Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022

Μαύροι Κύκνοι

Μαύροι Κύκνοι - Θεοφανία Ανδρονίκου - Βασιλάκη 

Από τις εκδόσεις Χάρτινη Πόλη


Στο παρελθόν υπήρχε η αντίληψη πως οι κύκνοι, αυτά τα όμορφα και εντυπωσιακά πτηνά,ήταν μόνο άσπροι. Όταν έπειτα από χρόνια βρέθηκαν κύκνοι που ήταν μαύροι, η έκφραση " Μαύροι Κύκνοι" ταυτίστηκε με το γεγονός που είναι απίθανο να συμβεί. Με το γεγονός που έρχεται να ανατρέψει μια σειρά από προβλεπόμενες και παγιωμένες αντιλήψεις. Ένα γεγονός που προκαλεί έκπληξη και ως εκ τούτου θεωρώ τον τίτλο του βιβλίου απόλυτα ταιριαστό με το περιεχόμενό του.

Η Ιόλη είναι μια νεαρή αστυνομικός που ζει στην Ελλάδα κι ένα τραυματικό γεγονός του παρελθόντος την έστρεψε προς την αναζήτηση της αλήθειας και την καταπολέμηση της εγκληματικότητας. Έξυπνη , παρατηρητική,ανήσυχη και δραστήρια είναι μια επιτυχημένη και αφοσιωμένη αστυνομικός. Ένα  ευχάριστο γεγονός την φέρνει στην χιονισμένη και στολισμένη για τα Χριστούγεννα Γερμανία, όπου έρχεται αντιμέτωπη με ένα φριχτό έγκλημα στο οποίο εμπλέκονται αγαπημένα πρόσωπα του οικογενειακού της περιβάλλοντος αλλά και της πριγκιπικής οικογένειας, κάτι που δεν αφήνει περιθώρια λάθους και αποτελεί επιτακτική ανάγκη την απόδοση δικαιοσύνης. Η εξιχνίαση του εγκλήματος δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Μυστικά, πάθη και λάθη από το παρελθόν έρχονται στο φως και οι συνέπειες των πράξεων και των αποφάσεων που οι πρωταγωνιστές κάποτε πήραν, τώρα έρχονται στην επιφάνεια και επηρεάζουν περισσότερο από όσο θα μπορούσε κανείς να φανταστεί.

Η συγγραφέας, γράφει μια ιστορία γεμάτη ανατροπές που κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον. Το βιβλίο διαβάζεται ευχάριστα, δεν κουράζει, έχει φυσικούς διαλόγους και αποτελεί ιδανική συντροφιά για κάποιον που θέλει να διαβάσει μια ενδιαφέρουσα κινηματογραφική ιστορία.Επενδύει στην ανάλυση των χαρακτήρων έτσι ώστε ο αναγνώστης δεν μπορεί παρά να γνωρίσει τους ήρωες καλύτερα, να νιώσει συμπάθεια για τον κάθε έναν ξεχωριστά και εντέλει να βιώσει μαζί τους την αγωνία τους, τον πόνο τους και φυσικά την λύτρωση όταν η αλήθεια αποκαλύπτεται. Προσφέρει απλόχερα ζωντανές περιγραφές από όμορφα φυσικά τοπία ικανές να εξάψουν τη φαντασία, να μας ταξιδέψουν και να μας βάλουν για τα καλά στο κλίμα της υπόθεσης.

Το βιβλίο πέρα από τον αστυνομικό του κορμό, διαθέτει και το στοιχείο του έρωτα αλλά και αρκετά κοινωνικά ζητήματα. Ψυχικά νοσήματα, ουσίες, ζήλιες, ματαιοδοξία, φιλοδοξίες,οικογενειακές σχέσεις και κοινωνικές ανισότητες.

Επιπλέον κρύβει πολλές εκπλήξεις και ανατροπές αν και καθ'όλη τη διάρκεια της ανάγνωσης ένα υποψιασμένο και πολυδιαβασμένο μυαλό θα συναντήσει μικρά μικρά στοιχεία τα οποία φανερώνουν κάποια από τα γεγονότα που θα συμβούν στο τέλος. Τα στοιχεία αυτά θεωρώ πως δεν αφέθηκαν εκεί τυχαία μα η συγγραφέας ήθελε ο αναγνώστης να αναφωνήσει :" Αφού εκεί ήταν όλη την ώρα , πως δεν το έβλεπα; " Τουλάχιστον αυτό συνέβη με εμένα. Ωστόσο ήταν μια ιστορία που απόλαυσα και προτείνω ειδικά σε όσους αγαπάνε τα βιβλία του είδους. Παρόλο που κυκλοφόρησε πριν το καλοκαίρι , χαίρομαι που το διάβασα αυτήν την εποχή καθώς θεωρώ πως είναι ιδανικό για κουβερτούλα,χουχούλιασμα και ζεστή σοκολάτα!

Ρ.Σ.

Ακολουθήστε μας στο Facebook και στο Instagram

Οπισθόφυλλο

Λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα του 2019, η αστυνόμος Ιόλη Νάτσιου φτάνει στο Τέγκερνζι της Γερμανίας για τον γάμο της μικρότερης ξαδέλφης της. Το γραφικό τοπίο της λίμνης, τα παραδοσιακά κτίσματα περιμετρικά της και οι επιβλητικές, χιονοσκέπαστες βαυαρικές Άλπεις φαντάζουν σαν ειδυλλιακή τοποθεσία για τις γιορτινές μέρες.
Η Ιόλη -έχοντας αφιερωθεί ολοκληρωτικά στην καριέρα της και στην πάταξη του εγκλήματος- αναγκάζεται να επιστρέφει στη χώρα όπου γεννήθηκε, αντιμετωπίζοντας επώδυνες αναμνήσεις και τραύματα του παρελθόντος που δεν έχουν επουλωθεί.
Την παραμονή των Χριστουγέννων και του γάμου ανασύρεται από τη λίμνη νεκρή μία γυναίκα. Δίπλα της επιπλέει ένα νυφικό. Οι Μυστικές Υπηρεσίες του Μονάχου αναλαμβάνουν την εξιχνίαση της υπόθεσης, ενώ επικεφαλής τίθεται ο χαρισματικός αστυνόμος Φέντερικ Χάουζ, που αποφασίζει να συνεργαστεί με την Ιόλη, δίνοντας έτσι άλλη τροπή και ώθηση στην έρευνα.
Ανείπωτα μυστικά, ανόσια πάθη, ανολοκλήρωτοι έρωτες και ατιμώρητα εγκλήματα του παρελθόντος θα αναδυθούν στην επιφάνεια, απειλώντας να καταστρέφουν το παρόν και απαιτώντας δικαίωση. Οι δύο αστυνόμοι θα ενώσουν τις δυνάμεις τους, επιδιώκοντας να φέρουν στο φως τους πραγματικούς ενόχους, χωρίς όμως να μπορούν να διανοηθούν πως οι απροσδόκητες αποκαλύψεις θα αγγίξουν και τους ίδιους.
Ένα ατμοσφαιρικό αστυνομικό θρίλερ, με ευφάνταστη και καταιγιστική πλοκή, ήρωες που μένουν χαραγμένοι στη μνήμη κι απρόσμενη εξέλιξη, η οποία ικανοποιεί και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη! 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι παίκτες

Οι παίκτες - Marco Missiroli Μετάφραση: Μαρία Οικονομίδου Από τις Εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ