Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2022

Σκοτεινό Χιόνι

Σκοτεινό Χιόνι - Samuel Bjork

Από τις εκδόσεις διόπτρα

Δεν ξέρω αν συμπάσχει κανείς μαζί μου αλλά η σχέση μου με την αστυνομική λογοτεχνία είναι μια σχέση εθισμού.Υπάρχουν στιγμές που θέλω να διαβάζω μανιωδώς αστυνομικά βιβλία και περίοδοι που θέλω να κάνω "αποτοξίνωση" από αυτό το είδος. Παρόλο που ο καιρός έξω θυμίζει ακόμα καλοκαίρι και οι νιφάδες του χιονιού  αργούν πολύ να κάνουν την εμφάνισή τους, με ιντρίγκαρε να διαβάσω αυτό το βιβλίο για να με ταξιδέψει στο χιονισμένο Όσλο.

Ο Χόλγκερ Μουνκ και η Μία Κρούγκερ είναι γνωστό κι αγαπητό δίδυμο από παλαιότερα βιβλία του συγγραφέα.Εδώ όμως , γυρίζουμε πίσω , στην πρώτη γνωριμία τους και στην πρώτη κοινή τους υπόθεση.

Δύο εντεκάχρονα αγόρια βρίσκονται δολοφονημένα και γυμνά με μία αλεπού ανάμεσά τους. Σκηνικό που παραπέμπει σε παλαιότερη δολοφονία που έχει παραμείνει άλυτη.

Πέρα από τους δύο βασικούς πρωταγωνιστές,των οποίων οι χαρακτήρες περιγράφονται με σαφήνεια,δίνεται έμφαση και στα υπόλοιπα μέλη της ερευνητικής ομάδας. Πολλά πρόσωπα και πολλές διαφορετικές ιστορίες δημιουργούν μια σύγχυση στην αρχή και προκαλούν ερωτηματικά για το πώς μπορούν να συνδεθούν μεταξύ τους.Γρήγορα όμως το κουβάρι ξετυλίγεται και ο αναγνώστης βρίσκεται ανήμπορος να προβλέψει την εξέλιξη της ιστορίας και την αποκάλυψη του δολοφόνου.

Πρόκειται για ένα συναρπαστικό κι ευανάγνωστο αστυνομικό βιβλίο, με συμπαθέστατους και ολοκληρωμένους χαρακτήρες αλλά και αρκετά κοινωνικά μηνύματα. Γνήσιος εκπρόσωπος της καλής σκανδιναβικής αστυνομικής λογοτεχνίας, κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον , με μικρά "τυράκια" που δίνονται στο τέλος σχεδόν κάθε κεφαλαίου και προτρέπει τον αναγνώστη να συνεχίσει να διαβάζει " ένα κεφάλαιο ακόμα" και εντέλει να καταλήγει να μην μπορεί να σταματήσει.

Λάτρεψα την Μία Κρούγκερ. Νομίζω οτι θα μπορούσα να διαβάσω και τα υπόλοιπα βιβλία της σειράς μόνο και μόνο για αυτήν την ηρωίδα. Η συμβολή της στην ομάδα, οι εύστοχες παρατηρήσεις της , το ταλέντο της , η εξυπνάδα της κι ο χαρακτήρας της επιβεβαιώνουν την ανάγκη ενός έμπειρου ντετέκτιβ να την έχει στο πλάι του.

Το βιβλίο ειναι σκοτεινό, ατμοσφαιρικό , τόσο όσο χρειαζόταν βίαιο και άκρως ενδιαφέρον. Έχει ένταση, αγωνία και ανατροπές με στοιχεία που έρχονται σιγά σιγά στο φως.

Μία λέξη όμως , που επαναλαμβανόταν υπερβολικά πολλές φορές μέσα στο κείμενο ( δεν ξέρω αν ήταν θέμα του συγγραφέα ή της μετάφρασης) με εμπόδισε να απολαύσω στο 100% την ανάγνωση καθώς ειμαι λιγο στριμάδι και κάτι τέτοια με ενοχλούν λιγουλάκι.Μπορώ όμως να πω πως το απόλαυσα σε έναν αρκετά μεγάλο βαθμό.

Ρ.Σ.

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο Instagram

Οπισθόφυλλο
Μάιος 1993. Δύο εντεκάχρονα αγόρια βρίσκονται δολοφονημένα σε ένα χωράφι στη Σουηδία, έχοντας ανάμεσά τους έναν νεκρό λαγό.
Η υπόθεση παραμένει ανεξιχνίαστη.
Οκτώ χρόνια αργότερα, μια πανομοιότυπη σκηνή εγκλήματος ανακαλύπτεται σε ένα χωράφι στη Νορβηγία. Ανάμεσα στα αγόρια αυτή τη φορά, μια αλεπού.
Ο Χόλγκερ Μουνκ, επικεφαλής της νεοσύστατης Μονάδας Εξιχνίασης Ανθρωποκτονιών, έχει συγκεντρώσει τους καλύτερους ερευνητές της αστυνομίας του Όσλο, που αμέσως αναλαμβάνουν δράση.
Σύντομα ενώνεται μαζί τους η Μία Κρούγκερ. Νεαρή φοιτήτρια στην Ανώτατη Σχολή Αστυνομίας, είναι αποφασισμένη να γίνει η πρώτη γυναίκα που θα ενταχθεί στην Ομάδα Αντιμετώπισης Έκτακτων Καταστάσεων. Τα σχέδιά της, όμως, παίρνουν άλλη τροπή όταν αριστεύει σε ένα τεστ που αποκαλύπτει το μοναδικό της ταλέντο να εξετάζει υποθέσεις από μια διαφορετική οπτική. Έτσι, όταν της γίνεται η πρόταση να συμμετάσχει στη συγκεκριμένη έρευνα, δεν μπορεί να αρνηθεί. Μόνο που δεν γνωρίζει ότι αυτή η απόφαση θα αλλάξει τη ζωή της. βυθίζοντάς τη σε έναν κόσμο τυλιγμένο στο σκοτάδι.
Ένα συναρπαστικό prequel που μας συστήνει τους αγαπημένους Χόλγκερ Μουνκ και Μία Κρούγκερ, στην πρώτη κοινή τους υπόθεση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι - Σοφία Πανίδου Εικονογράφηση : Κώστας Μαρκόπουλος Από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ