Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2022

Ξένο Χώμα

Ξένο Χώμα - Τζανίν Κάμμινς

Από τις εκδόσεις ΔΩΜΑ

Ο Στίβεν Κινγκ προκαλεί όποιον διαβάσει τις δέκα πρώτες σελίδες , να μην τελειώσει το βιβλίο. Πιασάρικο δε λέω, αλλά είναι αλήθεια. Το βιβλίο ξεκινάει πολύ δυνατά , με μία σκηνή που μπαίνει κατευθείαν στο ζουμί και ο αναγνώστης πραγματικά αδημονεί να φτάσει ως το τέλος. Αυτό που δεν μας είπε ο Κινγκ και θα σας το μαρτυρήσω εγώ είναι πως το βιβλίο γίνεται όλο και καλύτερο όσο προχωράει. Είναι χωρίς αμφιβολία , ένα σπουδαίο βιβλίο , έντονα συναισθηματικό , καλογραμμένο με αγωνία και ρεαλιστικές περιγραφές που κόβουν την ανάσα.

Ας τα πάρουμε από την αρχή. Βρισκόμαστε στο Μεξικό, όπου τα καρτέλ ναρκωτικών κυβερνούν με τους δικους τους νόμους και κανόνες. Οποιοσδήποτε αντιδρά δολοφονείται. Οποισδήποτε δεν συμβιβάζεται με αυτήν την πραγματικότητα, σφαγιάζεται. Ο Σεμπαστιάν , είναι δημοσιογράφος που τολμάει να ξεσκεπάσει ή τουλάχιστον να μιλήσει ανοιχτά για τα δεδομένα της χώρας του. Όπως είναι αναμενόμενο, όλη η οικογένειά του δολοφονείται με άγριο τρόπο. Από το μακελειό καταφέρνουν να ξεφύγουν η γυναίκα του Λυδία και ο γιος τους Λούκα. Όμως δεν είναι ασφαλείς.Ο κίνδυνος ελοχεύει παντού και κανένας δεν είναι άξιος εμπιστοσύνης αφού τα πλοκάμια των καρτέλ είναι απλωμένα παντού σε αυτή τη χώρα.Κι έτσι ξεκινάει ένα ανελέητο κυνηγητό για αυτήν την μάνα που προσπαθεί να σωθεί η ίδια αλλά και να σώσει τον οχτάχρονο γιο της από τις άγριες προθέσεις ενός αρχιβαρόνου των ναρκωτικών.

Ευτυχώς, το βιβλίο δεν επικεντρώνεται τόσο στα καρτέλ αλλά περισσότερο στο θέμα της μετανάστευσης. Τα προβλήματα και  τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν , τις σκέψεις τους αλλά και τους λόγους που οδηγούν κάποιον να αφήσει την παλιά ζωή του και να αποφασίσει να ρισκάρει ψάχνοντας μια καλυτερη ζωή σε μία ξένη χώρα. Γιατί είναι αλήθεια και αυτονόητο πως δεν αφήνεις το σπίτι σου και την ασφάλεια σου για να μεταναστεύσεις παρά μόνο αν οι λόγοι είναι ζωτικής σημασίας.

Όπως προείπα το βιβλίο προκαλεί πολλά συναισθήματα. Ήταν αρκετά εκείνα τα σημεία που ένιωθα το στομάχι μου να σφίγγεται και δεν μπορούσα να συνεχίσω την ανάγνωσή του. Έπρεπε όμως να δω πως θα εξελιχθεί η ιστορία και τι θα απογίνουν οι πρωταγωνιστές. Χαρακτήρες τους οποίους δεν μπορείς να αποχωριστείς αφού ζεις μαζί τους το δράμα τους, διαβάζεις τις σκέψεις τους και αγωνιάς μαζί τους.

Αγαπημένα μου σημεία , τα αρκετά flash backs , όπου βοηθούν στην πλοκή αφενός για να γνωρίσουμε καλύτερα τους ήρωες και το παρελθόν τους αλλά και για να μην κουράζει. Αναδρομές στο παρελθόν όπου εξηγούν πολλές από τις πράξεις των ηρώων, κάποιες φορές τις δικαιολογούν αλλά και δίνουν πληροφορίες που εγώ προσωπικά έμενα με το στόμα ανοιχτό καθώς οι καταιγιστικές εξελίξεις έφταναν σε εμένα σαν χαστούκια που με ταρακουνούσαν και με παρακινούσαν να συνεχίσω την ανάγνωση.

Γρήγορο, κινηματογραφικό ( είμαι σίγουρη πως σύντομα θα γίνει ταινία), αληθινό κι ανθρώπινο το Ξένο Χώμα είναι ένα βιβλίο που πρέπει οπωσδήποτε να αναζητήσετε. Ένα βιβλίο που παραδίδει μαθήματα ανθρωπιάς, δύναμης και που σίγουρα θα αλλάξει τον τρόπο που σκέφτεστε.Ένα βιβλίο από το οποίο ο αναγνώστης βγαίνει διαφορετικός μετά την ανάγνωσή του.

Ρ.Σ.

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο Instagram

Οπισθόφυλλο

#1 THE NEW YORK TIMES BESTSELLER ΠΑΝΩ ΑΠΟ 2.000.000 ΑΝΤΙΤΥΠΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ
Μέχρι χτες, η Λύδια ζούσε μια συνηθισμένη ζωή στο Ακαπούλκο του Μεξικού. Όσα αγαπούσε ήταν εκεί: η οικογένειά της, το βιβλιοπωλείο της, το σπίτι της. Σήμερα, έχει χάσει τα πάντα.
Και τώρα τρέχει, χωρίς ανάσα, μαζί με τον οκτάχρονο γιο της, τον Λούκα. Τρέχει να ξεφύγει απ' το καρτέλ που λυμαίνεται την πόλη και που διψά για εκδίκηση.
Μόνη ελπίδα για τη Λύδια και τον Λούκα είναι να βρουν καταφύγιο στις Ηνωμένες Πολιτείες διασχίζοντας την απέραντη χώρα του Μεξικού. Να περάσουν παράνομα τα σύνορα, να φτάσουν στο ξένο χώμα.
Πρώτα όμως πρέπει να μείνουν ζωντανοί.
Σ' αυτό το καταιγιστικό μυθιστόρημα η Τζανίν Κάμμινς αποτυπώνει αδυσώπητα την πραγματικότητα της αναγκαστικής μετανάστευσης: τη βίαιη φυγή, την αγωνία, τη ζωή στο δρόμο, την αυθαιρεσία οποιοσδήποτε διαθέτει εξουσία, δύναμη ή όπλα.
Με μια γραφή ηλεκτρισμένη, το Ξένο χώμα μιλά για το πείσμα της ζωής ενάντια στη βία του ισχυρού. Για το θαύμα της καλοσύνης μες στην ακραία σκληρότητα. Και για όλους εκείνους που προχωρούν με μόνη αποσκευή μια άγρια θέληση να βρεθούν στην άλλη μεριά των συνόρων. 

"Μια συγκλονιστική ιστορία επιβίωσης, κινδύνου και αγάπης". (The New York Times)
"Συνταρακτικό, επικό, αλησμόνητο" (Esquire)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι - Σοφία Πανίδου Εικονογράφηση : Κώστας Μαρκόπουλος Από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ