Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2022

γενόσημα

γενόσημα - Κωνσταντίνος Λουκόπουλος

Από τις εκδόσεις ΑΩ

Έχουμε συνηθίσει τον  όρο " γενόσημα" να τον συνδυάζουμε με τα φάρμακα των οποίων η δραστική ουσία δεν καλύπτεται από δικαιώματα των μεγάλων φαρμακοβιομηχανιών. Αποτελούν κυρίως αντίγραφα πρωτότυπων φαρμάκων που λειτουργούν όμως με τον ίδιο τρόπο σε πολύ πιο προσιτές τιμές.

Ο Κωνσταντίνος Λουκόπουλος μας παρουσιάζει τα δικά του γενόσημα που είναι μια ποιητική συλλογή διαφορετική από αυτές που έχουμε συναντήσει μέχρι τώρα. Αποτελούμενη από 278 πεζά ποιήματα όπως χαρακτηρίζονται στο εξώφυλλο του βιβλίου το οποίο κοσμεί μια φωτογραφία που από μόνη της είναι αρκετή για να ταξιδέψει τον αναγνώστη σε άλλες εποχές και να ξυπνήσει συναισθήματα.

Στις σελίδες της συλλογής αυτής, θα συναντήσει κανείς όλων των ειδών τις σκέψεις και ανησυχίες. Ποιήματα που αφορούν τη ζωή, το θάνατο, την ευτυχία τη μοναξιά , τον έρωτα ( μα είναι δυνατόν να απουσιάζει ο έρωτας από μια τόσο πλούσια ,πληθωρική και πολυσήμαντη ποιητική συλλογή; ) και την ίδια την ποίηση και τους ποιητές.

Ο ποιητής χρησιμοποιεί εξαιρετικά προσεγμένο και λακωνικό λεξιλόγιο έτσι ώστε με μόνο λίγες λέξεις καταφέρνει να περιγράψει εικόνες, χρώματα, καταστάσεις, ήχους, μυρωδιές,αναμνήσεις και συναισθήματα.

Ποτέ άλλοτε δεν έχω συναντήσει μία μόνο πρόταση και ταυτόχρονα τόσες πολλές προτάσεις μαζεμένες σε ένα μόνο βιβλίο να καταφέρνουν να μιλήσουν κατευθείαν στην καρδιά μου και να με μεταφέρουν σε πολλά και διαφορετικά μέρη.

Αυτό που καταφέρνει η συγκεκριμένη ποιητική συλλογή είναι οτι μπορεί να διαβαστεί από ανθρώπους οποιασδήποτε ηλικίας, φύλου, κοινωνικής,επαγγελματικής,πνευματικής ή οικονομικής κατάστασης ,από τη μία ως την άλλη άκρη της γης και γενικά από όλους. Είναι τόσο μεγάλη η θεματική της που είμαι σίγουρη πως μπορεί να μιλήσει σε κάθε αναγνώστη ξεχωριστά και ο καθένας να βρει κομμάτια του εαυτού του και της ζωής του μέσα από τις λέξεις.

Τα "γενόσημα" είναι μια απάντηση σε όσους πιστεύουν πως η ποίηση είναι μόνο για λίγους κι εκλεκτούς. Και ταυτόχρονα μια επιβεβαίωση για εμάς που πιστεύουμε οτι η ποίηση βρίσκεται παντού γύρω μας, σε κάθε τι μικρό , κοινό και καθημερινό. Η ποίηση είναι προσιτή από όλους σαν τα γενόσημα φάρμακα που μπορούμε να προμηθευτούμε και να εμπιστευτούμε.

Δείτε λοιπόν τα "γενόσημα" του Κωνσταντίνου Λουκόπουλου σαν μικρές ποσότητες μιας δραστικής ουσίας που δεν καλύπτεται πίσω από απρόσωπες βιομηχανίες. Σαν μικρές ενέσεις που προσφερουν αγαλλίαση στην ψυχή, καταπράϋνση στο μυαλό, και απάλυνση στον πόνο της καρδιάς και του σώματος.

Και τολμήστε να απολαύσετε την ανάγνωσή τους με μεγάλες αλλά μόνο θετικές παρενέργειες.

η ποίηση

Ποίηση είναι, αυτή η επαναδιατύπωση. Και, το πώς σκαρφάλωνε ξανά στις κλίμακες το κάθε σπασμένο τραγούδι.

μαύρα νερά

Επίσης ποίηση είναι, εκεί που τα λόγια σε άδειασαν και δεν υπήρχαν ήχοι και μια γριά ίσιωνε τη φούστα της με τις παλάμες, πριν κολυμπήσει στο σκοτάδι. Και τα νερά που μείναν μαύρα ακόμη κι όταν χάραξε. Καλύτερα· να μην τη βλέπουν γυμνή οι ποιητές, γριά γυναίκα.

ποιητές

Μα πλέον άφαντοι κι οι ποιητές, δεν εμφανίζονται· ούτε καν για να πιστοποιήσουν την ποίηση που μόλις αναγνώρισαν ως τέτοια.

Ρ.Σ.

Ακολουθήστε μας στο Facebook και στο Instagram

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι - Σοφία Πανίδου Εικονογράφηση : Κώστας Μαρκόπουλος Από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ