Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022

Περιδιαβαίνοντας στη Γερμανία

Περιδιαβαίνοντας στη Γερμανία - Γιάννης Κατσίκης

Από τις εκδόσεις ΑΩ


Τρεις φορές έχω ταξιδέψει στη Γερμανία. Μία στο Μόναχο , μία στο Βερολίνο και μία διαβάζοντας αυτό το βιβλίο. Δύσκολο να το κατατάξει κανείς σε ένα είδος. Είναι ιστορικό βιβλίο με ακριβείς αναφορές σε ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν τη Γερμανία αλλά και ολόκληρη την ανθρωπότητα.Είναι αφήγηση αληθινών ιστοριών, αυτοβιογραφία αλλά και ένας ταξιδιωτικός οδηγός ή ένα λεύκωμα με πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τη Γερμανία του τότε και του σήμερα.

Ο κ. Κατσίκης περιδιαβαίνει στη Γερμανία και μας αφηγείται τις εμπειρίες του με τα μάτια τα δικά του από τότε που ήταν ο ίδιος νέος μέχρι σήμερα και παρατηρεί ομοιότητες και διαφορές της Γερμανίας που ήταν κάποτε με την χώρα που είναι τώρα. Παρατηρεί τους ανθρώπους , τις λίμνες,τους δρόμους,τα ποτάμια και φωτογραφίζεται δίπλα στο Τείχος του Βερολίνου,στην Πύλη του Βραδεμβούργου και στα ανάκτορα του Μονάχου.

Αξιοθέατα της Ευρωπαϊκής αυτής χώρας, ο Β' Παγκόσμιος πόλεμος,η μετανάστευση, φυσικά τοπία αλλά και οι σχέσεις των ανθρώπων είναι μερικά από τα σημεία στα οποία στέκεται ο συγγραφέας και μας παρουσιάζει μια πλήρη και ενδιαφέρουσα ανάλυση από την δική του οπτική γωνία. Κάποια ήδη γνωστά στον απλό κόσμο μα και κάποια άγνωστα στους πολλούς γεγονότα , συνθέτουν ένα παζλ ιστορίας, εικόνων και  προσωπικών εμπειριών.

Γραμμένο με καλαισθησία, φυσικότητα και κάποιες δόσεις χιούμορ καλεί τους αναγνώστες να πραγματοποιήσουν ένα νοερό ταξίδι στη Γερμανία αλλά και στο χρόνο. Διαβάζεται ευχάριστα χωρίς λεπτομερείς και αναλυτικές περιγραφές που μπορεί να κουράσουν μα με αφηγήσεις που προτρέπουν τον αναγνώστη να ζητάει κι άλλες.

Φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι  συγκρίσεις με τη χώρα μας. Συγκρίσεις που ο ίδιος ο συγγραφέας σκέφτεται φωναχτά αλλά και που ο κάθε αναγνώστης θα κάνει αναπόφευκτα.

" Με πόσα όμορφα, με πόσα ενδιαφέροντα είναι προικισμένη η πατρίδα μας , μα τα περισσότερα μένουν αναξιοποίητα."

Σας προσκαλώ λοιπόν κι εγώ να  επιβιβαστείτε και να απολαύσετε την αναγνωση αυτού του όμορφου και διαφορετικού βιβλίου.

Καλό σας ταξίδι!

Ρ.Σ.

Ακολουθήστε μας στο Facebook και στο Instagram

Οπισθόφυλλο

Αυτό που κυρίως ξεχωρίζει το συγκεκριμένο βιβλίο από άλλα ταξιδιωτικά είναι το διπλό βλέμμα: ο συγγραφέας, πλήρης κάτοχος των εκφραστικών του μέσων πια μετά από τόσα πετυχημένα βιβλία, αποτολμά σύγκριση όχι μόνο των δυο Γερμανιών τού χτες με την ενιαία Γερμανία τού σήμερα, αλλά και του τοτινού δικού του, νεανικού βλέμματος, με το τωρινό ώριμο. Έτσι, πέρα από τα πολλά εντυπωσιακά που μαθαίνουμε για τις πόλεις, τα χωριά, τον Παγκόσμιο Πόλεμο, τα ποτάμια, τα κάστρα, τις μπιραρίες, τα μουσεία, τους αυτοκινητόδρομους, τους ανά τους αιώνες σχέσεις Ελλήνων-Γερμανών, τα συνοριακά μικροεπεισόδια, το αναπόφευκτο τείχος του Βερολίνου, τις γερμανικές νοοτροπίες και πολλά άλλα, γινόμαστε σοφότεροι και μέσα από τη συγκαταβατική ματιά που ο Κατσίκης ρίχνει στις εντυπώσεις, τις ιδέες και την πραγματικότητα όπου ζούσε ο παλιός του εαυτός- και η ματιά του αυτή μάς κάνει να σταματάμε πρόσκαιρα την ανάγνωση και να χαμογελάμε στοχαζόμενοι· ή να στοχαζόμαστε χαμογελαστοί. 

Δημήτρης Φύσσας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι - Σοφία Πανίδου Εικονογράφηση : Κώστας Μαρκόπουλος Από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ