Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022

Το χρονικό της Λανιακέα

Το χρονικό της Λανιακέα - Σπύρος Κιορσάββας

Μέρος Πρώτο - Τα κλειδιά του Τιτάνα
Μέρος Δεύτερο - Το ζωντανό Βιβλίο
Μέρος Τρίτο - Οι διεκδικητές της δύναμης

Από τις εκδόσεις Παράξενος Ελκυστής

Ένα από τα βασικότερα στοιχήματα που καλούνται οι συγγραφείς των βιβλίων φαντασίας να κερδίσουν , είναι να καταφέρουν να μεταφέρουν τον αναγνώστη στον φανταστικό τους κόσμο και να τον εγκλωβίσουν εκεί καθ'ολη την διάρκεια της ανάγνωσης. Δεν ξέρω για εσάς αλλά αυτό που ζητάω εγώ από ένα βιβλίο φαντασίας είναι να βυθιστώ στις σελίδες του και να ταξιδέψω σε μέρη απόκοσμα και μαγικά. Κι εδώ, ο νεαρός συγγραφέας αυτής της τριλογίας φαίνεται να το έχει καταφέρει.

Τα πρόσωπα, οι συνήθειες και η ιστορία του κόσμου που περιγράφονται στα βιβλία γίνονται γνωστά κατά τη διάρκεια της δράσης , η οποία ξεκινάει κυριολεκτικά από την πρώτη σελίδα. Έτσι, δεν χάνεται πολύτιμος χρόνος με άσκοπες περιγραφές, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχουν εικόνες που ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια μας κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης. Οι διάλογοι διαθέτουν χιούμορ, κάτι που δεν έχω ξανασυναντήσει σε βιβλίο φαντασίας κι αυτό ήταν κάτι που ξεχώρισα και μου άρεσε ιδιαίτερα σε αυτά τα βιβλία.

Υπόθεση
Όταν πριν πεντακόσια χρόνια , τρεις Μάγοι κατάφεραν να γίνουν Αθάνατοι χρησιμοποιώντας τα πιο βαθιά μυστικά της μαγείας,κατέστρεψαν τη φυσική ισορροπία. Οι μόνοι που μπορούσαν να επαναφέρουν την ισορροπία αυτήν ήταν οι έξι φύλακες που είχαν τη δύναμη να ελέγχουν τα στοιχεία της φύσης. Οι φύλακες μπόρεσαν να νικήσουν τους Μάγους και να τους κρατήσουν φυλακισμένους στο βουνό του Τιτάνα. Οι ήρωές μας ξεκινούν ένα ταξίδι αναζήτησης των κλειδιών της φυλακής αυτής που κάποιος έκλεψε και αν πέσουν σε λάθος χέρια οι Αθάνατοι θα επιστρέψουν στην Λανιακέα με σκοπό να την καταστρέψουν.

Το μυθιστόρημα είναι γεμάτο από μαγεία και σκηνές δράσης. Έχει συγκίνηση, όμορφες περιγραφές από φυσικά τοπία και εικόνες. Το κυρίαρχό του στοιχείο και αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει , είναι κατά τη γνώμη μου οι ήρωές του. Άλλοι γνωρίζουν τις δυνάμεις τους κι άλλοι μαθαίνουν σιγά σιγά τον εαυτό τους. Είναι όμως χαρακτήρες που κάνουν λάθη , μα δε διστάζουν να ζητήσουν συγχώρεση, νιώθουν ευγνωμοσύνη και προτίθενται να θυσιαστούν για να σώσουν τον κόσμο αλλά και να προστατέψουν τους φίλους και συμμάχους τους.

" Δεν στεναχωριέμαι που τον σκότωσα.Στεναχωριέμαι μόνο για ένα πράγμα: εκείνος έγινε η αιτία που έμαθα να μισώ. Από τότε παλεύω να ελέγξω το θυμό μου. Κάθε μέρα παλεύω να μην γίνω το τέρας που έγινα εκείνη τη μέρα. Γι'αυτό δε σκοτώνω τους εχθρούς μου. Προτιμώ να ζουν και να ξέρουν πως έχασαν."

Προσωπικά διάβασα και τα τρία μέρη της τριλογίας  το ένα μετά το άλλο αφού ακολουθούσα πιστά τους ήρωες και τις περιπέτειές τους που δεν μπορούσα να μην δω την συνέχεια της πορείας τους και την εξέλιξή τους. Άλλωστε ο κάθε τόμος όταν τελειώνει αφήνει τον αναγνώστη μετέωρο να αγωνιά για τη συνέχεια της ιστορίας.

Στο δεύτερο μέρος, οι δύο βασικοί πρωταγωνιστές χωρίζονται και ο ένας δεν γνωρίζει την πορεία του άλλου , όχι όμως και ο αναγνώστης. Μου άρεσε πολύ αυτό το κομμάτι, με τους δύο ήρωες να ξεκινούν καινούριες περιπέτειες και να απορώ αν θα καταφέρουν να βρεθούν ξανά μαζί.

Στο δεύτερο μέρος , η υπόθεση πραγματικά απογειώνεται! Νέα πρόσωπα και πλάσματα προστίθενται αλλά και παλιές φιλίες και συμμαχίες δυναμώνουν και επισφραγίζονται. Το δεύτερο μέρος ένιωσα πως είχε πολύ περισσότερη ενέργεια από το πρώτο. Ένιωσα τη δύναμη των στοιχείων της φύσης, τη δύναμη των θεών και των Μάγων σε κάθε κεφάλαιο του βιβλίου.

" Κανένας δεν ξέρει αν η νέα εποχή θα είναι η ίδια ... Ελπίζουμε μόνο πως θα είναι καλύτερη."

Και φυσικά συνέχισα με το τρίτο μέρος της σειράς , το οποίο λανθασμένα πίστευα οτι θα είναι και το τέλος της ιστορίας, όμως όχι! Το τρίτο μέρος λοιπόν , είναι η σύνδεση όλων αυτών που διαβάσαμε στα δύο πρώτα με την υπόσχεση πως θα υπάρξει μια επική συνέχεια την οποία εγώ προσωπικά αναμένω με μεγάλη ανυπομονησία.

Τέλος θέλω να τονίσω πως διαβάζοντας τα τρία αυτά βιβλία, βλέπω ξεκάθαρα τη εξέλιξη του συγγραφέα και αυτό με κάνει να αισιοδοξώ πως θα υπάρξουν και άλλα καλύτερα λογοτεχνικά βήματα στην πορεία!
Εν ολίγοις , τα τρία αυτά βιβλία , θα ανταμείψουν τους λάτρεις της λογοτεχνίας του φανταστικού! Ένα έργο πολύ δυνατό από έναν πολλά υποσχόμενο νεαρό συγγραφέα!

Ρ.Σ.

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο instagram

Οπισθόφυλλα
Τα κλειδιά του Τιτάνα είναι το πρώτο μέρος της τετραλογίας: Το χρονικό της Λανιακέα.
Πέρασαν είκοσι χρόνια ηρεμίας, αλλά ο πόλεμος χτυπά ξανά την πόρτα του Ζέλκεμαρ. Ο βασιλιάς Ντέσμοντ αντιμετωπίζει μια αδικαιολόγητη εισβολή, που δε σκοπεύει να αφήσει ατιμώρητη. Οι Κυβερνήτες της Ένωσης των Συντεχνιών δε συμφωνούν για το αν θα πρέπει να βοηθήσουν τον Βασιλιά. Καθένας τους έχει τους δικούς του λόγους για να εμπλακεί στον πόλεμο, αλλά οι φωνές που αρνούνται είναι ηχηρές. Όλα αυτά συμβαίνουν όσο η Αλάρυα, μια νεαρή κοπέλα προικισμένη με τη δύναμη του Νερού, αναζητά τα Κλειδιά του Τιτάνα, μιας πανάρχαιας φυλακής που δεν πρέπει να ανοίξει. Σύντομα, θα ανακαλύψει πως έχει φίλους, φίλους που δε γνώριζε, φίλους που είναι δεμένοι μαζί της στην ίδια μοίρα: να προστατέψουν τον κόσμο της Λανιακέα από τη φρίκη που αναδύεται στο αρχαίο βουνό.

Το ζωντανό βιβλίο είναι το δεύτερο μέρος της τετραλογίας: Το χρονικό της Λανιακέα.
Μια συμφωνία που δημιούργησε τον κόσμο όπως τον ξέρουμε. Ένα κειμήλιο χαμένο στα βάθη του χρόνου. Πώς θα βρουν οι Φύλακες αυτό που πάντα κινείται; Τι θα μάθουν, αν καταφέρουν να βρουν το Ζωντανό Βιβλίο;

Οι διεκδικητές της δύναμης είναι το τρίτο μέρος της τετραλογίας: Το χρονικό της Λανιακέα.

Ο κόσμος της Λανιακέα ξαναζεί τους εφιάλτες του παρελθόντος, όσο οι Φύλακες προσπαθούν να γιατρέψουν τις πληγές τους. Έρχεται η ώρα να πληρωθεί το τίμημα κάθε επιλογής. Σκορπισμένοι και τσακισμένοι από την τελευταία τους ήττα, οι Έξι Φύλακες των Στοιχείων καλούνται να αντιμετωπίσουν πλέον ανοιχτά τους Τρεις Αθάνατους και τις στρατιές τους, που έρχονται έτοιμοι να διεκδικήσουν την απόλυτη δύναμη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι - Σοφία Πανίδου Εικονογράφηση : Κώστας Μαρκόπουλος Από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ