Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022

Ξενοδοχείο Metropol

Ξενοδοχείο Metropol - Eugen Rugen

Από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος

Μετάφραση : Γιώτα Λαγουδάκου


Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εγώ όταν ακούω για ρώσικη λογοτεχνία στο μυαλό μου έρχονται οι παλιοί Ρώσοι κλασικοί συγγραφείς,κάτι που συνήθως μου προκαλεί φόβο και διστάζω να προχωρήσω στην ανάγνωσή τους. Παρόλα αυτά ξεκίνησα να διαβάζω αυτό το βιβλίο γνωρίζοντας πως πρόκειται για ένα δυνατό ψυχογράφημα και φυσικά δεν απογοητεύτηκα.

Η Σαρλότε και ο άνδρας της,Βίλχελμ μεταφέρονται στο ξενοδοχείο Metropol της Μόσχας , όπου προσποιούνται οτι απολαμβάνουν πολυτελείς διακοπές μα ο λόγος που βρίσκονται εκεί είναι τελείως διαφορετικός. Στην χιονισμένη Μόσχα, το 1936 , στην ηγεσία βρίσκεται ο Στάλιν και οι εκκαθαρίσεις του κυβερνώντος κομμουνιστικού κόμματος έχουν ξεκινήσει έπειτα από μια σειρά υποτιθέμενων αδιάβλητων δικών.

Όπως θα διαβάσει κανείς στο οπισθόφυλλο , η Σαρλότε είναι η γιαγιά του συγγραφέα και τα περισσότερα γεγονότα που αναφέρονται είναι αληθινά , εμπλουτισμένα με μυθοπλαστικά στοιχεία αλλά και έγγραφα κι επιστολές των προσώπων που εμπλέκονται.

Όταν πρόκειται να διαβάσω ένα μυθιστόρημα που βασίζεται σε αληθινές μαρτυρίες , μου αρέσει να κάνω μια μικρή έρευνα σχετικά με τα πρόσωπα και τα γεγονότα της εποχής. Ο συγγραφέας, γεννημένος στη Ρωσία από Ανατολικογερμανούς γονείς έχει γράψει ακόμα ένα βιβλίο με τίτλο "Τις μέρες που λιγόστευε το φως" όπου περιγράφει κι εκεί την ιστορία της οικογένειάς του, για το οποίο έχει βραβευτεί με το Γερμανικό Βραβείο Λογοτεχνίας και το βραβείο Alfred Döblin.

Το βιβλίο χωρίζεται σε μικρά κεφάλαια όπου τα γεγονότα παρουσιάζονται μέσα από αφηγήσεις τριών προσώπων.Της κεντρικής ηρωίδας και γιαγιά του συγγραφέα,Σαρλότε, του Βασίλι Βασίλιεβιτς, πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής του Ανώτατου Δικαστηρίου της ΕΣΣΔ και της Χίλντε , πρώης συζύγου του Βίλχελμ.

Θα περίμενε κανείς οι αφηγήσεις να είναι σε πρώτο πρόσωπο, όμως όχι.Η αφήγηση ανήκει στον  συγγραφέα που συνδέεται και συναισθηματικά με τους ήρωες.Με ύφος απαλλαγμένο απο μελοδραματισμούς,προσπαθεί να μεταφέρει πιστά τα βιώματά τους και προσωπικά πιστεύω οτι χαρίζει στο βιβλίο ένα κύρος,μια αξιοπιστία και το μετατρέπει σε ένα ξεχωριστό και συγκλονιστικό ανάγνωσμα. Ο συγγραφέας δεν διστάζει να κάνει την κριτική του για τις αυθαιρεσίες της επιχείρησης των μεγάλων εκκαθαρίσεων και να φανερώσει τα κακώς κείμενα αλλά και λεπτομέρειες άγνωστες για τον πολύ κόσμο από το κλίμα της εποχής.

Το Metropol παρουσιάζει με ακρίβεια και μέσα σε ένα μοναδικό ατμοσφαιρικό περιβάλλον μια ιστορία γεμάτη από τρόμο, φόβο,αμφιβολίες,υποψίες και προδοσίες. Όσο οι σελίδες προχωρούν, ο κλοιός στενεύει για τους πρωταγωνιστές και η ιστορία γίνεται όλο και πιο κλειστοφοβική.

"Κάποιες φορές η πραγματικότητα αντιβαίνει σε κάθε πιθανότητα. Τότε ο αφηγητής έχει δύο επιλογές: είτε να αποκρύψει την αλήθεια είτε να τη διαστρεβλώσει,έτσι ώστε να πληροί τις πιθανότητες. Ή να ζητήσει να μιλήσει προβάλλοντας μια δικαιολογία."

Πρόκειται για ένα  υπέροχο βιβλίο, αμιγώς πολιτικό , άριστο από όλες τις πλευρές που αξίζει να διαβαστεί από όλους.

Ρ.Σ.

Ακολουθήστε μας στο Facebook  και στο Instagram

Οπισθόφυλλο
Μόσχα, 1936. Η Γερμανίδα κομμουνίστρια Σαρλότε ξεκινά με τον άντρα της και τη νεαρή Βρετανή Τζιλ ένα ταξίδι στην καινούργια τους πατρίδα, τη Σοβιετική Ένωση. Το ζευγάρι ζει και εργάζεται στο Σημείο 2 του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της Κομιντέρν, μέχρι που ξαφνικά τίθενται σε διαθεσιμότητα και μεταφέρονται στο πολυτελές ξενοδοχείο Metropol.
Η καθημερινότητα των ενοίκων του Metropol φωτίζει το πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό σκηνικό της εποχής: τον φόβο απέναντι στο σταλινικό καθεστώς, τις δήθεν αντικειμενικές δίκες, τις ατελείωτες ουρές έξω από τα καταστήματα, τις σχέσεις των ανθρώπων που κλονίζονται από τις υποψίες.
Ο Όιγκεν Ρούγκε επιστρέφει στην ιστορία της οικογένειάς του με ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα της σύγχρονης Ιστορίας. "Οι πιθανές λεπτομέρειες είναι επινοημένες", γράφει ο ίδιος, "αλλά οι απίθανες είναι αληθινές". Και η γυναίκα με το ψευδώνυμο Σαρλότ Ζερμέν, που στο τέλος εκείνου του καλοκαιριού, στο ξενοδοχείο Metropol της Μόσχας, βρίσκεται μπροστά σε ένα αβέβαιο μέλλον, ήταν η γιαγιά του. Στο Ξενοδοχείο Metropol, ο Ρούγκε ακολουθεί τρεις ανθρώπους στη στενή κορυφογραμμή μεταξύ πεποίθησης και γνώσης, εντιμότητας και υπακοής, υποψίας και προδοσίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι - Σοφία Πανίδου Εικονογράφηση : Κώστας Μαρκόπουλος Από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ