Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022

Animalia

Aninalia - Jean- Baptiste Del Amo

Από τις εκδόσεις Λιβάνη

Το βιβλίο το έχω πολύ καιρό στην βιβλιοθήκη μου και όλο κάτι με εμπόδιζε να το ξεκινήσω, παρόλο που όταν είχε πρωτοκυκλοφορήσει, το εξώφυλλο και η περίληψη μου είχαν κινήσει το ενδιαφέρον και ήθελα διακαώς να το διαβάσω. Γνωρίζοντας πως δεν θα είναι απλή υπόθεση η ανάγνωσή του , όλο το άφηνα στην άκρη.Μεσολάβησε και το καλοκαίρι όπου η διάθεσή μου ήταν για πιο ανάλαφρα και ευχάριστα αναγνώσματα. Κι επειδή πιστεύω πως για καθε βιβλίο από την λίστα των αδιάβαστων κάποια στιγμή θα έρθει η κατάλληλη ώρα για να το πιάσω, έτσι κι εδώ αποφάσισα πως αυτή είναι πλέον η στιγμή του, νιώθοντας έτοιμη να το απολαύσω.

Και η διαίσθησή μου οτι δεν θα είναι εύκολο ανάγνωσμα , βγήκε τελικά αληθινή. Γιατι το animalia είναι ένα σκληρό βιβλίο, με συνεχείς περιγραφές από εικόνες που δεν αφήνουν σε κανένα σημείο τον αναγνώστη να χαλαρώσει και να ξεκουραστεί. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν πρόκειται για ένα άξιο λόγου μυθιστόρημα. Πρόκειται για μία βίαιη ιστορία γραμμένη με αλήθεια και ρεαλισμό.

Ο συγγραφέας περιγράφει την ιστορία ενός ζευγαριού αγροτών τα ονόματα των οποίων δεν αναφέρονται πουθενά και των απογόνων του. Για την ακρίβεια η γυναίκα κατονομάζεται ως γεννήτωρ. Ο τόπος είναι γνωστός , βρισκόμαστε στη φάρμα τους, στη νοτιοδυτικη Γαλλία. Και ο χρόνος είναι επίσης γνωστός.Η ιστορία τους ξεκινάει από τα τέλη του 19ου αιώνα και ακολουθεί την οικογένεια , κυρίως την κόρη του ζευγαριού , Ελεονόρ,μέχρι τα τέλη του επόμενου αιώνα.
Στο χρονικό αυτό διάστημα μεσολαβούν δύο πόλεμοι οι οποίοι όπως είναι φυσικό δεν αφήνουν τίποτα και κανέναν ανεπηρέαστο.Οι επιπτώσεις τους είναι ορατές στο σώμα και την ψυχή τους.

Η ζωή των αγροτών δεν είναι εύκολη κι αυτό φαίνεται σε κάθε σημείο , σε κάθε περιγραφή και σε καθε σελίδα του βιβλίου. Ήταν πολλές οι φορές που δεν μπορούσα να συνεχίσω να διαβάζω, έπρεπε να κάνω διαλείμματα γιατί κάθε εικόνα του βιβλίου με έκανε να αισθάνομαι άβολα και να χρειάζομαι λίγο χρόνο για χαλάρωση και αποσυμφόρηση.

Ωστόσο, είναι ένα μυθιστόρημα που δεν μπορούσα να το παρατήσω. Είναι ένα βιβλίο που σε παρασύρει και σε καλεί να το συνεχίσεις. Μου άρεσε που περιγράφει πρόσωπα και καταστάσεις κατά τη διάρκεια ενός αιώνα. Είχε ενδιαφέρον να βλέπεις τις αλλαγές κατά το πέρασμα των χρονών καθώς και πώς μερικά πράγματα δεν αλλάζουν όσα χρόνια και να περάσουν , κυρίως από την ιδιοσυγκρασία και τις αξίες των ανθρώπων. Το animalia είναι ένα βιβλίο για την άγρια πλευρά της φύσης, για τα ζώα, για τη βαναυσότητα των ανθρώπων που μυρίζει αίμα και δυσωδία. Για τις σχέσεις των ανθρώπων με τα ζώα αλλά και με τους άλλους ανθρώπους.Μια ιστορία γεμάτη βία, πάθη και κτηνώδη ένστικτα.

Γεμάτο μηνύματα και συμβολισμούς, σίγουρα ο συγγραφέας δεν ήθελε σε καμία περίπτωση να εξωραΐσει καταστάσεις , ούτε να χαιδέψει τα αφτιά κανενός, αλλά να αποκαλύψει το χειρότερο πρόσωπο της ανθρωπότητας και να παρουσιάσει την γυμνή κι ωμή αλήθεια.Ένα βιβλίο που με την ωμότητά του και την αλήθεια του αφήνει άναυδο τον αναγνώστη κι έχει σκοπό να μας βάλει σε σκέψεις και να μας υπενθυμίζει πως η βία προκαλεί βία.

Με σιγουριά θα πω πως δεν είναι ένα μυθιστόρημα για όλους. Προτείνεται μόνο σε απαιτητικούς αναγνώστες που αναζητούν το κάτι διαφορετικό και αντέχουν την αλήθεια. Προσωπικά όχι μόνο θα μου μείνει αξέχαστο αλλά νιώθω πως θα με στοιχειώνει για πολυ καιρό.

Ρ.Σ.

Ακομουθήστε μας στο facebook και στο Instagram

Οπισθόφυλλο

Animalia, το έπος μιας οικογένειας αγροτών στη νοτιοδυτική Γαλλία, καθ' όλη τη διάρκεια του 20ού αιώνα, που ασχολούνται με τη χοιροτροφία. Σε αυτό το περιβάλλον, όπου κυριαρχεί η παρουσία των ζώων, πέντε γενιές ζουν τα κατακλυσμιαία γεγονότα δύο παγκοσμίων πολέμων, τις οικονομικές καταστροφές και τη βία της βιομηχανικής εκμετάλλευσης.
Μόνο το μαγικό βασίλειο της παιδικής ηλικίας -αυτό της Ελεονόρ και του Ζερόμ, του τελευταίου των απογόνων- και η έμφυτη ελευθερία των ζώων δημιουργούν ανάχωμα στη βαρβαρότητα της ανθρωπότητας.
Το Animalia είναι ένα δυνατό μυθιστόρημα για την επιθυμία του ανθρώπου να κατακτήσει τη φύση και τη μετάδοση της βίας από τη μια γενιά στην άλλη.
Η νέα παγκόσμια λογοτεχνική φωνή που θεωρείται ο νέος Εμίλ Ζολά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι - Σοφία Πανίδου Εικονογράφηση : Κώστας Μαρκόπουλος Από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ