Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2023

Άνθρωποι που αγαπούν τα βιβλία

Άνθρωποι που αγαπούν τα βιβλία - Emily Henry

Από τις εκδόσεις διόπτρα

"Άνθρωποι που αγαπούν τα βιβλία". Εδώ! παρόντες!

Μην μου πείτε οτι ο τίτλος αυτός δεν σας παρακινεί να διαβάσετε αυτό το βιβλίο. Συνδυάζεται και με το προηγούμενο βιβλίο της συγγραφέως, "Άνθρωποι που συναντάμε στις διακοπές" το οποίο να σας πω την αλήθεια δεν το έχω διαβάσει και δεν ξέρω αν σχετίζονται μεταξύ τους.

Η Νόρα Στίβενς και η αδερφή της Λίμπι αγαπάνε τα βιβλία. Η πρώτη ειναι ατζέντισσα, εργασιομανής, με πρόγραμμα στη ζωή της και στη δουλειά της από το οποίο δύσκολα αποκλίνει. Οι συνάδελφοί της και οι πελάτες της την αποκαλούν "καρχαρία". Η δεύτερη, παντρεμένη με δύο παιδιά και έγκυος στο τρίτο , κανονίζει να περάσουν λίγο χρόνο οι δυο τους σε μια μικρή επαρχιακή πόλη που έγινε γνωστή από το αγαπημένο τους βιβλίο. Ο Τσάρλι, επιμελητής βιβλίων , ιδιόρρυθμος,κλειστός, εργασιομανής κι αυτός, παράξενος με τον δικό του τρόπο, θα κάνει τη ζωή της Νόρας δύσκολη σε αυτήν της την περιπέτεια.

Άσπονδοι εχθροί οι δυο τους , αλλά οκ, είμαστε κι εμείς άνθρωποι που αγαπάμε τα βιβλία και ξέρουμε καλά που θα καταλήξει αυτό.

Γνωρίζω τουλάχιστον 4-5 ανθρώπους όπου αν πω οτι μου άρεσε αυτό το βιβλίο θα αρχίσουν να με κοροιδεύουν. Ξέρω μάλιστα και τι ακριβώς θα πουν. Ότι έχει πολύ βολικές συμπτώσεις, ότι οι ήρωες είναι όλοι τους σούπερ ουάου,καλοντυμένοι,σέξι, πάντα ετοιμόλογοι με την πανέξυπνη κι αποστομωτική ατάκα για απάντηση.Οκ , ναι,ισχύει αυτό.

Να σας πω όμως κάτι; Αφού μου άρεσε, γιατί να το κρύψω; Και ξέρετε και κάτι ακόμα; Ένα βιβλίο δεν το διαβάζεις πάντα για τη λογοτεχνική του αξία αλλά μπορεί και να το διαβάσεις για ψυχαγωγία. Κι εγώ με αυτό το βιβλίο πραγματικά, πέρασα καλά.

Μερικά από τα πράγματα που μου άρεσαν ήταν που η συγγραφέας αυτοσαρκάζεται, αναφέροντας όλα εκείνα τα κλισέ που παρουσιάζονται στα βιβλία του είδους, γράφοντας και η ίδια παρόμοια κλισέ.
Μιλάει για τα βιβλία, για λογοτεχνικούς ήρωες, για βιβλιοπωλεία , βιβλιοθήκες κι όλα αυτά τα ωραία που εμείς οι βιβλιόφιλοι αγαπάμε. Όταν μάλιστα η ίδια η πρωταγωνίστρια , γίνεται ήρωας στο βιβλίο που ετοιμάζεται να γράψει μια πελάτισσά της, εκεί μπορώ να πω πως το ενδιαφέρον μου εκτινάχθηκε στα ύψη!

"Είσαι χωμένη στα βιβλία. Λογικό είναι να μην έχεις ζωή.Κανείς μας δεν έχει.Πάντα υπάρχει κάτι πολύ καλό να διαβάσεις."

Έχει ρομάντσο , οικογενειακές σχέσεις,ειδικά αδελφικές με τις οποίες ταυτίστηκα κι εγώ σε σχέση με την αγαπημένη μου αδελφούλα, γονεϊκά issues, έχει και χιούμορ, λίγο συγκίνηση και αγωνία.Έχει αναφορές σε  ανεκπλήρωτες επιθυμίες, όνειρα που αξίζουν διεκδίκηση, ζητήματα προτεραιότητων και νοσταλγία σχετικά με το "τι θα γινόταν αν"... και λίγο "που πάω,που βαδίζω" , ποιος είναι ο σκοπός του ανθρώπου πάνω στη γη.

" Ίσως όλα αυτά να έχουν μπλεχτεί μεταξύ τους και να έχουν γίνει ένα μαχαίρι από πάγο, που μου τρυπάει την καρδιά και με καίει έτσι όπως μόνο ο πάγος μπορεί να κάψει."

Τότε,θα πω, γιατί όχι; διαβάζεται ευχάριστα,δεν κουράζει, κυλάει εύκολα και το απόλαυσα όπως μια ρομαντική κομεντί στο νετφλιξ.

Ρ.Σ.

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο instagram.

Οπισθόφυλλο

Ένα καλοκαίρι. Δύο ορκισμένοι αντίπαλοι. Και μια ανατροπή που δεν είχαν φανταστεί.

Η ζωή της Νόρα Στίβενς είναι τα βιβλία.
Καθώς έχει διαβάσει πολλά, έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι η κλασική ηρωίδα που συναντάμε στα μυθιστορήματα.
Δεν είναι απρόσμενα θαρραλέα, ούτε το κορίτσι που όλοι ονειρεύονται να έχουν, και σίγουρα δεν είναι γλυκιά, αθώα και ρομαντική.
Στην πραγματικότητα οι μόνοι άνθρωποι που τη βλέπουν σαν ηρωίδα είναι οι συγγραφείς πελάτες της, για τους οποίους κλείνει απίστευτες συμφωνίες, και η μικρή της αδελφή Λίμπι, που της έχει αδυναμία.

Για χάρη της συμφωνεί να περάσουν τις καλοκαιρινές διακοπές τους στο Σάνσαϊν Φολς, στη Βόρεια Καρολίνα.
Η Λίμπι έχει όνειρα για αυτό το ταξίδι.
Κυρίως πιστεύει ότι η Νόρα πρέπει να αρχίσει να συμπεριφέρεται λίγο πιο ανέμελα… πιο ρομαντικά.
Όμως, αντί για πικνίκ στην εξοχή ή τυχαίες συναντήσεις με κάποιο γοητευτικό επαρχιακό γιατρό ή έστω κάποιο φλερτ με τον μπάρμαν της τοπικής παμπ, η Νόρα συνέχεια συναντά τον Τσάρλι Λάστρα, έναν βιβλιομανή, φιλόδοξο και κάπως ιδιόρρυθμο επιμελητή βιβλίων.

Με μια πρώτη ματιά θα έλεγε κανείς ότι είναι μια όμορφη συγκυρία.
Μόνο που αυτοί οι δύο έχουν συναντηθεί πολλές φορές και στο παρελθόν, χωρίς να υπάρξει καμία σπίθα ανάμεσά τους.

Βλέπετε, η Νόρα δεν είναι η ιδανική μυθιστορηματική ηρωίδα και ο Τσάρλι σίγουρα δεν είναι ο κλασικός ήρωας που συναντάμε στα βιβλία.
Αλλά, καθώς πέφτουν συνέχεια ο ένας πάνω στον άλλο –χάρη σε μια σειρά από τυχαίες συγκυρίες–, ανακαλύπτουν ότι καμιά φορά η εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας δεν είναι τίποτε άλλο από μια καλοφτιαγμένη ιστορία.

«Ακόμα και όταν βρίσκεσαι στην τελευταία σελίδα ενός βιβλίου και πιστεύεις ότι γνωρίζεις τα πάντα… η ιστορία μπορεί να βρει τον τρόπο να σε εκπλήξει».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι - Σοφία Πανίδου Εικονογράφηση : Κώστας Μαρκόπουλος Από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ