Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2022

"Το βραχιόλι της φωτιάς"


"Το βραχιόλι της φωτιάς"

Βεατρίκη Σαΐας-Μαγρίζου

Εκδόσεις Καστανιώτη 



"Το βραχιόλι της φωτιάς" είναι το οδοιπορικό της πατρικής οικογένειας της συγγραφέως. Ο Μεντές, η Μπενούτα και τα παιδιά τους είναι οι κεντρικοί ήρωες του βιβλίου. Η αφήγηση ξεκινάει με τη μεγάλη φωτιά στη Θεσσαλονίκη το 1917. Από την πύρινη λαίλαπα θα σώσει την οικογένειά ένας τσιγγάνος. Η Μπενούτα,  θα έρθει σε επαφή με έναν άλλο λαό, τόσο διαφορετικό από τον δικό της. Και ενώ στην αρχή δυσκολεύεται, η παραμονή της στον καταυλισμό, θα της διδάξει ότι δε διαφέρουν και πολύ οι άνθρωποι από όπου και αν προέρχονται. Η ιστορία θα δείξει ότι οι δύο ομαδες, αν και διαφορετικές, έχουν κοινή μοίρα.

Την οικονομική κατάρευση της οικογένειας Σαΐας ακολουθεί η Γερμανική κατοχή. Η μοίρα των Εβραίων είναι προκαθορισμένη.

Η συγγραφέας αναφέρεται στα τραγικά γεγονότα που συνέβησαν στη Θεσσαλονίκη στις 11 Ιουλίου του 1942. Οι άντρες Εβραίοι μεταξύ 18-45 ετών κλήθηκαν στην πλατεία Ελευθερίας. Στην ίδια πλατεία που τον Ιούλιο του 1908 ακούστηκε σε δέκα γλώσσες το μήνυμα "Ελευθερία -Ισότητα-Αδελφότητα", η ίδια πλατεία δέχτηκε με την ίδια ένταση το μήνυμα "Ρατσισμός - Εξευτελισμός - Ταπείνωση".

Εκεί 9000 άντρες υπέστησαν δημόσιο εξευτελισμό. 

Ανάμεσα τους και τα μέλη της οικογένειας Σαΐας.

Έπειτα από το τραγικό αυτό συμβάν, γνωστό και ως "Μαύρο Σάββατο" ξεκινά ο εκτοπισμός των Εβραίων στα στρατόπεδα συγκεντρώσεως.

Ποια μια είναι η μοίρα της Οικογένειας; 

Ποσοι και ποιοι θα επιστρέψουν;

Τι είναι το βραχιόλι της φωτιάς;


Ένα βιβλίο που γεμίζει συναισθήματα τον αναγνώστη. Η ιστορία του ολοκαυτώματος μετράει πολλά θύματα που πρέπει να θυμόμαστε.

Η συγγραφέας με αμεσότητα περιγράφει την περιπέτεια της δικής της οικογένειας και συγκινεί τον αναγνώστη.

Στόχος της να γράφει για  αλήθειες, μήπως ο κόσμος γίνει καλύτερος"

Την ευχαριστούμε.

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου 

Το δραματικό οδοιπορικό μιας εβραϊκής οικογένειας στις ζοφερές στιγμές του εικοστού αιώνα. Το χρονικό μιας κοινωνίας που συντρίβεται και αναφύεται μέσα από τα ερείπιά της. Η θυελλώδης ιστορία του μικρού Ιωσήφ, όπως την καταγράφει ένα νυχτερινό παραμύθι: Θεσσαλονίκη, 1917. Οι φλόγες ζώνουν την εβραϊκή συνοικία. Η Μπενούτα με τα παιδιά της βρίσκονται στο σπίτι. Ένας Τσιγγάνος, ο Αγγελής, τους διασώζει την τελευταία στιγμή. Τους μεταφέρει στον καταυλισμό του, μακριά απ' τον όλεθρο. Μεγάλο μέρος της πόλης καταστρέφεται. Ένα πολύτιμο κόσμημα σώζεται. Ένα κειμήλιο που συνδέει ανθρώπους και γεγονότα. Εβραίους και Τσιγγάνους. Δυο λαούς με διαφορετική κοσμοαντίληψη αλλά με πεπρωμένο κοινό. Πόλεμος, ναζιστική θηριωδία, Άουσβιτς. Οι σκληρές σελίδες του Ολοκαυτώματος. Η οδύσσεια ενός βραχιολιού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι - Σοφία Πανίδου Εικονογράφηση : Κώστας Μαρκόπουλος Από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ