της!

Και το νου σας, ποτέ δεν ξέρετε ποιός και γιατί μπορεί να βρεθεί στο στόχαστρο της πιο ανατρεπτικής serial killer που έχει υπάρξει σε λογοτεχνικό έργο!

Beware of Ματίλντ!

Ρ.Σ.

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο instagram

Οπισθόφυλλο

"Με τη Ματίλντ, η δουλειά είναι πάντα καθαρή και χωρίς λάθη. Η αποψινή βραδιά όμως αποτελεί εξαίρεση. Ήθελε να κάνει μια τρέλα. Θα μπορούσε να πυροβολήσει από πιο μακριά, να προκαλέσει μικρότερες ζημιές και να ρίξει μόνο μία σφαίρα φυσικά".
Η Ματίλντ Περέν είναι εξήντα τριών ετών, χήρα γιατρού, παρασημοφορημένη ηρωίδα της Αντίστασης και ζει με τον σκύλο της ράτσας Δαλματίας σε ένα μικρό σπίτι κοντά στο Παρίσι. Κανείς δεν θα μπορούσε ποτέ να υποψιαστεί ότι μια δολοφόνος κρύβεται πίσω από αυτή την κομψή, περιποιημένη και ελαφρώς υπέρβαρη γυναίκα.
Ανελέητη, ακριβής, εκπαιδευμένη από την πρώιμη νεότητά της, η Ματίλντ εκτελούσε εν ψυχρώ όλα τα καθήκοντα που της ανέθετε ο ανώτερός της. Αλλά στην πραγματικότητα κάτι δεν πάει καλά εδώ και καιρό. Η Ματίλντ επιδίδεται σε άσκοπη σκληρότητα για να φέρει εις πέρας τις αποστολές της. Και αρχίζει πραγματικά να τα χάνει: ξεχνάει να ξεφορτωθεί το όπλο, μπερδεύει τον στόχο, είναι πεπεισμένη ότι ο γείτονάς της έχει αποκεφαλίσει τον σκύλο της... Εν τω μεταξύ ο επιθεωρητής Βασίλιεφ ερευνά τις δολοφονίες και πρέπει να εντοπίσει το συντομότερο δυνατόν το "μεγάλο φίδι", τον μυστηριώδη δολοφόνο που χτυπάει με αγριότητα και χωρίς προφανή λογική.
Σε αυτό το απολαυστικό μακελειό σε στιλ Ταραντίνο, ο Πιερ Λεμέτρ χρησιμοποιεί με μαεστρία την καυστική του πένα δίνοντας τον καλύτερό του εαυτό με το λαμπρό και ανελέητο πνεύμα του. Αιχμηροί διάλογοι, εκπληκτικά πορτρέτα, πλοκή που δεν δείχνει κανένα έλεος: γνήσιος Πιερ Λεμέτρ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι - Σοφία Πανίδου Εικονογράφηση : Κώστας Μαρκόπουλος Από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ