Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022

Παγωμένα Πέλματα

Παγωμένα Πέλματα - Βαγγέλης Μπέκας

Από τις εκδόσεις Ψυχογιός


Τα "Παγωμένα Πέλματα" είναι το δεύτερο βιβλίο του Βαγγέλη Μπέκα που διαβάζω. Το πρώτο ήταν το " Ο γιος μας" το οποίο με άφησε με τις καλύτερες των εντυπώσεων και ομολογώ πως ξεκίνησα  με μεγάλες προσδοκίες το βιβλίο αυτό,στις οποίες και ανταποκρίθηκε πλήρως.

Θεωρώ πως ο συγγραφέας αποφεύγει λάθη του παρελθόντος, παρουσιάζει μια ιστορία χωρίς περιττές λεπτομέρειες,ούτε σκληρές σκηνές ωμής βίας.Μια ιστορία ολοκληρωμένη, με αρχή,μέση ,τέλος και την απαραίτητη ένταση που χρειάζεται ένα βιβλίο του είδους,ανατροπές ,σασπένς και κοινωνικά μηνύματα. Κινείται βέβαια σε πιο safe μονοπάτια και δεν ξεφεύγει από τη συνηθισμένη ροή ενός αστυνομικού μυθιστορήματος , χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως δεν αποτελεί ένα αξιόλογο έργο που διάβασα με ευχαρίστηση.

Από τον τίτλο ακόμα, το μυαλό μου γέμισε φρικιαστικές εικόνες. Μεταφέρθηκα σε ένα νεκροτομείο,όπου τα παγωμένα πέλματα κάνουν την εμφάνισή τους πάνω σε νεκροκρέβατα.Αλλά και σε παγωμένα πέλματα που κρέμονται δίπλα από τα πρόσωπα των αστυνομικών που ερευνούν την υπόθεση μιας μυστηριώδους δολοφονίας ή μήπως ήταν αυτοκτονία; Και ξαφνικά ένιωσα κι εγώ τα πέλματά μου να κρυώνουν.

Η Σοφία,μια νεαρή υπαστυνόμος που παίρνει μετάθεση στο ανθρωποκτονιών στην Αθήνα, ο προιστάμενός της που της κάνει τη ζωή δύσκολη και ο Θωμάς ,πρώην δημοσιογράφος και νυν ιδιωτικός ντετέκτιβ ειναι οι πρωταγωνιστες αυτού του αστυνομικού μυθιστορήματος. Ο λόγος τους ανήκει , καθώς παρουσιάζουν τα γεγονότα ο καθένας από τη δική του σκοπιά. Οι ιστορίες τους μοιάζουν ανεξάρτητες μα εντέλει συνδέονται με τρόπο απρόσμενο.

Τα "Παγωμένα Πέλματα" είναι ένα γνήσιο αστυνομικό μυθιστόρημα, με συναρπαστική πλοκή  και δυνατούς χαρακτήρες που δεν το βάζουν κάτω παρά τις αντιξοότητες και παλεύουν για την αποκάλυψη της αλήθειας.Ήρωες που ταλαιπωρούνται από  όνειρα που τους στοιχειώνουν αλλά και που βρίσκονται μπλεγμένοι σε καταστάσεις που οι ίδιοι δεν έχουν επιλέξει.

Ισχυροί οικογενειακοί δεσμοί και φιλίες αποδυναμώνουν και η εμπιστοσυνη κλονίζεται.

Ο συγγραφέας , επιλέγει να καταδείξει και διάφορα κοινωνικά φαινόμενα με κυρίαρχο αυτό του σεξισμού στο χώρο εργασίας και αποσκοπεί στην κατάρριψη των έμφυλων στερεοτυπων. Ειδικά σε εργασιακούς χώρους όπως αυτός της αστυνομίας ,όπου οι άντρες θεωρούνται κατά βάση σε πλεονεκτική θέση.

Το μυθιστόρημα είναι σύγχρονο και κινηματογραφικό. Διαβάζεται ευχάριστα ,έχει αγωνία ενώ ταυτόχρονα είναι ικανό να μας βάλει σε σκέψεις σχετικά με το πού βαδίζουμε σαν κοινωνία, αλλά και ο καθένας προσωπικά μέχρι πού είναι διατεθιμένος να θέσει τα όριά του.

Αλήθεια , τι θα κάναμε εμείς αν ήμασταν στη θέση της Σοφίας ή του Θωμά; Διαβάστε τα παγωμένα πέλματα και δώστε κι εσείς την απάντηση στον εαυτό σας.

Οι λάτρεις του είδους και όχι μόνο, θα το αγαπήσετε!

Σας το προτείνω!

Ρ.Σ.

Ακολουθήστε μας στο Facebook  και στο Instagram

Οπισθόφυλλο

Η υπαστυνόμος Σοφία Μήτση νομίζει πως είναι τυχερή. Το όνειρό της να πάρει μετάθεση στο Ανθρωποκτονιών επιτέλους πραγματοποιείται και είναι σίγουρη ότι η ζωή της θα αλλάξει προς το καλύτερο. Ο προϊστάμενός της, όμως, καυχιέται ότι βάζει τα θηλυκά στη θέση τους και την προσγειώνει απότομα στην πραγματικότητα.
Την ημέρα που η Σοφία αναλαμβάνει υπηρεσία, μια γυναίκα εντοπίζεται νεκρή στο διαμέρισμά της - και αυτό είναι μόνο η αρχή. Αναζητώντας τη διαλεύκανση του μυστηρίου, η Σοφία θα οδηγηθεί σε σκοτεινά στενά της Αθήνας και του Πειραιά. Τα βήματά της θα διασταυρωθούν με εκείνα του Θωμά Δήμου, πρώην δημοσιογράφου και νυν ιδιωτικού ερευνητή. Και οι δύο μάχονται να επουλώσουν πληγές του παρελθόντος, μπλέκουν σε παγίδες του παρόντος και αναμετρώνται με τα όριά τους. Κάποιος δολοφονεί γυναίκες που αστράφτουν στις οθόνες των κινητών και παίζει πόκερ με τα αγαπημένα τους πρόσωπα.
Συναρπαστικοί ήρωες και ανατρεπτική πλοκή σε ένα σύγχρονο μυθιστόρημα για την αξία της φιλίας και τη μάχη των φύλων σε μια Αθήνα που ανοίγεται στη θάλασσα. 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι - Σοφία Πανίδου Εικονογράφηση : Κώστας Μαρκόπουλος Από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ