Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2022

Το πρόβλημα των τριών σωμάτων

Το πρόβλημα των τριών σωμάτων - Liu Cixin

Από τις εκδόσεις Σελήνη

Εγώ φυσικός δεν είμαι. Είμαι όμως μαθηματικός και κάποτε , στα πολύ παλιά τα χρόνια , τα φοιτητικά μου, είχα διδαχθεί μερικούς από τους βασικούς νόμους της κβαντομηχανικής.Ομολογώ πως δεν χρειάστηκε να ανατρέξω σε αυτούς καθόλη την υπόλοιπη ζωή μου παρά μόνο όταν διάβαζα το συγκεκριμένο βιβλίο.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ο τίτλος και μόνο αλλά και το ίδιο το οπισθόφυλλο, κάνουν σπόιλερ για το περιεχόμενο του βιβλίου, αν όμως αυτό ήταν μονοδιάστατο και αναφερόταν μόνο σε στοιχεία της φυσικής και στο εν λόγω πρόβλημα. Παρόλο που αποτελεί μόνο το πρώτο μέρος μιας τριλογίας ( τα άλλα δύο είναι το "Σκοτεινό Δάσος" και το " Το Τέλος του Θανάτου" ) θα τολμήσω να το χαρακτηρίσω μεγαλειώδες.

Το πρόβλημα των τριών σωμάτων είναι ένα βιβλίο που συνδυάζει με τρομερή δεξιοτεχνία, ιστορία και φιλοσοφία, επιστήμη και φαντασία. Ενώ ταυτόχρονα αποτελεί ένα μυθιστόρημα με συνεχείς ανατροπές , μυστήριο , φοβερή πλοκή και πολλά μηνύματα για την ανθρώπινη φύση και το μέλλον της ανθρωπότητας.

" Ήταν δυνατόν η σχέση μεταξύ της ανθρωπότητας και του κακού να είναι παρόμοια που επιπλέει στην επιφάνειά της; Τόσο η θάλασσα όσο και το παγόβουνο είναι φτιαγμένα από το ίδιο υλικό. Το ότι το παγόβουνο μοιάζει σαν κάτι ξεχωριστό οφείλεται μόνο στη διαφορετική όψη του. Στην πραγματικότητα αποτελεί τμήμα του απέραντου ωκεανού...
Ήταν αδύνατο να περιμένει μια ηθική αφύπνιση από την ίδια την ανθρωπότητα, όπως ήταν αδύνατο και το να περιμένει πως οι άνθρωποι θα μπορούσαν να σηκωθούν από το έδαφος τραβώντας οι ίδιοι τα μαλλιά τους. Η επίτευξη της ηθικής αφύπνισης απαιτούσε μια δύναμη έξω από την ανθρώπινη φυλή."

Στην αρχή, θα νομίζει κανείς οτι πρόκειται για ένα ιστορικό βιβλίο , με σύντομες αναφορές στην Πολιτιστική Επανάσταση στην Κίνα και σκληρές εικόνες που μεταφέρουν τον αναγνώστη σε ένα κομμάτι της ιστορίας αρκετά ξένο για τα δυτικά δεδομένα και θα προκαλέσει ποικίλα συναισθήματα.Γρήγορα όμως , θα αντιληφθεί κανείς πως πρόκειται για ένα πρώτης τάξεως βιβλίο επιστημονικής φαντασίας , που παραθέτει γνωστούς αλλά και λιγότερους γνωστούς νόμους της φυσικής , αρκετούς από τους οποίους τολμάει να αμφισβητήσει και να επαναπροσδιορίσει. Ο συγγραφέας, ο οποίος είναι και πολυβραβευμένος,δεν διστάζει να πάρει πολιτική θέση, δεν ξέρω αν θα μπορούσε να κάνει κι αλλιώς.Φαίνεται να είναι εξαιρετικός γνώστης της μηχανικής,τρομερά ευφυής αλλά και δεινός μυθιστοριογράφος.

Δεν είναι ένα εύκολο βιβλίο. Ίσως χρειαστεί να γυρίσετε και να ξαναδιαβάσετε κάποιες σελίδες, ακόμα και ολόκληρα κεφάλαια. Πιθανώς να ανατρέξετε και στο google για να μάθετε για επιστημονικές έννοιες και θεωρίες. Δύσκολα θα καταφέρει κανείς να ξεχωρίσει πού σταματάει η επιστήμη και που ξεκινάει η φαντασία. Σίγουρα όμως το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει.

Προσωπικά , με γέμισε με αρκετά ερωτηματικά τα οποία όμως όλα απαντήθηκαν στο τέλος του. Τελικά , αφού έκλεισα και την τελευταία σελίδα του, μου άφησε μια αίσθηση πληρότητας, κάτι που λίγα μυθιστορήματα έχουν καταφέρει.

Ρ.Σ.

Ακολοθήστε μας στο Facebook και στο Instagram

Οπισθόφυλλο
1967: η Γιε Γουέντζι γίνεται μάρτυρας του ξυλοδαρμού μέχρι θανάτου του πατέρα της από τους Ερυθροφρουρούς κατά την διάρκεια της Πολιτιστικής Επανάστασης στην Κίνα. Το γεγονός αυτό δεν θα καθορίσει μόνο την υπόλοιπη ζωή της, αλλά και το μέλλον της ανθρωπότητας.
Τέσσερις δεκαετίες αργότερα, η αστυνομία του Πεκίνου ζητά από τον μηχανικό νανοτεχνολογίας Γουάνγκ Μιάο να διεισδύσει σε μια μυστική σέχτα επιστημόνων ύστερα από μια σειρά ανεξήγητων αυτοκτονιών. Η έρευνα του Γουάνγκ θα τον οδηγήσει σε ένα περίεργο διαδικτυακό παιχνίδι και θα τον παρασύρει σε ένα εικονικό κόσμο που κυριαρχείται από την ανεξέλεγκτη και απρόβλεπτη αλληλεπίδραση των τριών ήλιων του.
Αυτό είναι το πρόβλημα των τριών σωμάτων και είναι το κλειδί για τα πάντα: το κλειδί για τον θάνατο των επιστημόνων, το κλειδί για μια συνωμοσία που καλύπτει έτη φωτός και το κλειδί για την απειλή αφανισμού που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.

Βραβείο HUGO καλύτερου μυθιστορήματος, το πρώτο μεταφρασμένο μυθιστόρημα στην ιστορία που λαμβάνει
αυτή τη διάκριση.
Υποψήφιο για τα Nebula, Prometheus, Locus, John W. Campbell Award, Grand Prix de l' Imaginaire, Canopus, Kurd-Labwitz-Preis και Ignotus Award.
«Άκρως ευρηματικό και ενδιαφέρον.... Το εύρος του είναι τεράστιο.» (Μπαράκ Ομπάμα, 44ος Πρόεδρος των Η.Π.Α.)
«Ακόμα κι αν ο θεός ήταν εδώ, τίποτε δεν θα άλλαζε. Η ανθρωπότητα έχει φτάσει στο σημείο που κανένας δεν εισακούει τις προσευχές της.» Liu Cixin, Το πρόβλημα των τριών σωμάτων
«Ένα εξαιρετικό μείγμα από επιστημονικές ιδέες που προκαλούν δέος, έξυπνης πλοκής και ιδιόρρυθμων αλλά πειστικών χαρακτήρων, δοσμένο με απλό ύφος, ικανό να επισημάνει τα κρυμμένα νοήματα.» (The Times)
«Ένα ορόσημο της κινεζικής επιστημονικής φαντασίας.» (New York Times)
«Το καλύτερο είδος επιστημονικής φαντασίας.» (Kim Stanley Robinson)
«Εντυπωσιακό!» Guardian (Ταβιβλία της χρονιάς-2015)
«Ένα συγκλονιστικό, πλούσιο σε ιδέες, γεμάτο δράση μυθιστόρημα που μας προσφέρει την ιδιαίτερη αντίληψη της Ανατολής... είναι μία τριλογία που, όπως και η επική Γαλαξιακή Αυτοκρατορία του Ασίμοφ, είναι προορισμένη να γίνει ένα απαραίτητο κλασικό έργο της επιστημονικής φαντασίας. (Starburst Magazine)
«Η γραφή είναι υπέροχη. Οι ιδέες είναι συγκλονιστικές... ένα ξεχωριστό, βραβευμένο μυθιστόρημα και ένα που αξίζει να πάρει θέση ανάμεσα στα κλασικά έργα της επιστημονικής φαντασίας. (Sf book reviews)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι - Σοφία Πανίδου Εικονογράφηση : Κώστας Μαρκόπουλος Από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ