Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2022

Ο τοίχος με τις ανεμώνες

Ο τοίχος με τις ανεμώνες - Εύη Φρυγανά

Από τις εκδόσεις Χάρτινη Πόλη

Μα τι ευχάριστη έκπληξη ήταν αυτό το βιβλίο!

"Ο τοίχος με τις ανεμώνες" είναι το τέταρτο βιβλίο της Εύης Φρυγανά,το δεύτερο με πρωταγωνίστρια την αρχιφύλακα Λόρεν Γουότερστον και το πρώτο από αυτά που έχει τύχει να διαβάσω εγώ.

Η συγγραφέας προειδοποιεί στον πρόλογο πως στο βιβλίο υπάρχουν αρκετές πληροφορίες από το πρώτο και πως καλό θα είναι να διαβαστούν τα δύο βιβλία με τη σειρά. Είναι αλήθεια πως το δεύτερο αυτό βιβλίο συνδέεται με το πρώτο και είχε αρκετές αναφορές σε προηγούμενη υπόθεση της Γουότερστον, εμένα όμως δεν με πείραξαν αλλά ούτε με εμπόδισαν να κατανοήσω και να απολαύσω αυτό το πρωτότυπο αστυνομικό μυθιστόρημα.Τώρα αν με απέτρεψαν τα σποιλερς από το να διαβάσω το πρώτο μερος, η απάντηση είναι πως όχι μόνο δε με χάλασε αλλά μου κίνησε περισσότερο το ενδιαφέρον για να αναζητήσω και τον "Κήπο με τους Υάκινθους",να το διαβάσω,κι ας γνωρίζω λεπτομέρειες από την εξέλιξη της ιστορίας.

Η Λόρεν Γουότερστον καλείται να λύσει έναν δύσκολο γρίφο κι ο αναγνώστης ακολουθεί μαζί της την έρευνά της.Βήμα βήμα παρακολουθεί τις ανακρίσεις και συλλέγει τα στοιχεία.Δεν είναι ένας serial killer που αναζητείται ούτε κάποιο στυγερό έγκλημα που ζητάει διελεύκανση. Μια υπόθεση που εκ πρώτης όψεως μοιάζει απλή , γίνεται βραχνάς για την πρωταγωνίστρια η οποία έχει να αντιμετωπίσει προσωπικές προκλήσεις αλλά είναι και το κλίμα γύρω που δεν βοηθάει.Αντιθέτως ο περίγυρος μοιάζει να μην είναι υποστηρικτικός σε αυτήν την έρευνα.

Θύμα η Έλεν Κουίν , βρίσκεται νεκρή στο σπίτι της , σε ένα σκηνικό που μοιάζει με αυτοκτονία αλλά τα στοιχεία δημιουργούν αμφιβολίες και ερωτηματικά για το αν εντέλει πρόκειται για μία καλά στημένη δολοφονία. Ποιούς εχθρούς έχει μια καλοσυνάτη και γλυκιά μεσίτρια που όμως δεν δείχνει να έχει ούτε  λόγους να οδηγηθεί σε αυτοκτονία;

Το δυνατό σημείο του βιβλίου είναι η γραφή της συγγραφέως αλλά και η ανατρεπτική υπόθεσή του.Τα στοιχεία εμφανίζονται σιγά σιγά και όλα τα κομμάτια του παζλ ενώνονται και οδηγούν σε ένα ανατρεπτικό φινάλε. Οι ύποπτοι όλοι ένοχοι αλλά κι όλοι αθώοι κάτι που κάνει την επίλυση του γρίφου δύσκολη υπόθεση αλλά και τον αναγνώστη να μην μπορεί να προβλέψει την εξέλιξη της ιστορίας.

Προσωπικά αυτό που ξεχώρισα σε αυτό το αστυνομικό είναι η φυσικότητα με την οποία ρέουν οι διάλογοι και η υπόθεση που κυλάει αβίαστα. Επιπλέον, η τελευταία τελευταία πρόταση, αφήνει μεγάλες προσδοκίες και για το επόμενο βιβλίο της σειράς το οποίο και θα περιμένω με μεγάλη ανυπομονησία.

Ομολογώ πως συχνά ξεχνούσα πως πρόκειται για ελληνικό έργο αλλά ένιωθα πως διάβαζα ένα αστυνομικό της σκανδιναβικής λογοτεχνίας από την οποία με βεβαιότητα αναφέρω πως δεν έχει τίποτα απολύτως να ζηλέψει και το συγκεκριμένο βιβλίο.

Εν ολίγοις πρόκειται για ένα γνήσιο, πλούσιο και καλογραμμένο αστυνομικό μυθιστόρημα από μια ταλαντούχα νεαρή συγγραφέα που θα ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς αναγνώστες του είδους. Ένα μυθιστόρημα που πέρα από την ενδιαφέρουσα αστυνομική πλοκή του, περνάει και σημαντικά κοινωνικά μηνύματα, σύγχρονα κι επίκαιρα.

Με βεβαιότητα σας το προτείνω και είμαι σίγουρη πως θα το απολαύσετε κι εσείς όπως κι εγώ. 

Ρ.Σ. 

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο instagram

Οπισθόφυλλο
Μετά τον «Κήπο με τους Υάκινθους», το δεύτερο βιβλίο της σειράς ταράζει ξανά την ήσυχη ζωή του Ντόβχερστ. Η Έλεν Κουίν είναι νέα, όμορφη, δημοφιλής και, πλέον, νεκρή. Πολύ χαρούμενη για να έχει αυτοκτονήσει, πολύ συμπαθής για να θέλει κάποιος να τη σκοτώσει, θα πουν οι συγγενείς της και θα έχουν δίκιο, καθώς η Αστυνομία δυσκολεύεται να βρει το παραμικρό στοιχείο που να εξηγεί τον θάνατό της. Η αρχιφύλακας Λόρεν Γουότερστον καλείται να ρίξει φως στον θάνατο μιας γυναίκας που φαίνεται πως κανείς δεν ήξερε πραγματικά. Σχεδόν έναν χρόνο μετά την ανακάλυψη του πτώματος στον Κήπο με τους Υάκινθους και με την εκδίκαση της υπόθεσης, στην οποία θα αναγκαστεί να καταθέσει ψευδώς, να πλησιάζει, η Λόρεν προσπαθεί με νύχια και με δόντια να ισορροπήσει. Ανάμεσα σε μια σχέση που εξελίσσεται πολύ πιο γρήγορα από ό,τι μπορεί να διαχειριστεί και με την πιο δύσκολη υπόθεση της καριέρας της μπροστά της, αναζητά την απάντηση στο ερώτημα: Πώς μια γυναίκα ευτυχισμένη και αγαπητή σε όλους βρίσκεται ξαφνικά κρεμασμένη στην κρεβατοκάμαρά της;




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι - Σοφία Πανίδου Εικονογράφηση : Κώστας Μαρκόπουλος Από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ