Τρίτη 23 Αυγούστου 2022

Γιόγκα

 "Γιόγκα" 

Εμμάνουελ Καρρέρ

Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου 



Το βιβλίο ξεκινά με την φυγή του συγγραφέα από το Παρίσι με προορισμό ένα καταφύγιο Vipassana. Σκοπός του είναι να μείνει εκεί δέκα μέρες και να τελειοποιήσει τις δεξιότητες του στον διαλογισμό. Ένα μέρος ησυχίας χωρίς κινητά,χωρίς τεχνολογία, χωρίς επαφή με τον έξω κόσμο. Ο ίδιος παραβαίνει κάποιους κανόνες όμως ο βασικός του στόχος είναι να τα καταφέρει μέχρι το τέλος. Παρακολουθεί τους γύρω του και αναρωτιέται ποια να είναι η δική τους ιστορία. 

Το 2015 στα γραφεία του σατυρικού περιοδικού Charlie Hebro γίνεται μια τρομοκρατική επίθεση. Ο φίλος του σκοτώνεται και ο συγγραφέας καταρρέει.

Θα ακολουθήσει ο εγκλεισμός του σε ψυχιατρική κλινική όπου θα διαγνωστεί ότι πάσχει από διπολική διαταραχή.

Ο Καρρερ περιγράφει τον διαλογισμό με τρόπο που κάνει το βιβλίο να φαίνεται σαν ένα ανάγνωσμα αυτοβοηθειας. Στην πορεία της ανάγνωσης όλο αυτό αναιρείται με την ψυχική του κατάρευση και την μετέπειτα αναζήτηση της ηρεμίας του.

 Καταφεύγει στο Ιράκ, στην Πάτμο όπου έχει σπίτι και έπειτα στην Λέρο όπου διδάσκει σε νεαρούς πρόσφυγες δημιουργική γραφή.

Στόχος του συγγραφέα είναι να έρθει κανείς αντιμέτωπος με τον εαυτό του και να τον αποδεχτεί.

Ο λόγος του σε ορισμένα σημεία είναι μακροπερίοδος και πηγαίνει από το ένα θέμα στο άλλο καθιστώντας δύσκολη την ανάγνωση. Σαν να γράφει σκέψεις και εμπειρίες χωρίς να φιλτράρει πρώτα τον τρόπο. Ένα ημερολόγιο αριστοτεχνικά γραμμένο. Μια δυσκολη τεχνική που ο Καρρερ φαίνεται να την κατέχει.

Ένα έργο αυτοβιογραφικό φτιαγμένο με ανόμοια υλικά που αξίζει να διαβάσετε!

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου 

Η παρακολούθηση ενός σεμιναρίου εντατικού διαλογισμού διακόπτεται βίαια για τον συγγραφέα λόγω της τρομοκρατικής επίθεσης στα γραφεία του περιοδικού Charlie Hebdo στο Παρίσι, η οποία στοιχίζει τη ζωή στον φίλο του Μπερνάρ Μαρίς. Καταβαραθρωμένος στη συνέχεια από μια μείζονα κρίση, ο συγγραφέας αναγκάζεται να νοσηλευτεί σε ψυχιατρικό νοσοκομείο και να έρθει αντιμέτωπος με τους χειρότερους εφιάλτες του. Επόμενοι σταθμοί: ένα ρεπορτάζ στη Βαγδάτη, οικογενειακές διακοπές στην Πάτμο, ένα εργαστήρι δημιουργικής γραφής για νεαρούς πρόσφυγες στη Λέρο. Στο φόντο όλων αυτών: η εύθραυστη ισορροπία των δυνάμεων που συγκροτούν τη ζωή και απειλούν να διαμελίσουν τον εαυτό, των δυνάμεων που νοηματοδοτούν το πέρασμά μας από τον κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι - Σοφία Πανίδου Εικονογράφηση : Κώστας Μαρκόπουλος Από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ